LIFE

Kankercel waggelt niet als een dronkaard, maar gaat vastberaden op doel af

Kanker cel

Last Updated on: 7th juli 2016, 03:58 pm

Wetenschappers dachten altijd dat kankercellen als dronkaards door het lichaam slingerden zonder een specifiek doel voor ogen te hebben. En in petrischaaltjes doen ze dat inderdaad. Maar in het lichaam gaat het anders, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

“Kankercellen die loskomen van de oorspronkelijke tumor zoeken bloedvaten en lymfeklieren om naar verre organen te ontsnappen en zich daar uit te zaaien,” legt onderzoeker Denis Wirtz uit. “Lang dachten onderzoekers dat deze cellen door willekeurige wandelingen bij bloedvaten uitkomen. In dit onderzoek ontdekten we dat ze dat niet doen. In plaats daarvan volgen de cellen een directe, bijna rechte lijn. Daardoor bereiken ze bloedvaten op een veel efficiëntere manier en kan de kanker zich ook veel efficiënter verspreiden.”

Het onderzoek is heel belangrijk, omdat het een veel beter beeld geeft van hoe kanker uitzaait. “Het betekent dat de tijd die deze kankercellen nodig hebben om uit de weefsels te ontsnappen veel korter is dan eerder werd gedacht.” De onderzoekers baseren hun conclusie onder meer op experimenten in een 3D-omgeving.

Hoewel de onderzoekers in hun experiment werkten met kankercellen, vermoeden ze dat de resultaten ook gelden voor andere soorten cellen die zich door het lichaam bewegen. Denk bijvoorbeeld aan cellen die infecties bestrijden of wonden genezen.

Lees hier nog een blogpost over huidkanker

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl