Gezondheid LIFE

Wat kun je doen tegen uitdroging bij erge diarree?

Wat kun je doen tegen uitdroging bij erge diarree
Van jong tot oud: iedereen krijgt helaas wel eens met diarree te maken. Aanhoudende diarree kan naast ongemak ook uitdroging veroorzaken.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De meeste mensen zullen zich niet gelijk zorgen maken over diarree, maar vooral bij jonge kinderen en 70-plussers is het belangrijk om niet te lang af te wachten. In dit artikel leggen we uit wat je het beste kunt doen als je last hebt van erge diarree.

 

Uitdroging voorkomen met ORS

Om de gevolgen van diarree beperkt te houden, kun je ORS innemen tegen uitdroging. ORS (Oral Rehydration Solution) is een oplosbaar product dat helpt om uitdroging te voorkomen bij dunne en aanhoudende diarree. In ORS zitten zouten en suikers die we dagelijks binnen krijgen en ons lichaam hard nodig heeft.

DIt koop je meestal in de vorm van ORS poeder of een bruistablet. Om het in te nemen los je  het op in water of ongezoete thee. Op de verpakking of bijsluiter staat beschreven hoeveel water je hierbij inneemt. Om te zorgen dat de zouten en suikers goed kunnen werken, neem je het in na elke waterdunne diarree.

Het gebruiken van ORS is veilig en heeft weinig bijwerkingen. Alleen als je nieren minder goed werken of wanneer je diabetes hebt, is het belangrijk om van tevoren met een dokter te bespreken of je het medicijn mag gebruiken.

 

Erge diarree bij jonge kinderen

Bij baby’s komt zachte ontlasting regelmatig voor, zeker bij fles- en borstvoeding. Als de ontlasting niet alleen zacht, maar ook waterig is, spreken we van diarree. Of het nou komt door krampjes of doordat de babyvoeding niet goed is gevallen, bij waterdunne diarree is het van belang om te zorgen dat je kindje essentiële voedingsstoffen binnen houdt en niet uitdroogt. Vertrouw je het niet? Of houdt de diarree langer dan één dag aan en is je kind jonger dan 2 jaar? Neem dan contact op met een arts.

Zoek je naar een veilig medicijn als je kindje last heeft van diarree? ORS is geschikt voor jonge kinderen, maar het is wel belangrijk om te weten dat het medicijn niet gemengd moet worden met flesvoeding en juist voorafgaand aan deze voeding gegeven moet worden. Je kunt een baby het medicijn geven met een lepeltje of door een speen in de oplossing te dopen. Op de bijsluiter vind je informatie over de juiste doseringen.

 

Uitdroging door diarree herkennen

Het herkennen van de eerste symptomen van uitdroging is erg belangrijk. Zo ben je er snel bij en voorkom je vervelende symptomen zoals verwardheid, sufheid en de neiging om flauw te vallen.

De eerste fase van uitdroging toont zich vooral in donkere urine, weinig of niet plassen, hoofdpijn en een droge tong en mond. Ook een verminderde elasticiteit van de huid is een duidelijk teken dat je te weinig hebt gedronken. Als je er vroeg bij bent kan je deze klachten makkelijk laten verdwijnen door veel water te drinken.

 Veel last van diarree? Dan kan het dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Een bezoekje aan de dokter en testen voor overgevoeligheden en allergieën is hiervoor aan te raden. Zo kun je vervelende klachten voorkomen zonder extra medicijnen in te nemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl