Gezondheid Sport feiten

Het belang van sport tape bij blessures

Sporten is een geweldige manier om fit en gezond te blijven, maar helaas kan het ook leiden tot blessures. Of je nu een professionele sporter bent of het gewoon doet voor je plezier, gezondheid of sociaal contact, blessures kunnen altijd voorkomen als sporter. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve manier om jezelf te beschermen tegen blessures en je herstel te bevorderen, namelijk sport tape. In deze blog wordt het belang van sporttape bij blessures genezen en voorkomen besproken.

Waarom sport tape?

Sport tape is een elastische tape die wordt gebruikt om gewrichten, spieren en ligamenten te ondersteunen en de impact die hierop komt te stabiliseren. Het biedt extra ondersteuning en bescherming aan gebieden die gevoelig zijn voor blessures, zoals de pols en enkel. Het belangrijkste doel van sporttape is om de beweging van het gewricht te beperken en de druk op de omliggende structuren te verminderen. Dit kan helpen om blessures te voorkomen of het herstel te bevorderen, indien er al sprake is van een blessure.

Pols tapen

De pols is een van de meest gebruikte gewrichten in ons lichaam, vooral tijdens sporten waarbij we onze handen intensief gebruiken, zoals tennis, golf en gewichtheffen. Het is dan ook niet gek dat polsblessures veel voorkomen bij dit type sporters. Door je pols in te tapen kun je de beweging van het gewricht beperken en de belasting op de pols verminderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van overbelasting, verrekkingen en verstuikingen. Daarnaast kan pols tapen ook helpen bij het herstel van een blessure. Het biedt extra ondersteuning aan de aangedane pols en bevordert een goed herstelproces waardoor je sneller weer kan genieten van je favoriete sport.

Enkel tapen

Ook de enkel is een gewricht dat vaak geblesseerd raakt tijdens het sporten, vooral bij sporten waarbij veel gesprongen en gedraaid wordt, zoals voetbal, basketbal en volleybal. Het preventief tapen van je enkel kan helpen bij het stabiliseren van het gewricht en het voorkomen van enkelverstuikingen. Door het beperken van de beweging van de enkel kan sporttape helpen bij het voorkomen van het omslaan van de enkel en het verminderen van de druk op de ligamenten. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die al eerder een enkelblessure hebben gehad, omdat zij een verhoogd risico lopen om opnieuw een enkelblessure op te lopen.

Hoe te tapen

Het correct tapen van je pols en enkel is essentieel voor een goede ondersteuning en bescherming. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en de tape op de juiste spanning aan te brengen. Maar hoe doe je dit? Voor het tapen van de pols kun je het beste een "X"-patroon gebruiken, waarbij je de tape diagonaal over de pols aanbrengt. Voor het tapen van de enkel zijn er verschillende technieken beschikbaar, zoals de "figure-eight" en "heel-lock"-technieken. Het is aan te raden om een professional te raadplegen voor advies en instructies over de juiste tapetechnieken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut of iemand van je club die bekend is met blessures en preventie hiervan.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl