Foodfeiten Gezondheid

Last van bronchitis? Huismiddeltjes helpen

Last van bronchitis Huismiddeltjes helpen

Last Updated on: 28th mei 2024, 08:40 am

Sommige natuurlijke remedies kunnen de symptomen van bronchitis helpen verzachten. Omdat de natuurlijke methodes over het algemeen vrij zijn van bijwerkingen, hebben ze voor ons de voorkeur. In deze blog bespreken we daarom de beste bestrijding van bronchitis. Huismiddeltjes werken en waarschijnlijk heb je ze al in huis.

Gember

Sommige onderzoekers hebben bewijs gevonden dat gember een ontstekingsremmend effect kan hebben tegen luchtweginfecties.

Je kunt gember op verschillende manieren innemen:

• Kauwgedroogde, gekristalliseerde gember

• Gebruik verse gember om thee te zetten

• Eet het rauw of voeg het toe aan voedsel

• Neem het in capsulevorm zoals voorgeschreven

Het is het veiligst om gember in een natuurlijke vorm te gebruiken in plaats van in capsules of supplementen. Mogelijk ben je gevoelig voor gember, dus neem het in kleine hoeveelheden als je er niet aan gewend bent. Af en toe gember eten is voor iedereen veilig, maar neem geen gember als supplement of medicijn als je:

• Zwanger bent of borstvoeding geeft

• Diabetes hebt

• Bij hartproblemen

• Je aan enige vorm van bloedziekte leidt

Knoflook

dat knoflook de groei van het infectieuze bronchitisvirus effectief remde

Er wordt aangenomen dat knoflook een aantal genezende eigenschappen heeft. Resultaten van een onderzoek uit 2016 laten zien dat knoflook de groei van het infectieuze bronchitisvirus effectief remde. Deze bevinding suggereert dat knoflook kan worden gebruikt als een natuurlijk middel tegen bronchitis.

Verse knoflook is het lekkerst, maar als je de smaak niet lekker vindt, kun je het ook in capsulevorm krijgen.

Wees voorzichtig met knoflook als je een bloedingsstoornis hebt. Neem het altijd in kleine hoeveelheden om er zeker van te zijn dat het uw maag niet van streek maakt.

Kurkuma

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de wortel van Curcuma longa.

Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat kurkuma een aantal eigenschappen heeft die het nuttig kunnen maken bij de bestrijding van bronchitis. Hiertoe behoren antivirale, antibacteriële en ontstekingsremmende effecten.

Kurkuma verhoogt ook de antioxiderende werking, wat betekent dat het irritatie kan helpen verminderen en jouw immuniteit kan versterken.

Kurkuma nemen:

• Voeg verse kurkuma toe aan salades of gebruik het om augurken te maken.

• Meng 1/2 theelepel kurkumapoeder met 1 theelepel honing tot een pasta. Consumeer de pasta 1 tot 3 keer per dag zolang de symptomen aanhouden.

• Neem kurkuma in capsulevorm zoals voorgeschreven.

• Gebruik poedervormige of verse kurkuma om thee te zetten.

Het gebruik van kurkuma als specerij in voedsel is meestal veilig, tenzij je er gevoelig voor bent. Gebruik kurkuma niet als medicijn bij:

• Maag problemen

• Problemen met de galblaas

• Bloedingen of bloedaandoeningen

• Hormoongevoelige aandoeningen

• IJzertekort

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, gebruik dan geen grote hoeveelheden kurkuma.

Stoom

Een stoominhalatie kan helpen het slijm af te breken, zodat je het gemakkelijker kunt verdrijven.

De eenvoudigste manier om stoom te gebruiken is in bad of onder de douche. Maak jouw douche zo heet als je aankan, stap erin en adem diep in door jouw mond en neus.

Het hete water helpt ook de spieren te ontspannen die mogelijk gespannen zijn door hoesten. Je kunt ook een stoombad in een sportschool of spa bezoeken. Als die beschikbaar is en je voldoende energie hebt. Het is het beste om niet in een heet bad te gaan liggen als je je ziek of kortademig voelt.

Een andere stoomoptie is om heet water in een kom te doen, je hoofd te bedekken met een handdoek en de stoom in te ademen. Sommige mensen voegen een dampwrijving met menthol toe aan het hete water om te helpen bij het verplaatsen van slijm.

Voorzichtigheid

Zorg ervoor dat je het water niet te heet maakt als u de kom-en-handdoekmethode gebruikt, omdat de stoom jouw luchtwegen kan verbranden.

Blijf niet langer dan 1 of 2 minuten achter elkaar boven het hete water staan en blijf het water niet verwarmen.

Zout water

Gorgelen met zout water kan helpen het slijm af te breken en de pijn in uw keel te verminderen.

Los 1 theelepel zout op in een glas warm water. Drink kleine hoeveelheden van het zoute water en gorgel achter in je keel. Slik het water niet door. Spuug het in plaats daarvan uit in de gootsteen. Herhaal zo vaak als je wilt.

Daarna wil je misschien jouw mond spoelen met gewoon water.

Slaap

Door voldoende te slapen, kan jouw lichaam rusten en herstellen.

Het kan moeilijk zijn om goed te slapen terwijl u tegen een hoest vecht, maar je kunt ervoor zorgen dat je onnodige activiteiten vermijdt.

Tijdens de diepe slaapfasen herstelt en verbeter je de immuunfunctie, zodat jouw lichaam de ontsteking beter kan bestrijden.

Veranderingen in levensstijl

Een gezonde levensstijl gaat hand in hand met het voorkomen van ziekten. Het kan u ook helpen sneller te herstellen als je ziek bent. Een kleine ziekte kan zelfs de manier zijn waarop jouw lichaam je vertelt dat je het rustiger aan moet doen.

Honing en citroenen

Een reeks kruidenbehandelingen kan droge hoest en keelpijn helpen verzachten.

Honing en citroen zijn populaire remedies, alleen of in thee. Honing kan de duur van een hoest helpen verminderen vanwege de antimicrobiële eigenschappen. Er is echter meer onderzoek nodig.

Ananas

Ananassap bevat bromelaïne, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. De bromelaïne in ananas kan helpen bij het afbreken en verdrijven van slijm als gevolg van bronchitis en andere luchtweginfecties.

Tijm

Tijm is een kruid dat ontstekingsremmende, antioxiderende, antimicrobiële en antiseptische eigenschappen lijkt te hebben.

In 2021 deden 730 mensen mee aan een onderzoek naar de werking van een preparaat met essences van tijm en klimop. Hiervan ondervond 87% van de deelnemers klinisch significante verbeteringen in hun hoestsymptomen, en 90% zag significante verbeteringen in hun kwaliteit van leven.

Je kunt zoeken naar vrij verkrijgbare siropen (OTC) die tijm bevatten of deze gebruiken om een infusie te maken.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken