Gezondheid Hardlopen MOVE

Op de gezonde tour; dit zijn de beste hardloopschoenen van 2024

Op de gezonde tour - dit zijn de beste hardloopschoenen van 2023
Wil je in 2024 meer gaan hardlopen? Dan is het van belang dat je goede hardloopschoenen draagt. Je kunt op verschillende zaken letten als je hardloopschoenen aanschaft. We geven je de beste hardloopschoenen voor 2024.

Last Updated on: 31st mei 2024, 11:01 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=””]Kenners zijn eenduidig, uit het aanbod zijn de Nike Pegasus 38 hardloopschoenen uitgekozen als de beste hardloopschoenen van 2024. Ze zijn tot deze conclusie gekomen door het te hebben getest op langzame runs en temposessies. Ze zijn ook op de loopband en zelfs in het laboratorium getest.

Het is een uitstekende allround hardloopschoen met een uitstekende pasvorm. Hij is behendig en kan voor verschillende runs worden gebruikt. Het gaat ook lang mee en na een marathon is er geen teken van slijtage.

Het heeft een zacht voetbed en biedt iets meer ruimte dan de Pegasus 37 en 36. Volgens laboratoriumgegevens is hij 18% zachter dan de gemiddelde hardloopschoen. Bovendien geeft het een boost door deAir Zoom-eenheid.

 

Beste hardloopschoenen voor platvoeten

Als je het beu bent om zolen aan de binnenkant te verslijten, lost de Brooks Adrenaline GTS 21 dat op. Mensen met platvoeten en overpronatie hebben een schoen nodig die aan de binnenkant meer steun biedt. Om de voet recht te houden en niet naar binnen te vallen.

De Adrenaline is een redding, niet alleen als stabiliteitsschoen, maar ook als go-to-shoe voor vele doeleinden. Draag het voor langzame herstelruns, langeafstandsinspanningen en zelfs een hele dag wandelen.

Het is zo goed opgevuld en ondersteunend en voelt toch niet zwaar aan. Van de stabiliteitsschoenen die zijn gemeten, weegt de Adrenaline iets onder het gemiddelde. Het maakt ook gebruik van een meer geavanceerde ondersteuningstechnologie. Dit helpt je om je pronatie te corrigeren zonder dat je het zelfs maar voelt.

Het pluche bovenwerk van de schoen is een wonder. Het zal elke voetvorm omhelzen alsof het een geliefde is. Mensen met bredere voeten zullen blij zijn met de ruime teenruimte en met alle beschikbare breedte-opties.

 

Beste wedstrijd hardloopschoenen

De ASICS MetaSpeed Sky is de beste carbon plated schoen en kwam goed uit de slijtagetesten. Het is licht (191 g) heeft een val van 2,5 mm gemeten.

Tegenwoordig worden de meeste wedstrijdschoenen geleverd met een koolstofplaat. Maar je betaalt ook een premie voor de nieuwste technologie. Studie na studie toont aan dat schoenen met carbonplaten sneller zijn. Wereldrecords worden bijna uitsluitend verbroken met raceschoenen met carbonplaten. Als je nieuwe PR’s wilt neerzetten, koop dan een carbon plated schoen.

In tegenstelling tot de meeste andere raceschoenen is de MetaSpeed Sky comfortabel. Het is minder stijf en de voorvoet is breder dan de meeste raceschoenen. Je zult het waarderen als je afstanden langer dan 5 km hardloopt.

In laboratoriumtests was 41,3 newton nodig om de schoenen los te maken, wat 38% beter is dan de gemiddelde schoen. Ook de buitenzool is 23% zachter is dan gemiddeld, wat een indicatie kan zijn van een iets kortere levensduur.

 

Beste trainingschoen

Beste training hardloopschoenDe Ghost 14 van Brooks is echt de schoen voor alle hardlopers. Het is een werkpaard dat comfortabel genoeg is voor gemakkelijke dagen. Het reageert op temposessies en is zwaar genoeg om lichte trails aan te kunnen. Al met al een dagelijkse trainer zonder gedoe die geschikt is voor al je hardloopsessies.

 

Beste budget hardloopschoen

De Brooks Revel 5 is een budgetschoen die het kan opnemen tegen de duurdere merken. En als je een hardloper bent die op zoek is naar een solide alleskunner, koop dit dan. Gebouwd voor middellange afstanden en rustige dagen.

Het is geschikt voor hardlopers van alle voetvormen en -maten, dankzij de voetconforme wikkel. En het is een van de lichtgewicht schoenopties die er zijn. In feite veel lichter dan het gemiddelde.

In tegenstelling tot zijn duurdere rivalen heeft hij dezelfde buitenzoolsterkte (gemiddeld 79,2 HC). Dat is buitengewoon voor zo’n betaalbare schoen.

Al met al de beste keuze voor beginners en hardlopers met een beperkt budget.

 

Salomon XT-6

De Salomon XT-6 is al bijna tien jaar een enorm populaire schoen. Zowel vanwege zijn uiterlijk als zijn vermogen om je toch mee te nemen op een trail. Met enorm veel bescherming, waanzinnige grip en een responsieve, snelle rit is de XT-6 nog steeds een relevante trailschoen.

Het is een schoen waarmee je zelfverzekerd over steile hellingen kunt lopen, of comfortabel aan het einde van een wandeling.

Voeten zijn uniek en zelfs sommige van de best beoordeelde hardloopschoenen werken mogelijk niet specifiek voor jou.

 

Comfort boven alles

In een studie waarin hardloopblessures werden geanalyseerd, ontdekten onderzoekers dat comfort een belangrijke factor is bij het verminderen van blessures.

Comfort is:

  • Perfecte maat. Als je niet zeker weet welke maat je nodig hebt, bekijk dan een maattabel.
  • Perfecte pasvorm. Dit betekent dat je schoen niet te strak zit en ook niet te los aanvoelt rond je hiel of voorvoet. Bovendien mag geen enkel deel van de schoen je ongemak bezorgen. Eer mogen geen knellende of onaangenaam krappe plekken zijn.
  • Demping. Het is die zachte (tussenzool) schuimlaag die ervoor zorgt dat je voeten het gevoel van “op wolken lopen” ervaren.

 

Beter lopen, minder blessures

Onderzoek heeft aangetoond dat comfort zo ver kan gaan als het verbeteren van de hardloopeconomie en het verminderen van het risico op blessures. Lopers melden meestal meer comfort met meer demping.

Doorgaans bieden lichtgewicht hardloopschoenen minder demping . Daarom moeten beginners over het algemeen geen hardloopschoenen kiezen die minder dan 250 gram wegen. Op deze manier laat je twee uitersten achterwege: race-flats en extreem dikke hardloopschoenen. Meer ervaren hardlopers kunnen plezier beleven aan een paar lichtgewicht hardloopschoenen voor hun snelle runs.

Je bent in ieder geval goed bezig als je regelmatig gaat hardlopen. En in de zomer kun je heerlijk relaxen in je hangmatset na je rondje hardlopen.

 

Tips:

  • Koop alleen trailrunningschoenen als je op singletrails of off-trails loopt. Anders heb je ze niet nodig.
  • Je moet niet bang zijn om af en toe met je trailrunningschoenen over wegen te rennen. Beperk dit tot een minimum, aangezien voeten en knieën pijn kunnen gaan doen. Hoe groter de nokken, hoe sneller je voeten pijn gaan doen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl