Inspiratie Werk

De voor- en nadelen van Veilige Online Navigatie

Veilige Online Navigatie is voor veel mensen erg belangrijk. En dat is logisch, want we willen niet dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. Een goede manier om veilig te internetten is via een VPN-verbinding. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn.

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Het zorgt voor een beveiligde internetverbinding tussen je apparaat en het internet. Zelfs wanneer je toegang hebt vanaf een openbaar netwerk. Dit zorgt voor meer privacy en veiligheid. Door via deze verbinding op het internet te surfen, wordt er een beveiligde virtuele tunnel gecreëerd tussen de jou en één van zijn servers. Al je internetverkeer wordt dan door deze tunnel gestuurd.

Wat zijn de voordelen van VPN?

Dit zijn de belangrijkste voordelen zijn:
 

 • Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet.
 • Je echte IP-adres wordt afgeschermd.
 • Het houdt je gegevens veilig.
 • Voorkomt bandbreedtebeperking
 • Verbergt jouw browser gegevens voor de internetprovider en hackers.
 • Een VPN geeft je toegang tot geblokkeerde websites.
 • Maakt veilig verbinding met openbare wifi.

Welk soorten zijn er?

In principe kunnen we drie types VPN onderscheiden:

1. Site-to-site Internet

Een site to site VPN is een beveiligde verbinding tussen meerdere netwerken. Dit zien we vaak voorbij komen in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld een bedrijf met meerdere kantoren. Site-to-site Internet VPN biedt de mogelijkheid om gevoelige informatie te delen en toegang te krijgen tot gedeelde bronnen, zoals bestanden.

2. Remote-access Internet

Met een remote-access-VPN kan je veilig verbinding maken met een netwerk op afstand. De gebruiker krijgt toegang tot de private LAN van een organisatie door middel van een VPN. Werknemers die thuiswerken en op afstand inloggen op het private bedrijfsnetwerk maken meestal gebruik van zo'n verbinding.

3. Provider-provisioned (PP-VPN)

Persoonlijke VPN's zijn bestemd voor individuele gebruikers. In plaats van verbinding te maken met een ander netwerk, wordt je op een veilige manier met een VPN-server verbonden.

Hoe kom ik er aan?

Het is erg eenvoudig om een VPN-verbinding te krijgen:
 

1. Neem een abonnement.

2. Download een app.

3. Maak via een app of handmatig verbinding met een VPN.

De mogelijke nadelen

Een VPN heeft niet alleen maar voordelen. Je kunt ook enkele nadelen ondervinden. Hieronder zetten wij de mogelijke nadelen op een rijtje:

 • Lagere internetsnelheid omdat je via een omweg surft.
 • De VPN-verbinding kan geblokkeerd worden.
 • In sommige landen is VPN-gebruik illegaal.
 • De meeste VPN-toepassingen kosten geld, want gratis diensten hebben zo hun beperkingen.

Zoals je ziet zijn er dus ook een aantal nadelen aan een VPN. Al met al wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Als je geen VPN gebruikt, ben je namelijk gemakkelijker te traceren en kan de internetprovider je browsegeschiedenis achterhalen. Dit voorkomt een hoop narigheid. Neem een kijkje bij vpn uitleg voor meer informatie.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl