griep of een gewone verkoudheid
LIFE

Wanneer gaat het griepseizoen van start?

Het is najaar en de winter komt eraan, het wordt kouder, we zitten meer binnen (vaak in slecht geventileerde ruimtes) én onze weerstand wordt lager. De perfecte tijd voor het griepvirus (Influenza) om zich te verspreiden en ons lastig te vallen met vervelende symptomen zoals hoofdpijn, koorts en keelpijn. Omdat griep erg besmettelijk is, is het belangrijk om in deze tijd extra alert te zijn. In dit artikel leggen we je uit wanneer het griepseizoen van start gaat en hoe je de kans op besmetting met het griepvirus verkleint.

De griep of een gewone verkoudheid?

Het Influenzavirus wordt nog wel eens verward met een verkoudheidsvirus, omdat een groot deel van de gezondheidsklachten ervan ook kunnen worden veroorzaakt door een van de vele verkoudheidsvirussen. Het grote verschil zit hem in het soort virus dat de aandoening veroorzaakt. Daarnaast kondigt de griep zichzelf aan met herkenbare (hoge) koorts en koude rillingen, waar koorts als symptoom bij een verkoudheid over het algemeen niet voorkomt.

Griepseizoen 2021

Ondanks dat de griep eigenlijk het hele jaar door aanwezig is, is er sprake van een griepseizoen. Hiermee worden ook wel de piekmaanden waarin de meeste mensen aangeven besmet te zijn met het virus bedoeld. Het Influenzavirus verspreidt zich namelijk gemakkelijker in koude en droge lucht, in de gure wintermaanden dus. Het griepseizoen in Nederland start ongeveer vanaf oktober tot en met februari/maart, met de hoogste piek in de maand december.

Een griepje voorkomen: 3 tips

Na anderhalf jaar zonder griep en de met de aanwezigheid van het coronavirus, is het dit jaar toch een stuk lastiger te voorspellen wanneer de griep de kop zal opsteken. Om in de gaten te houden hoe het griepseizoen zich ontwikkelt, of er griep heerst én wat je het best kunt doen om de kans op besmetting te verkleinen, hebben we enkele handige tips voor je op rij gezet.

  • Vermijd drukke, ongeventileerde ruimtes zo veel mogelijk;
  • Houd in de gaten of het griepvirus heerst in jouw omgeving of zorg dat je hiervan automatisch op de hoogte wordt gebracht;
  • Zorg voor voldoende persoonlijke hygiëne: was je handen regelmatig, houd voldoende afstand van anderen en hoest of nies in de ellebogen in plaats van de handen.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken