Duurzaamheid EAT Gezondheid Mindfulness

Mindful eten en de voordelen ervan

Mindful eten en de voordelen ervan
Heb je je ooit afgevraagd waarom je eet? Voor velen van ons is het antwoord meestal "omdat ik honger heb" Maar wat als er een diepere reden achter je voedselkeuzes en eetgewoonten zat?

Last Updated on: 12th april 2023, 10:26 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dat is waar mindful eten om de hoek komt kijken. Mindful eten is een benadering van eten die ons aanmoedigt om niet alleen te overwegen wat we eten, maar ook waarom we het eten. Dit is hoe mindful eten onze gezondheid kan verbeteren! We vertellen er je graag meer over. 

 

Mindfulness: dit is wat het betekent 

Wat is de definitie van mindfulness? Mindfulness gaat over aanwezig zijn in het moment en aandacht geven aan je gedachten, emoties en gewaarwordingen zonder oordeel. Het klinkt eenvoudig genoeg, maar in de praktijk kan het een hele uitdaging zijn! Het goede nieuws is dat mindfulness een vaardigheid is die je met tijd en oefening kunt leren. Er zijn veel manieren om ermee te beginnen, maar een van de populairste is mindfulness meditatie. Dit houdt in dat je rustig zit en je concentreert op je ademhaling. Telkens als je gedachten afdwalen, breng je gewoon je aandacht terug naar je ademhaling. Bij regelmatige oefening zul je merken dat je meer aanwezig kunt zijn in je dagelijks leven – zowel op als naast het meditatiekussen!

Mindfulness eten gaat over aanwezig zijn in het moment en aandacht hebben voor je lichaam en je eten. Het kan nuttig zijn om het te zien als een vorm van meditatie. Als je mindful eet, ben je niet gehaast of afgeleid. Je geniet echt van je eten en luistert naar de signalen van je lichaam. Dat betekent dat als je je vol begint te voelen, je stopt met eten. En als je nog steeds honger hebt, neem je nog een hap. Dit kan in het begin een uitdaging zijn, vooral als je gewend bent gedachteloos te snacken of te veel te eten. Maar met oefening kan mindfulness eten je helpen om meer afgestemd te raken op je hongergevoelens en gezondere keuzes te maken.  

 

Begrijp je hongersignalen 

Bij mindful eten beginnen we met ons bewust te worden van de hongersignalen van ons lichaam. Hebben we echt honger of zijn andere emoties de drijvende kracht achter ons verlangen naar voedsel? Door fysieke honger en emotionele honger te leren herkennen en onderscheiden, kunnen we betere beslissingen nemen als het gaat om wat en hoeveel we zouden moeten consumeren. Dit kan ons helpen voorkomen dat we te veel eten of ongezonde keuzes maken als we getriggerd worden door negatieve emoties zoals stress of verdriet.

 

Focus op kwaliteit boven kwantiteit 

Een van de belangrijkste aspecten van mindful eten is je richten op de kwaliteit van het voedsel dat je kiest in plaats van alleen de kwantiteit ervan. Wanneer je je meer bewust wordt van de behoeften van je lichaam, zal dit je helpen voedzaam voedsel te kiezen dat de vitaminen en voedingsstoffen levert die je lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid. Mindful eten moedigt ons ook aan om te genieten van elke hap en van onze maaltijden zonder je achteraf schuldig of te vol te voelen. 

 

Vergroot het zelfbewustzijn 

Mindful eten helpt ons bewuster te worden van onze relatie met voedsel en hoe het onze algehele gezondheid en welzijn beïnvloedt. Met bewuste consumptie kunnen we beginnen aandacht te besteden aan hoe bepaalde soorten voedsel ons zowel geestelijk als lichamelijk doen voelen. We kunnen ons ook op een dieper niveau met onszelf gaan verbinden door tijdens de maaltijd in het moment aanwezig te zijn, in plaats van gedachteloos voedsel in onze mond te stoppen terwijl we tegelijkertijd door Social Media scrollen of tv kijken! Bovendien geeft mindful eten ons meer controle over onze verlangens, zodat die verlangens ons niet beheersen!  

Mindful eten gaat dus over een bewuste benadering van wat, waarom en hoeveel we eten. Het moedigt ons aan om onze hongersignalen beter te begrijpen, zodat we gezondere beslissingen kunnen nemen als het gaat om het kiezen van voedzaam voedsel boven junkfood. Mindful eten helpt ook het zelfbewustzijn te vergroten over hoe verschillende soorten voedsel ons geestelijk en lichamelijk doen voelen, zodat we controle kunnen nemen over eventuele verlangens die kunnen ontstaan in plaats van ze ons te laten beheersen! En last but not least, stelt mindful eten ons in staat om van elke hap te genieten zonder ons schuldig of te vol te voelen, wat goed is voor onze algehele gezondheid. Probeer deze oefeningen vandaag nog uit voor een betere gezondheid morgen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl