Gezondheid LIFE

Tips voor als je huidgriep hebt

Tips voor als je huidgriep hebt
Heb je rode vlekken op je huid en ervaar je jeuk? Dit kunnen symptomen zijn van verschillende aandoeningen, waaronder huidgriep.

Last Updated on: 31st oktober 2022, 09:11 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Huidgriep wordt ook wel pityriasis rosea genoemd. Het is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Wat is huidgriep precies en wat zijn de beste tips om snel weer van de aandoening af te komen? Wij vertellen je meer.

 

Wat is huidgriep precies?

Pityriasis rosea begint vaak met een rode vlek op de huid. Deze uitslag kan op je rug, buik, borst, ledematen of gezicht zitten. Na een á twee weken ontstaan er kleinere, schilferige vlekjes om de eerste vlek heen. Deze kunnen jeuk geven.

Huidgriep is een aandoening die relatief vaak voorkomt, vooral bij jongeren en jongvolwassenen. Driekwart van de huidgrieppatiënten is tussen de tien en 35 jaar oud en vrouwen hebben een iets grotere kans op het krijgen van de aandoening.

De precieze oorzaak van huidgriep is niet bekend. Wel wordt vermoed dat het een reactie op een virusinfectie zou kunnen zijn. Een op de vijf patiënten geeft aan dat ze verschijnselen die aan griep doen denken, kregen voordat de uitslag op kwam zetten.

Ook het weer lijkt invloed te hebben op de kans om huidgriep te krijgen: in de herfst en winter hebben meer mensen last van pityriasis rosea dan in de lente en zomer. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat stress de kans op pityriasis rosea verhoogt.

Huidgriep wordt nog weleens verward met pityriasis versicolor. Dit is echter een andere aandoening. Hoewel de uitslag die de beide aandoeningen veroorzaken er wellicht ongeveer hetzelfde uitziet, hebben de ziektes een andere oorzaak. Pityriasis versicolor is een schimmelinfectie en huidgriep is dat niet. Beide huidaandoeningen zijn niet besmettelijk.

Pityriasis rosea kan allerlei klachten geven. Je kunt je griepachtig voelen en de rode, schilferige vlekken jeuken. De aandoening geeft meestal geen pijn.

 

Tips voor als je last van pityriasis rosea hebt

Pityriasis rosea komt zonder aankondiging opzetten en verdwijnt ook weer vanzelf. Je hoeft het dus niet te behandelen. Om de jeuk te verminderen kan je koelzalf of een andere verlichtende crème gebruiken.

Het kan daarnaast lonen om van douchegel te wisselen. Gebruik een zeep die parfumvrij en anti-allergeen is om verdere huidirritatie te voorkomen en voorkom een droge huid door gebruik van een anti-allergene bodylotion.

Het is altijd verstandig om langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan namelijk vaststellen of je huidgriep hebt of dat er iets anders aan de hand is. De symptomen hebben namelijk veel weg van die van eczeem, ringworm, psoriasis en andere huidaandoeningen. Bovendien kan de dokter je een recept meegeven voor een crème die tegen de jeuk helpt.

Kun je niet slapen door de jeuk? De huisarts kan antihistamine voorschrijven, zodat je makkelijker in slaap valt.

Verdwijnt de huidgriep niet vanzelf na een aantal weken en werken andere behandelingen niet? Dan kan UVB-lichttherapie een oplossing bieden.

 

Gaat pityriasis rosea vanzelf over?

Ja, pityriasis rosea gaat bijna altijd vanzelf over na zes tot acht weken. Soms houdt het langer aan en verdwijnt de uitslag pas na drie tot vijf maanden. Nadat de uitslag verdwenen is, kan de huid verkleurd zijn waar de vlekken zaten. Deze verkleuring trekt als het goed is vanzelf weg en de huid hoort volledig te genezen zonder littekens.

Heb je pityriasis rosea gehad? Goed nieuws: je zult het waarschijnlijk niet nog een keer krijgen. Slechts 2% van de patiënten krijgt huidgriep een tweede keer.

 

Ga altijd langs de huisarts

Pityriasis rosea is een onschuldige aandoening, maar het kan wel wat ongemakken geven. Met een beetje geduld verdwijnt het vanzelf, maar het is verstandig even langs de huisarts te gaan, zodat hij de juiste diagnose kan stellen. Hij kan je ook wat voorschrijven tegen de jeuk, zodat je zo min mogelijk ongemak ervaart tijdens het genezingsproces.

 

 
Image by Freepik

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl