Gezondheid LIFE Werk

Het belang van een ergonomisch verantwoorde werkplek

Het belang van een ergonomisch verantwoorde werkplek
Een hybride vorm van werken is bij steeds meer werkgevers de norm geworden; een aantal dagen per week vanuit huis en één of twee dagen op kantoor.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dit heeft ertoe geleid dat veel werkenden, zeker mensen met een kantoorbaan, een werkplek in huis hebben moeten inrichten. Waar in eerste instantie voornamelijk aan de keukentafel werd gewerkt, hebben veel mensen hun werkplek inmiddels verhuisd naar een andere ruimte van hun woning. Waarop heb jij hierbij gelet? Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een bureau verhoger, toen bleek dat je laptop niet op ooghoogte stond? Naast een bureau verhoger kiezen veel mensen voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel. Een dergelijke bureaustoel ondersteunt je bij het aannemen van de juiste houding aan het begin van de werkdag. Dit is essentieel, wanneer je klachten aan de rug en nek wilt voorkomen. In dit artikel lees je meer over het inrichten van een gezonde en vooral verantwoorde werkplek.

 

Het juiste meubilair voor jouw kantoor aan huis

Reeds werd het belang van een ergonomisch verantwoorde bureaustoel genoemd. Kijk echter niet alleen naar het ontwerp van de stoel; zorg er ook voor dat deze op de juiste wijze is ingesteld. Zo is het belangrijk dat je de knieën in de juiste hoek op de grond kunt zetten, dat voldoende ondersteuning geboden wordt aan de onderrug en dat de armleuningen op de juiste hoogte staan. Er zijn online talloze video’s te vinden over de wijze waarop je een bureaustoel instelt. Combineer een ergonomisch verantwoorde bureaustoel met een bijpassend NEN 527 bureau. Ook hiervoor geldt dat het zaak is deze op de juiste wijze in te stellen.

 

Zorg voor voldoende frisse lucht in je kantoor

Niet alleen een ergonomische bureaustoel met bijpassend bureau is belangrijk. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie. Kies voor een ruimte waar je een raam open kunt zetten, of waar je de beschikking hebt over een raam met ventilatierooster. Voldoende frisse lucht helpt je de concentratie vast te houden gedurende de dag. Je kunt het ventilatierooster combineren met een grote kamerplant op kantoor. Niet alleen gezellig, ook helpt het de lucht te zuiveren en van voldoende zuurstof te voorzien. Zo belangrijk als voldoende frisse lucht is, zo groot is ook het belang van natuurlijk daglicht. Een tl-buis of moderne led lamp draagt onvoldoende bij aan je concentratie; zonder natuurlijk daglicht zal je sneller vermoeid raken.

 

Beweeg voldoende gedurende de dag

Tot slot is het zaak om voldoende te bewegen. Sta regelmatig op om een kop koffie of thee te halen, naar het toilet te gaan of bijvoorbeeld een frisse neus te halen buiten de deur. Aan het eind van de dag zou je een korte wandeling kunnen maken of een uurtje kunnen sporten. Dit helpt je spieren en gewrichten soepel te houden en maakt je hoofd leeg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl