Een nieuwe huisarts kiezen hoe doe je dat
EAT

Een nieuwe huisarts kiezen hoe doe je dat?

Als je net bent verhuisd naar een andere woonplaats of als je niet tevreden bent over je eigen huisarts kan het zijn dat je op zoek gaat naar een andere huisarts.

Kiezen voor een nieuwe huisarts is een belangrijke beslissing, omdat een huisarts verantwoordelijk is voor je gezondheid en welzijn. Hier zijn een aantal factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een nieuwe huisarts.

In de buurt

Het is handig om voor een huisarts te kiezen die zich bevindt in je eigen buurt. De reisafstand is dan korter. In geval van nood is het belangrijk dat je binnen 15 minuten bij je huisarts kunt zijn. Woon je in een dorp en ligt er een ander dorp vlakbij en zit daar een goede huisartsenpraktijk dan kan dit ook. Woon je bijvoorbeeld in Naarden, dan kun je ook kiezen voor een huisarts in Bussum.

Voldoet de huisarts aan je voorkeur?

Sommige mensen hebben de voorkeur voor een vrouwelijke of een mannelijke huisarts. Kijk of er in de praktijk die je op het oog hebt zowel mannelijke als vrouwelijke artsen zitten. Neem contact op met de huisartsenpraktijk en bespreek of je als patiënt kunt worden aangenomen bij de arts van je voorkeur.

Zelfstandig of in een gezondheidscentrum

Sommige huisartsen werken in een grote praktijk of gezondheidscentrum samen met andere zorgverleners. Anderen werken zelfstandig. Kijk waar je voorkeur naar uitgaat. Heb je liever een groot gezondheidscentrum waar je ook andere diensten zoals fysiotherapie kunt afnemen of heb je liever een kleine praktijk?

Openingstijden en bereikbaarheid

Het is belangrijk dat een huisarts goed bereikbaar is. Ook de openingstijden zijn van belang. Kijk hoe het zit met de bereikbaarheid. Controleer hoe makkelijk of moeilijk het is om een afspraak te maken. Moet je lang in de telefonische wachtrij staan als je belt of gaat het snel? Is er een online afsprakensysteem? Ook de openingstijden zijn van belang. Werk je veel? Dan kan het handig zijn om voor een huisarts te kiezen die ook spreekuur in de avonduren aanbiedt.

Werkwijze

Het is ook belangrijk om te letten op de werkwijze van de huisarts. Het is ook goed om te letten op de werkwijze van de huisarts. Sommige artsen hebben een meer traditionele benadering, terwijl anderen meer gericht zijn op een holistische benadering. Kijk welke benadering het beste bij jou past.

Communicatie

Een andere belangrijke factor is de communicatie. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt bij de arts en dat er open en eerlijk gecommuniceerd wordt. Als je je niet op je gemak voelt bij de huisarts of er zijn problemen met de communicatie, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere huisarts.

Hoe vind je een nieuwe huisarts?

Er zijn diverse manieren om een nieuwe huisarts te vinden, zoals via verwijzing van andere artsen, via het internet, en via verzekeraars. Ook via via kun je een huisarts vinden. Bijvoorbeeld doordat je vrienden of buren je een huisarts aanbevelen waar ze goede ervaringen mee hebben. Bel een aantal huisartsen voor een oriëntatiegesprek en kijk bij welke huisarts je het beste gevoel hebt.

Mag een huisarts je weigeren?

In sommige gevallen kan het lastig zijn om een nieuwe huisarts te vinden. Bijvoorbeeld omdat veel praktijken vol zitten. Als een praktijk vol zit en geen nieuwe patiënten kan aannemen mag deze je weigeren. Soms is er een wachtlijst waar je jezelf op kunt laten plaatsen. Lukt het je niet om een nieuwe huisarts te vinden in de buurt? In dat geval kun je contact opnemen met je verzekering. Deze kan bemiddelen bij het vinden van een nieuwe huisarts.

Inschrijving

Kan je nieuwe huisarts je als patiënt aannemen dan volgt er een inschrijving. Deze kan een aantal weken duren. Meestal krijg je hiervan bericht per e-mail of per post. Ben je ingeschreven dan kun je je oude huisarts hiervan op de hoogte te stellen en deze te vragen je medische dossier te delen met de nieuwe huisarts. Tegenwoordig gaat het delen van het medische dossier ook vaak automatisch en vindt er een elektronische uitwisseling plaats die voldoet aan de richtlijnen van de AVG.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken