Gezondheid Inspiratie LIFE

Het verhaal achter Netflix hitserie How To Change Your Mind

Het verhaal achter Netflix hitserie How To Change Your Mind
Psychedelische drugs in direct verband met mentale gezondheid? In positieve zin? Dat zou je op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de hitserie How To Change Your Mind poogt het tegendeel te bewijzen.

Last Updated on: 30th september 2022, 10:26 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De medische wereld volgt het wetenschappelijk onderzoek naar psychedelische drugs als LSD, paddo’s, MDMA en magic truffels op de voet. Waarom? Deze middelen kunnen grote medicinale waarden hebben voor mensen met mentale problemen. In de jaren 70 werden hier al veelbelovende onderzoeksresultaten over naar buiten gebracht, maar de politiek gooide roet in het eten. Over die teloorgang en de hedendaagse wederopstand van het onderzoek naar psychedelics gaat de nieuwe hitserie How To Change Your Mind op Netflix.

 

Veelbelovende Ontdekking en Ondergang van Psychedelica

Het begon allemaal met de ontdekking van LSD op 19 april 1943. Het sterkste psychedelische stofje op onze aarde, maar dat wisten we toen nog niet. Chemicus Albert Hoffman had de hele dag met deze stof gewerkt, die al sinds 1929 op de plank lag. Hij stapte op de fiets naar huis en belandde uit het niets in en psychedelische trip. De stof is namelijk ook opneembaar via de huid, kwam hij toen achter.

Jaren later begon Hoffman met het analyseren van paddo’s die werden gebruikt door Mexicaanse Mazateken. Er gingen namelijk verhalen wordt dat ze met deze paddo’s een helend ritueel beoefenden. Paddenstoelenkenner Robert Gordon Wasson reisde of om dit te onderzoeken en gaf zijn bevindingen door aan Hoffman. Hij kwam erachter dat de stof in paddo’s, psilocybine, en LSD veel op elkaar leken. Het verhaal van Wasson kwam in een populair tijdschrift terecht, waardoor er een wereldwijde hype ontstond omtrent de paddenstoelen. Daaruit volgende ook de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar psychedelics, die veelbelovend waren. Tot in de jaren 70 de beruchte War On Drugs zijn intrede deed in de USA en alles wat met drugs te maken had de kop in wilde steken. Helaas hadden de Amerikaanse politici geen oog voor de potentiële medicinale werking van psychedelics. Alleen voor de incidenten rondom drugsgebruik die het volgens hen levensgevaarlijk maakte.

 

Wederopstanding Wetenschappelijk Onderzoek

In het eerste deel van How To Change Your Mind gaat het voornamelijk over die War on Drugs. Later in de serie wordt de wederopstanding van het geloof in de medische kwaliteiten van psychedelica belicht. Er komen verschillende soorten drugs aan de orde. Het illegale LSD wordt in de eerste aflevering onder de loep genomen. Deel twee gaat voornamelijk over psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en magic truffels die je in Nederland in de smartshop kunt kopen. Het derde deel wordt gewijd aan MDMA, dat vaak niet gezien wordt als psychedelica, maar weldegelijk psychedelische en hallucinogene effecten heeft.

In 1996 publiceerde Charles Grob, professor in de psychiatrie, een wetenschappelijk artikel over implicaties voor klinisch onderzoek met nieuwe psychoactieve medicijnen als MDMA. Dat was een omslag, aangezien niet eerder toestemming werd gegeven voor zo’n soort onderzoek. Al snel volgde er meer onderzoeken. Onder andere de Johns Hopkins University , die vooral met psilocybine aan de slag is gegaan en na 2006 tientallen wetenschappelijke stukken heeft gepubliceerd.

 

Het laatste deel van de serie gaat over mescaline. Dat is een psychedelische stof die wordt gewonnen uit cacti. Het bijzondere is dat naast paddo’s ook deze cacti legaal verkrijgbaar zijn in Nederland. Bezoek een (online) smartshop en je ziet de stekelige fakkels al voor het raam staan. Het zal je niet verbazen, maar Nederland is een uitzonderlijk geval als het gaat om de wetgeving rondom psychedelica. Jammer dat het niet zo vooruitstrevend is in het wetenschappelijk onderzoek naar de medische kwaliteiten ervan.

 

Wat Weten we Nu over Psychedelica?

Als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica loopt de John Hopkins University vooraan in de strijd. Tientallen onderzoeken met psychedelische middelen vertellen ons wat we vandaag de dag weten over de medicinale kwaliteiten. Aan de eerste onderzoeken deden tientallen respondenten mee. Later werd dat uitgebreid tot honderden. De belangrijkste bevindingen uit de studies op een rij:

 

  • Psychedelica zoals paddo’s en LSD lijken effectief tegen verslavingen. Er werd onderzoek gedaan onder 444 verslaafde respondenten, die allemaal deze middelen gebruikten. Bijna 70% van hen nam na deze ervaring minder drugs waar ze destijds verslaafd aan waren.
  • Uit de eerste onderzoeken, die van 2006 en 2008 onder tientallen respondenten, bleek dat een ervaring met psychedelische drugs voor langdurige positieve effecten zorgden. Maar liefst bij 67% van de proefpersonen ervaarden tot 14 maanden na de sessie een verbeterde stemming. Ze gaven aan beter in het leven te staan en bestempelde het als een van de meest betekenisvolle dingen in hun leven.
  • Uit meerdere onderzoeken van de John Hopkins University is gebleken dat therapie met psychedelica mensen kan helpen bij angsten en depressies. Bijvoorbeeld patiënten die te kampen hadden met angst voor de dood, werden enorm geholpen.
  • Van 2012 tot 2015 werd langdurig onderzoek gedaan naar de houding van mensen in het leven na gebruik van verschillende middelen. Er deden respondenten met allerlei verschillende achtergronden. Bij merendeel zou het een positieve werking hebben gehad op het verdere leven. Ze hadden minder last van angsten, kampten minder vaak met psychische problemen en waren minder gevoelig voor verslavingen.
  • In 2020 werd aangetoond dat de hersenplasticiteit kan toenemen door het gebruik van drugs als LSD, paddo’s en mescaline. Onderlinge verbinden in de hersenen kunnen beter worden en daardoor kan het brein beter functioneren.

 

Door series als How To Change Your Mind wordt het imago van bepaalde middelen over de hele wereld veranderd. Dat is belangrijk omdat uit onderzoek blijkt hoeveel baat mensen bij deze middelen kunnen hebben.

Ren overigens niet meteen naar de smartshop om zelf psychedelische middelen te halen en daarmee te gaan dokteren. De respondenten uit de onderzoeken van onder andere de John Hopkins University namen de middelen onder professionele begeleiding en in een beschermde omgeving.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl