Inspiratie

Vind de balans tussen sparen en geld uitgeven

Vind de balans tussen sparen en geld uitgeven voor jezelf
Vele kennen dat gevoel wel na het krijgen van het salaris. Je hebt ineens weer een hoop geld op je rekening, wat ga je er meedoen?

Last Updated on: 8th maart 2024, 12:09 pm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Je kan gaan shoppen, direct lekker gaan spelen voor echt geld bij een casino of juist eerst sparen. De balans vinden tussen sparen en geld uitgeven is erg moeilijk. Daarom hebben we een aantal tips voor je.

 

Maak een financieel overzicht

In het financiële overzicht zet je maandelijks wat je inkomsten en uitgaven zijn. Vervolgens kan je bepalen wat je doet met het geld dat je overhoudt. Het overzicht is juist zo handig om te bepalen welke dingen je wel of niet kunt doen. Misschien wil je wel je droomauto kopen of een groter huis. Voordat je dit soort stappen kunt nemen moet je eerst goed weten hoeveel geld binnenkomt en hoeveel je uitgeeft.

Inkomsten bestaan meestal alleen uit je salaris, een uitkering of pensioen. Je vaste lasten zijn bijvoorbeeld je woonlasten, verzekeringen, abonnementen en je energierekening. Zorg dat je niks vergeet anders krijg je een verkeerd beeld van je financiële situatie.

 

Kan je geld besparen?

Geld besparen op bepaalde gebieden maakt het mogelijk dit weer uit te geven op andere. Meerdere keren per week uiteten gaan is leuk, maar je kan ook kiezen om een keertje over te slaan. Het geld dat je dan niet uitgeeft kan je op je spaarrekening zetten.

Je hoeft niet alleen te besparen op de leuke dingen. Neem eens een kijkje naar je telefoonabonnement of de verzekeringen. Elk jaar zijn er nieuwe deals te krijgen waarmee je een hoop geld kan besparen. Kortingspassen, toeslagen en voorzieningen zijn ook het bekijken waard. Elke gemeente biedt weer andere dingen en je toeslagen kan je laten berekenen.

Besparen op boodschappen is goed mogelijk. Elke supermarkt heeft andere prijzen en aanbiedingen. Je maaltijden van de week baseren op wat er in de aanbieding is kan je boodschappen een stuk goedkoper maken. Ook helpt het om bepaalde dingen op de markt te halen. Je kan op heel veel verschillende manieren spelen met je uitgaven en besparen op meerdere vlakken.

 

Sparen is ook niet alles

Vroeger werd iedereen op het hart gedrukt zoveel mogelijk te sparen. Lenen bij de bank was taboe en de rente was verschrikkelijk hoog. Nu zijn de tijden iets veranderd. Tienduizenden euro’s op je spaarrekening hebben is eigenlijk helemaal niet handig. Investeren is helemaal hot en dat is niet zomaar. Statistieken laten zien dat over een langere tijd investeren heel erg voordelig kan zijn. Hier zitten wel een hoop haken en ogen aan, dus zorg ervoor dat je eerst de juiste informatie inwint.

 

De balans

Hoeveel je wilt sparen, investeren en uitgeven is voor iedereen anders. Als je geen specifieke doelen hebt spaar je misschien wat minder. Andere gebruiken weer de 50/50 regel. De helft van het inkomen wordt direct gespaard en de rest gaat naar de vaste lasten. Dit is niet voor iedereen mogelijk. De balans vinden doe je zelf door eerst een financieel overzicht te maken, je doelen op te schrijven en een plan te formuleren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl