Smoothies gezond? Alles over smoothies

smoothies gezond of ongezond

Is een smoothie gezond?

De vraag die veel mensen bezig houdt: is een smoothie gezond? De berichtgeving in de media zegt nog wel eens extreme dingen:

“net zo slecht als cola”  “bevat wel 10 suikerklontjes”

Genoeg schreeuwende koppen om te gaan twijfelen aan smoothies en hun voordelen. Daarom heb ik de punten even op een rijtje gezet. Mis je nog wat of heb je nog vragen laat het me dan gerust weten.

Wat is een smoothie?

Om meteen met de basiskennis te beginnen, wat is eigenlijk een smoothie? Het woord smoothie komt uit het Engels en betekent “glad”, “zonder stukjes”.  Dit is een heel ruim begrip dus wordt er ook heel veel een smoothie genoemd. Nou associëren wij over het algemeen het woord smoothie ook als gezond maar dat gaat dus niet altijd op. In de supermarkt is bijvoorbeeld ook veel te koop onder de naam smoothie. Helaas zijn dat vaak meer sapjes met een klein beetje vezels erin dan smoothies. Het nadeel van dit soort sapjes is dat je dus gewoon kant en klare vruchtensap drinkt welke stijf staat van de suikers. Ook al zijn dit natuurlijke suikers, je lichaam reageert hetzelfde hierop als bij toegevoegde suikers.

Vermijd daarom de kant en klare smoothies uit de supermarkt en ga zelf aan de slag, of laat er eentje vers maken bij een smoothiebar.

Een echte gezonde smoothie bestaat uit vers (of bevroren) fruit eventueel gecombineerd met groente en plantaardige melkproducten. De gewenste ingrediënten doe je samen in een blender en laat het goed fijn malen. Doordat je een blender gebruikt en geen sapmachine gebruik je alles van het fruit of groente en behoud je de vezels welke belangrijk zijn voor je bloedsuikerspiegel.

Waarom smoothies

Een snellere manier om genoeg fruit en groente binnen te krijgen is er niet! Een echte gezonde smoothie bestaat uit 2/3 groente en 1/3 fruit. Doordat je alles rauw verwerkt in de smoothie zijn alle voedingsstoffen nog in tact en kan je lichaam de smoothie optimaal benutten. Vooral met kinderen is het een eenvoudige manier om ze meer groente te laten eten en dan vooral rauw omdat dit veel voordelen heeft. Om een voorbeeld te geven hoe anders rauwe groente in je lichaam werkt: Gekookte spinazie werkt verzurend op je lichaam (wat we niet willen) maar rauw werkt het juist basisch. Om je lichaam optimaal te laten functioneren is een goede zuurbalans erg belangrijk. Dit kan je dus al een beetje beïnvloeden door minder verzurende en meer basische voeding tot je te nemen.

Werking smoothies

Als groente warm wordt bereid dan verliest het veel van zijn kracht, maar elke dag rauw eten is ook niet voor iedereen weggelegd. Daarom zijn smoothies ideaal om veel rauwe groente binnen te krijgen. Bedenk je eens hoeveel salade je zou moeten eten om dezelfde hoeveelheid binnen te krijgen wat in 2 glazen smoothie gaat! Je benut met een smoothie de optimale werking van voedingsmiddelen omdat je alles rauw verwerkt. Om het verwerkingsproces in je lichaam sneller te laten lopen is een zogenaamde High Power blender ideaal (circa 30.000 toeren per minuut) Met zo’n super blender breek je de taaie celwanden van de (vooral) bladgroentes open en kan het lichaam de voedingstoffen beter opnemen.

Voordelen smoothies

Smoothies zijn een super goede aanvulling op je dagelijkse maaltijden. Door elke dag een (groene) smoothie te nuttigen vul je je fruit en groente inname ongemerkt aan. Je kan een smoothie ook gebruiken als maaltijdvervanger om snel klaar te zijn. Voeg dan meer voedzame ingredienten toe als noten en vetten. Ben je veel onderweg dan is een smoothie makkelijk mee te nemen in een koeltasje en je kan tijdens het file rijden je maaltijd nuttigen.

Nadelen smoothies

Het kan even wennen zijn voor je lichaam om zoveel rauwe groentes in 1 keer te verwerken. Daarom is een rustige opbouw ook beter voor je lichaam. Als je een smoothie te snel opdrinkt dan krijgen je speeksel enzymen geen tijd om hun werk te doen. Drink daarom rustig en laat de smoothie even in je mond ronddraaien of kauw gewoon op je smoothie. Dit voorkomt een opgeblazen gevoel. Drink je in de winter ook smoothies voeg dan verwarmende ingredienten toe als kaneel, gember en kruidnagel en voeg geen ijsklontjes toe. Je lichaam heeft namelijk heel wat energie nodig om een koude smoothie te kunnen verteren.

Combinaties in smoothies

Voor een super gezonde smoothie heb je een combinatie nodig van groente en fruit. Begin je pas laat je dan niet ontmoedigen door meteen super veel groente toe te voegen. Als je dat niet gewend bent dan haak je misschien meteen af door de heftige smaak. Bouw het rustig op met eerst 2/3 fruit en 1/3 groente en pas het langzaam aan tot de omgekeerde verhouding. Probeer aan elke smoothie ook iets toe te voegen uit de categorie eiwitten en of vetten. Niet alleen voor de verzadiging maar ook omdat je deze stoffen nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren. Als ik het over vetten heb dan kan je denken aan lijnzaad olie of kokosvet (even au bain-marie smelten voor het toevoegen) of flink wat chiazaad. Eiwitten kan je halen uit noten en zaden. In de gratis ingrediënten wijzer kan je precies zien wat je kan combineren om een optimale smoothie te maken. Ook avocado’s

Fruit smoothies

Fruit smoothies zijn fijn om mee te beginnen en zeker voor kinderen die alleen maar frisdrank gewend zijn. Beter nu wat te veel fruitsuikers dan dat ze meteen al er tegenaan gaan schoppen omdat het te gezond is. Dit soort smoothies vind je vaak ook bij smoothiebarretjes en strandtenten. Niets mis mee om jezelf lekker te verwennen maar wil je wat meer gezondheid toevoegen begin dan rustig aan met een handje spinazie of boerenkool. De smaak zal niet heel veel anders zijn maar zo langzamerhand wen je wel aan groente in je smoothie.

Fruit & Groente smoothies

Wil je jezelf goed voeden en alle voordelen van smoothies meepikken combineer het fruit dan altijd met groentes. Om te beginnen misschien 50/50 maar bouw het op naar 2/3 groente en 1/3 fruit. Voeg wat superfoods als vetten en eiwitten toe voor een optimaal resultaat en je hebt een prima maaltijd of tussendoortje voor jezelf gecreëerd.

Detox smoothies

Ben je helemaal in een fanatieke bui en al heel wat gewend op het groene smoothie gebied maak de smoothies dan van bijna alleen maar groente. Dit bevordert de ontgiftende werking van de rauwe groentes en geeft je lichaam veel energie.

“Superfoods”in je smoothie?

Het woord superfood ligt niet bij iedereen goed. Sommige zijn van mening dat het een trend is die weer voorbijgaat, andere vinden het allemaal maar zwaar overdreven. Mijn mening is dat er heel veel valt onder de categorie superfood. Van hennepzaad welke een super goede aanvulling is eiwitten in je smoothie tot boerenkool voor je ijzergehalte en tegen verzuring. Wist je dat in Amerika onze boerenkool daar ook duur wordt verkocht als superfood? Er zijn tal van mogelijkheden om je smoothie te verrijken met superfoods. Om het eenvoudig voor je te maken heb ik een overzicht gemaakt met de werking van alle verschillende soorten. En niet alleen superfoods zoals je ze in de winkel ziet maar ook de werking van onze alledaagse groentes en fruit. Met dit ingrediënten boek heb je een handleiding om zelf lekkere combinaties te maken voor wat jouw behoefte is. Je kunt het ingrediënten boek hier gratis aanvragen.

Tips & trucs

Varieer en combineer! Variëren is het toverwoord in een gezond eetpatroon, dus ook met smoothies. Zorg ervoor dat je steeds weer nieuwe combinaties maakt om je lichaam scherp te houden en veel verschillende voedingsstoffen aan te bieden.

De volgorde van blenden:

  • Leg onderin de kan je bladgroente en het zachte fruit.
  • Voeg wat vocht toe en de hardere groentes
  • Bovenop eventueel de noten en zaden
  • Blend het geheel goed door elkaar
  • Begin op een lage stand en naarmate het meer mixed steeds hoger voor een gladdere smoothie
  • Voeg eventueel nog wat ijsblokjes of meer vocht toe

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl