Zonder angst naar de tandarts - 3 tips
Gezondheid LIFE

Zonder angst naar de tandarts: 3 tips

Angst voor de tandarts komt vaker voor dan je denkt. Circa een kwart van de Nederlanders geeft aan bang te zijn voor de tandarts.

Soms gaat het zelfs om zeer extreme angst waarbij behandelingen vrijwel onmogelijk zijn. Dit kan grote gevolgen hebben voor het gebit en de algehele gezondheid. Daarom is het van belang dat die angst zo spoedig mogelijk wordt aangepakt.

Herken jij je in een groot deel van de Nederlanders en ervaar je ook (extreme) angst waardoor bezoeken aan de tandarts uit- of zelfs afgesteld worden? Maak dan gebruik van de volgende drie tips en zorg ervoor dat je ooit echt zonder angst in de tandartsstoel plaats kunt nemen.

 

1. Een andere tandarts

Is er weinig wederzijds vertrouwen in je huidige tandarts? Dan wordt het wellicht tijd om over te stappen naar een andere zorgverlener. Wist je dat er zelfs speciale angsttandartsen zijn? Dit zijn tandartsen die zich met name gespecialiseerd hebben in de zorg voor angstige patiënten. Ze weten precies hoe ze met deze angsten om moeten gaan en bij sommige praktijken is het zelfs mogelijk om de tandarts onder narcose te bezoeken. Dit is met name weggelegd voor mensen die jarenlang niet behandeld zijn en een grootschalige behandeling noodzakelijk is om het gebit te redden. In dat geval zorgt de narcose ervoor dat zij in één keer goed behandeld kunnen worden, zonder dat hier iets van gemerkt wordt.

Bedenk goed dat je de tandarts in principe maar twee keer per jaar hoeft te bezoeken. Het kan het dus best waard zijn om iets verder te rijden en een angsttandarts op te zoeken. Zeker als dit betekent dat je gebit voortaan wel de verzorging krijgt die het nodig heeft.

 

2. Neem de tijd

Het is heel belangrijk om de tijd te nemen om die vertrouwensband op te bouwen. Je kunt niet verwachten dat dit er na één afspraak al is. Zeker bij enorme angsten is het goed om jezelf die tijd te gunnen. Spreek dit ook af met je tandarts. Denk bijvoorbeeld eerst aan intake waarbij enkel voorzichtig in de mond wordt gekeken. Spreek dat dat er verder niets wordt gedaan. Mits jij zelf aangeeft dat dit goed is. Zo zorg je ervoor dat je echt de controle over de afspraak houdt. Hierdoor neemt de angst ook sneller af.

Respecteert je huidige tandarts dit niet? Ga dan op zoek naar een andere tandarts. Een angst tandarts is meestal de beste keuze, maar er zijn ook heel veel andere tandartsen die heel goed willen luisteren naar jouw problemen en mogelijke oplossingen. Neem de tijd om die te vinden en meld je pas definitief bij een praktijk aan als dat vertrouwen er is.

 

3. Neem altijd iemand mee naar de afspraken

Sla je snel dicht door angst en gaat de tandarts daardoor soms – tegen zijn eigen weten in – over jouw grenzen heen? Dan kan dit een heel naar gevoel geven. Je angst nog verder versterken. In dat geval is het belangrijk om iemand anders mee te nemen naar de afspraken. Iemand die het woord kan doen als het jou niet lukt om die grenzen aan te geven.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken