EAT Foodfeiten

De nieuwe schijf van vijf

nieuwe schijf van vijf

Last Updated on: 17th mei 2022, 11:49 am

De nieuwe schijf van vijf volgens de hedendaagse “gezondheidsgoeroes”

Het voedingscentrum presenteerde half maart de nieuwe schijf van vijf welke weer heel wat losmaakte in het wereldje van gezond en anders eten. Van alle kanten hoor je reacties van de hedendaagse “gezondheidsgoeroes”. Om alle kanten goed te belichten heb ik de reacties voor je verzameld. Om nou te zeggen wat de waarheid is blijft lastig, elke dag komen er nieuwe inzichten over voeding in de wereld en wat wordt naar buiten gebracht en wat niet, dat is ook de vraag. Daarnaast is ook elk lichaam verschillend dus wat voor de ene echt een ramp is qua eten is voor de andere minder schadelijk. Wat ik zelf heel leuk vind om te lezen dat het voedingscentrum ook met de schrijvers in discussie gaat. Lees het door en trek je eigen conclusies!

Gemeenschappelijke irritaties:

Roomboter/margarine
Iedereen valt over het feit dat de roomboter nog steeds op de zwarte lijst staat terwijl margarine wordt aangeraden…  We hebben juist de verzadigde vetten ook nodig en de transvetten zijn ongezond. En die vind je juist in alles waar ze “nep boter” zoals margarine voor gebruiken.

Melkproducten
Melk is niet noodzakelijk en al helemaal niet voor sterke botten. Melk stimuleert ontstekingen, werkt slijmopwekkend en kan een lactose-intolerantie veroorzaken. De calcium waarvoor mensen vaak nog denken melk nodig te hebben kan je onder andere halen uit groene bladgroenten, rauwe cacao, noten, zeegroenten en eieren.

Brood
Het aantal stuks brood dat wordt aangeraden is echt mega veel. De anti-nutriënten in brood zoals gluten en fytinezuur werken ontstekingen in de hand  en belemmeren een goede opname van voedingsstoffen. Als je al brood eet, neem dan echt oerbrood gemaakt van spelt of haver. Dat je het nodig hebt voor de vezels is ook onzin want die haal je net zo makkelijk uit groente.

Oersterk: Wat bewezen is, is waar, wat niet bewezen is, is niet waar.

Richard de Leth van Oersterk heeft over verschillende punten een mening. In eerste instantie over het feit dat de maaltijdschijf is gebaseerd op uitslagen van onderzoeken. Deze onderzoeken worden met namen door de voedingsindustrie gefinancierd. Door deze onderzoeken kunnen er weer nieuwe producten worden ontworpen voor de voedingsmarkt. Deze onderzoeken kosten miljoenen, maar aan de natuur valt weinig te verdienen dus wordt daar ook weinig onderzoek naar gedaan. Het gevolg van het feit dat oervoeding niet uitgebreid wordt onderzocht is deze: Wat bewezen is, is waar, wat niet bewezen is, is niet waar. En wat niet onderzocht is, kan niet in wetenschappelijke adviezen worden opgenomen…

Lees hier het hele verhaal

nieuwe schijf van vijf

A Healthy Life: Oude wijn in nieuwe zakken

Juglen Zwaan van A Healthy Life ziet de verschillen eigenlijk niet zo… Het nieuwe wat erbij is gekomen is de invul box om je eigen persoonlijke schijf te creëren.  Als je dat invult dan wordt er bij vrijwel elke maaltijd een tarwe product geadviseerd. Hij gaat nog wat meer inhoudelijk in op de verschillende producten die geadviseerd worden, waarom ze het voedingscentrum niet meer stuurt richting kwaliteit zoals biologisch en gras gevoerd vlees.

Lees hier zijn verhaal

nieuwe schijf van vijf

De groene vrouw: We zullen het er de komende jaren weer mee moeten doen…

Dit is mijn favoriete blogster over gezonde voeding, Nienke. Zij windt zich vooral op over de dingen die je allemaal buiten de schijf om mag eten/snoepen van de nieuwe maaltijdschijf. Het advies om 3 tot 5 keer per dag iets buiten de schijf te mogen zoals een koekje, ijsje etc! Dat is op zich al best wel erg ruim genomen maar aan de andere kant worden verse smoothies en groente sapjes afgeraden voor de suikers die daarin zitten.. Heerlijk geschreven, scherp en met sarcasme. Zij heeft ook haar eigen visie op gezonde voeding en weet dat goed te onderbouwen. Ook in alle reacties die ook hier worden geplaatst door het voedingscentrum. Gelukkig kapt ze de discussie hier na een paar keer ook weer af want ik heb ook een hekel aan die eeuwige discussies.

Lees hier haar mening over de nieuwe schijf van vijf

nieuwe maaltijdschijf

De Hormoon factor in relatie tot de nieuwe schijf van vijf:

Ralph Moorman van de Hormoon factor schuwt ook de media niet om zijn visie op een gezonde maaltijdschijf te vertellen. Hij heeft er zelfs zelf 1 gecreëerd. Hij was ook meteen te zien in het programma van RTL boulevard om zijn visie te geven op de nieuwe schijf van vijf. Hij is van mening dat de nieuwe schijf van vijf uitgaat van de gemiddelde Nederland en er geen rekening wordt gehouden met mensen die minder brood en zuivel willen nemen. Je zou in het invulschema eigenlijk moeten kunnen invullen dat je bijvoorbeeld geen brood of melk wilt nemen en wat dan een gezond alternatief is. Klinkt als een goed idee, wellicht voor over 10 jaar als ze weer een nieuwe uitbrengen…

nieuwe schijf van vijf

Supersnel Gezond: Je moet ervoor gestudeerd hebben!

Carlo van Supersnel Gezond is naast de gedeelde struikelblokken ook van mening dat je bijna gestudeerd moet hebben om goed om te kunnen gaan met de nieuwe schijf van vijf. En dat niemand er ook rekening mee houdt in zijn voedingspatroon. Laten we gewoon 1 simpele nieuwe regel aanreiken waarmee iedereen beter gaat eten, de schijf van één! Eet 80% van de tijd minimaal 60% groente. Kijk naar je bord en zorg dat meer dan de helft uit groente bestaat.

Hier lees je de rest van idee

gezondblog 1400 x 800(5)

De Voedselzandloper: Teleurstellende kleine verbeteringen

Kris Verburgh is wel blij dat de nadruk bij de nieuwe schijf van vijf niet meer zo zwaar ligt op (rood) vlees en dat er meer plantaardige voeding wordt aangeraden. Dat is toch een kleine verbetering vanuit zijn visie op gezonde voeding. Maar helaas ligt de nadruk nog steeds op veel koolhydraten als aardappelen, brood, pasta en rijst.  En ook hij vindt het spijtig dat weer de nadruk wordt gelegd op zuivelproducten terwijl er veel redenen en wetenschappelijk studies zijn die melk afraden.

Hier lees je zijn mening

De nieuwe schijf van vijf

En wat vind jij van de nieuwe schijf? Ben je er blij mee of had je er wat anders van verwacht?

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Doe mij maar Oersterk, daar voel ik mij goed bij . En de diabetes is weg en blijft weg!

  • Bedankt voor je interesse in de Schijf van Vijf. Leuk om te horen dat je onze online aanwezigheid waardeert. Het is precies zoals je zegt, iedereen kiest zelf en zijn eigen waarheid. Ook met onze informatie kunnen mensen hun eigen waarheid vinden. Wij bieden informatie aan mensen die houvast zoeken in ons ingewikkelde voedselsysteem, op basis van goed onderbouwde adviezen geformuleerd, op grond van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek van de Gezondheidsraad. We gaan niet inhoudelijk in op de blogs die je benoemt. Dat hebben we onder de betreffende artikelen gedaan. Mochten er concrete vragen zijn, informeer vooral eens bij het Voedingscentrum. Wij helpen graag om onduidelijkheden weg te nemen. Met vriendelijke groet, Susanne, webcareteam Voedingscentrum

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl