6000 kcal eten
EAT

Gun nu je spijsvertering feestdagen

Gedurende de decembermaand verandert het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander dramatisch, met een piek tijdens de Kerstdagen. Er wordt dan veel van maag en darmen gevraagd. Gevolg: ná de feestdagen klagen veel mensen over vage buikklachten zoals een vol of opgeblazen gevoel. Ze hebben minder energie. Januari is dan ook bij uitstek de maand om extra zorg aan het spijsverteringsstelsel te besteden.

Arjen Volkers, osteopaat te Culemborg en gespecialiseerd docent aan het Sutherland College in Amsterdam, vergelijkt het spijsverteringskanaal met spieren en gewrichten. “Om goed te kunnen lopen, moeten deze soepel zijn. Je hebt echter eveneens een soepel verteringskanaal nodig, om het voedsel dat erbij past goed te kunnen verteren. Tijdens de feestdagen wordt er niet alleen méér gegeten, maar ook anders. Vooral veel zoetige of juist hartige producten. Het spijsverteringskanaal moet zich aanpassen. Dat kost extra energie.”

Klachten verdwijnen niet vanzelf

Bij de meeste mensen verdwijnen lusteloosheidklachten vanzelf als ze na de feestdagen hun voedingsgewoonten weer aanpassen, maar bij lang niet iedereen heeft dit meteen het gewenste effect. Volkers: “Bij deze mensen zijn de feestdagen dan eigenlijk de druppel die de emmer doet overlopen. Het spijsverteringskanaal had het al zwaar en raakte overbelast door de extra verandering in eet-en leefpatroon. Vermoeidheid en lusteloosheid kunnen dan ook de signalen zijn dat het spijsverteringskanaal niet optimaal werkt. Juist deze periode treden ze op en het is dan ook juist deze periode goed om hier iets aan te doen.”

Lichaamsweefsels

Osteopaten hebben de kennis en kunde om het verteringsstelsel, waar maag en darmen deel vanuit maken, manueel te onderzoeken en te behandelen. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaken van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: dikwijls in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt Ook darm- en verteringsklachten uiten zich soms eerst op een heel andere wijze, bijvoorbeeld als hoofdpijn of nek- of lage rugklachten. Maar ook met een vervelende pijn tussen de schouderbladen. Volkers: “Organen en spieren in het gehele lichaam staan met elkaar in verbinding. Als een van de delen in het lichaam niet functioneert, moet een ander deel dit compenseren.”

Bron / meer info: www.osteopathie.nl

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Hulp nodig met gezonde maaltijden te plannen?

Download gratis onze boodschappen planner en creëer voor jezelf een voorraadkast vol met gezonde keuzes!

*Je ontvangt ook maximaal 4 x per maand onze updates met gezonde    nieuwtjes en winacties en gaat akkoord met onze privacy policy. Uitschrijven kan natuurlijk altijd!

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Diverse soorten ademwerk

ademworkshops Evelina zinger LCP

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet