Sapkuur - wel of geen goed idee
Detox EAT

Sapkuur; wel of geen goed idee?

In de media hoor je er verschillende geluiden over, de sapkuur. Sommige mensen zweren erbij, anderen vinden het maar niks. Ook medisch gezien verschillen de meningen erover.

Wanneer men online gaat kijken zijn er veel tegenstrijdige berichten uit beide hoeken. Wetenschappelijk worden er veel onderzoeken gedaan, maar de wetenschappers worden het niet eens. In deze blog wordt dan ook ingegaan op de voor- en nadelen, maar niet op medische claims. Deze zijn te onduidelijk om een eenduidig antwoord op te geven.

Wat is een sapkuur?

Eigenlijk zegt het woord het zelf al, een sapkuur is een kuur van sap. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Sommige mensen combineren deze supergezonde groente en/of fruitsapjes met (gezond) eten, andere mensen besluiten een paar dagen te vasten. Zij eten dan geen vast voedsel en drinken alleen water en eventueel thee. De sapjes kun je zelf in elkaar blenden, maar je kunt ook een vooraf samengestelde sapkuur doen. Een sapkuur van 3 dagen is mogelijk, maar ook een sapkuur van 5 dagen zie je vaak voorbij komen. Veel langer is niet aan te raden wanneer je er niet bij eet, want het kan dan zijn dat je dan te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt die enkel in vast voedsel zitten.

Waarom een sapkuur?

Wellicht klinkt bovenstaande je nogal radicaal in de oren en vraag je je af; waarom zou je dat doen? De beweegredenen om te besluiten een sapkuur te doen zijn zeer divers. De één wil een lekkere gezondheidsboost door wat extra vitamines binnen te krijgen, de ander wil een paar kilo afvallen. Ook wordt het vaak gebruik als start van een periode van gezonder eten of dieet. Kortom, zoveel sapkuren zoveel redenen!

Val je af van een sapkuur?

Of je echt afvalt van een sapkuur? Dat ligt er zeer aan hoe je ‘m invult. In veel gevallen zal het weinig uitmaken wanneer iemand daarna weer in zijn oude eet- en drinkpatroon valt. In een paar dagen kilo’s afvallen is vaak een illusie en daarnaast niet heel gezond. Direct na de kuur zal het gewicht wel lager zijn, maar de oorzaak hiervan is dat de maag en darmen simpelweg leger zijn en je vocht verliest. Maar het kan wel weer heel gezond zijn door alle extra vitamines die in de sapjes zitten. Hoe dan ook; dit blijft iets waar de wetenschappers het nog niet over eens zijn, dus wij branden onze vingers er ook niet aan!

Kortom, een sapkuur doe je vooral om je gezondheid een boost te geven en de start te laten zijn van een periode van gezond eten. Afvallen is iets wat over een langere termijn gaat, dit als grootste motivatie voor een sapkuur is wellicht niet de beste maar kan het begin zijn!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken