Werk

3 tips om de werkdruk voor jezelf te verlagen

Steeds meer mensen kampen met een burn-out. Huisartsen krijgen regelmatig mensen op bezoek die door te veel stress op het werk uiteindelijk niet meer verder kunnen. De koek is op. Ze hebben zich ziek gemeld en willen eigenlijk alleen nog maar rusten. Even niets hoeven, bijslapen en het lichaam en de geest rust geven. Natuurlijk hebben we allemaal weleens met werkdruk te maken. Bijvoorbeeld in de drukste periodes van het jaar of wanneer we nog even snel iets moeten afronden voordat de vakantie begint. Als deze perioden slechts kort duren, hoeft dat ook geen enkel probleem te zijn. Structureel hou je dit echter niet vol. 

Om te voorkomen dat je straks bij een psycholoog Zwolle terechtkomt met burn-out gerelateerde klachten, is het daarom belangrijk om snel stappen te ondernemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de werkdruk voor jezelf kunt verlagen. Met behulp van de volgende drie tips zet je alvast de eerste stappen in de juiste richting. 

1. Onderzoek het probleem 

Allereerst is het belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn. Waar denk je dat het probleem écht ligt? Meestal is het lastig om dit te onderzoeken. Je moet jezelf hierbij immers een aardig spiegeltje voorhouden. Vaak is het namelijk een gevolg van je eigen gedrag. Misschien ben jij wel iemand die nooit ‘nee’ kan zeggen en daardoor veel te veel taken van anderen op zich neemt. 

Niet nodig, want mensen vinden het ook echt geen probleem als je een keer toegeeft dat het niet lukt. Maar hoe meer zij ontdekken dat jij geen ‘nee’ zegt, hoe groter de kans dat ze je vaker zullen inschakelen. Dat levert alleen nog maar meer werkdruk op. Onderzoek dus waar het probleem ligt en of je dit op eenvoudige wijze kunt voorkomen. Vaker nee zeggen kan in dit geval dus al wonderen doen. Probeer niet meer werk op je te nemen dan mogelijk is, want dan kom je vanzelf een keer met jezelf in de knoei. 
 

2. Schakel hulp in

Merk je dat de werkdruk echt te hoog is? Dat dit je problemen oplevert in het dagelijks leven? Schakel dan hulp in om hiermee om te gaan. Coaches Groningen kunnen je handvatten leren om beter met de stress en werkdruk om te gaan. Zo voorkom je dat je constant teveel hooi op je vork neemt. Je leert je rust te pakken, nee te zeggen en beter voor jezelf te zorgen. 
 

3. Pak voldoende rust 

Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar het mag niet ongezegd blijven. Juist bij een veeleisende baan is het belangrijk dat je voldoende rust pakt. Ga dus eens wat vroeger je bed in en probeer eens wat meer uurtjes slaap te pakken. Dit heb je echt hard nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg goed voor jezelf en gun jezelf die rustmomenten. Dat hoeft niet eens te betekenen dat je gaat slapen. Het kan al helpen om gewoon even de ogen te sluiten en niets te doen, naar muziek te luisteren of een goed boek te lezen. Ontspannen is extreem belangrijk om de werkdruk de baas te blijven.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken