Kanker cel
LIFE

Kankercel waggelt niet als een dronkaard, maar gaat vastberaden op doel af

Wetenschappers dachten altijd dat kankercellen als dronkaards door het lichaam slingerden zonder een specifiek doel voor ogen te hebben. En in petrischaaltjes doen ze dat inderdaad. Maar in het lichaam gaat het anders, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

“Kankercellen die loskomen van de oorspronkelijke tumor zoeken bloedvaten en lymfeklieren om naar verre organen te ontsnappen en zich daar uit te zaaien,” legt onderzoeker Denis Wirtz uit. “Lang dachten onderzoekers dat deze cellen door willekeurige wandelingen bij bloedvaten uitkomen. In dit onderzoek ontdekten we dat ze dat niet doen. In plaats daarvan volgen de cellen een directe, bijna rechte lijn. Daardoor bereiken ze bloedvaten op een veel efficiëntere manier en kan de kanker zich ook veel efficiënter verspreiden.”

Het onderzoek is heel belangrijk, omdat het een veel beter beeld geeft van hoe kanker uitzaait. “Het betekent dat de tijd die deze kankercellen nodig hebben om uit de weefsels te ontsnappen veel korter is dan eerder werd gedacht.” De onderzoekers baseren hun conclusie onder meer op experimenten in een 3D-omgeving.

Hoewel de onderzoekers in hun experiment werkten met kankercellen, vermoeden ze dat de resultaten ook gelden voor andere soorten cellen die zich door het lichaam bewegen. Denk bijvoorbeeld aan cellen die infecties bestrijden of wonden genezen.

Lees hier nog een blogpost over huidkanker

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Inspirerende workshops

Inspirerende workshops

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet