Gezondheid Inspiratie

Huismiddeltjes tegen aambeien

Huismiddeltjes tegen aambeien

Last Updated on: 14th mei 2024, 07:36 am

Veel mensen hebben last van aambeien. Het komt de laatste jaren bij steeds meer mensen voor, en ook steeds meer bij jongere mensen. De oorzaak; mensen zitten te lang op hun telefoon te scrollen op de wc. Maar wat helpt tegen aambeien? Er zijn een aantal huismiddeltjes tegen aambeien die de symptomen kunnen verlichten. In ernstige gevallen is het mogelijk om ze naast een conventionele medische behandeling te gebruiken. Lees hier alles wat je moet weten over huismiddeltjes tegen aambeien.

Wat te doen tegen aambeien?

Het beste antwoord op de vraag “Wat te doen tegen aambeien?” is kiezen voor een holistische benadering van de behandeling. Dit betekent: gebruik zelf aambeien huismiddeltjes en dieetaanpassingen, naast zalven en andere middelen die je arts voorschrijft. Hoewel aambeien op deze manier vaak niet helemaal verdwijnen, kunnen ze wel goed behandeld worden.

In het geval van vergevorderde aambeien wordt aangeraden om samen met je arts andere behandelingsopties te overwegen, zoals een operatie. Je kunt echter ook aambeien thuis behandelen om je symptomen te verlichten.

Welke huismiddeltjes helpen?

De beste huismiddeltjes voor aambeien zijn vaak de eenvoudigste. Het basisdoel van huismiddeltjes is het reguleren van de spijsvertering en het verlichten van symptomen zoals jeuk of pijn of het helpen verminderen van zwelling. Dit kan worden bereikt door een bepaald dieet, lichaamsbeweging en verschillende remedies zoals zitbaden en een bepaalde mate van hygiëne in het anale gebied.

Aambeien huismiddeltjes: eten en drinken

Aambeien worden meestal veroorzaakt door een verhoogde inspanning tijdens de stoelgang. Mensen met constipatie zijn hier gevoelig voor. Dus als je trage darmen voorkomt, voorkom je ook aambeien. Dit betekent

  • Eet vezelrijke voeding, zoals volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Zuurkool en geweekt gedroogd fruit zoals pruimen hebben bijvoorbeeld een laxerende werking.
  • Een extra huismiddeltje tegen aambeien met veel vezels zijn tarwezemelen, lijnzaad of Indiase psyllium. Een eetlepel per dag moet worden ingenomen met ten minste een glas water. Het is belangrijk dat je deze zwelmiddelen met veel vloeistof inneemt, zodat ze goed opzwellen in de darm.
  • Zorg er in het algemeen voor dat je veel vocht drinkt als je last hebt van constipatie. Ongeveer anderhalf tot twee liter per dag is nodig, bij voorkeur in de vorm van water of thee.
  • Je moet ook voedsel vermijden dat het slijmvlies irriteert. Hieronder vallen koffie en gekruid voedsel.

Huismiddeltjes tegen aambeien: beweging, zitbaden en co

Huismiddeltjes tegen aambeien beweging, zitbaden en co

Wat ook helpt bij aambeien is voldoende lichaamsbeweging: Wie regelmatig lichamelijk actief is, krijgt zijn darmen in beweging. Dit voorkomt constipatie en vergemakkelijkt de stoelgang – wat een groot voordeel is bij pijnlijke aambeien.

Overgewicht bevordert ook de ontwikkeling van lastige aambeien. Als je overgewicht hebt, is het daarom aan te raden om wat gewicht te verliezen. Een gezond dieet en voldoende beweging helpen daarbij.

Snelle hulp bij aambeien wordt geboden door zitbaden met ontstekingsremmende tannine zoals eikenschors. Zitbaden kunnen de ontsteking in de anus stoppen en verlichten vaak de jeuk en pijn. Het is ook mogelijk om kamille, toverhazelaar of tea tree olie toe te voegen aan het water in het zitbad. Geschikte toevoegingen vind je bijvoorbeeld in de apotheek.

Er zijn ook geen betrouwbare onderzoeken naar het gebruik van warmte en koude bij aambeien. Veel patiënten vinden de warmte van een zitbad echter aangenaam.

Een aambeienkussen of -ring kan helpen bij mensen die pijn ervaren bij het zitten. Dit is meestal een opblaasbare ring die geen druk uitoefent op het aangetaste gebied tijdens het zitten en daardoor het acute ongemak verlicht. Zo’n kussen helpt ook als je pijn hebt bij het zitten na een aambeienoperatie.

Hulp bij aambeien: Op de juiste manier naar het toilet gaan

Aambeien worden vaak veroorzaakt door overbelasting tijdens de stoelgang. Daarom is het aan te raden om voldoende tijd te nemen voor je stoelgang en niet te hard te persen. Probeer in plaats daarvan te ontspannen. Het kan ook helpen om een krukje voor je voeten voor het toilet te zetten. De gebogen houding die hierdoor ontstaat, ondersteunt de stoelgang.

Probeer je lichaam ook te laten wennen aan vaste toilettijden. Ga bijvoorbeeld altijd na het ontbijt naar het toilet. Zo wennen je darmen aan een regelmatig ritme. Tegelijkertijd is het raadzaam om naar je lichaam te luisteren. Als je darmen je vertellen dat je naar het toilet moet, is het aan te raden om niet te treuzelen. Dit kan ook leiden tot constipatie.

Als je aambeien hebt, reinig het anale gebied dan na de stoelgang met water of een pH-neutrale, milde waslotion. Het is beter om een zachte doek te gebruiken dan toiletpapier. Dep het anale gebied vervolgens voorzichtig droog. Vermijd krachtig wrijven!

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl