Rooibos thee gezond 5 voordelen voor je gezondheid!
Foodfeiten Gezondheid Inspiratie LIFE

Rooibos thee gezond? 5 voordelen voor je gezondheid!

Rooibosthee is licht verteerbaar en smaakt goed – maar de heerlijke warme drank zou nog veel meer effecten hebben. Rode thee zou veel antioxidanten bevatten, hart- en vaatziekten voorkomen en helpen bij diabetes type 2. We leggen uit waarom Rooibos thee gezond is en we leggen uit welke effecten mythen zijn en welke niet.

Rooibosthee: aromatische thee uit Zuid-Afrika

Rooibosthee, ook wel bekend als redbush thee, is een aromatische, lichtzoete thee die uitsluitend wordt verbouwd in het noorden van Kaapstad in Zuid-Afrika. Rooibos, wetenschappelijk ook wel Aspalathus linearis genoemd, is een plantensoort die behoort tot de peulvruchtenfamilie.

1. Gezonder dan zwarte of groene thee?

In tegenstelling tot groene thee of zwarte thee bevat Rooibosthee geen cafeïne, slechts een paar tannines en geen oxaalzuur. Als cafeïnevrij alternatief is Rooibosthee daarom ook geschikt voor kinderen en zuigelingen. Bovendien treden mogelijke negatieve gevolgen zoals slapeloosheid, hartkloppingen of hoofdpijn niet op.

Tannines komen van nature voor in zwarte en groene thee en remmen de opname van bepaalde mineralen zoals ijzer. Het ijzer in Rooibosthee kan beter worden opgenomen en benut door het lage gehalte aan tannines.

Oxaalzuur is vooral een probleem voor mensen die last hebben van nierstenen. Rooibos thee bevat, in tegenstelling tot zwarte of groene thee, geen oxaalzuur en kan daarom zonder problemen gedronken worden. In tegenstelling tot sommige beweringen is Rooibosthee geen geschikte bron van vitaminen of mineralen, aangezien deze er wel in zitten, maar slechts in kleine hoeveelheden.

2. Hoog gehalte aan antioxidanten

Rooibos thee heeft hoog gehalte aan antioxidanten

De rooibosplant bevat veel secundaire plantverbindingen in de vorm van flavonoïden. De belangrijkste in termen van hoeveelheid zijn aspalathine, quercetine en nothofagine. Antioxidanten kunnen de lichaamscellen helpen beschermen tegen vrije radicalen (zuurstofverbindingen in het lichaam) en zouden een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Een onderzoek met 15 mensen kon een toename van antioxidanten in het bloed van de deelnemers aantonen nadat ze 500 milliliter Rooibosthee hadden gedronken. De toename was echter meestal erg klein en hield niet lang aan. Een ander onderzoek met twaalf mannen kon geen effect van Rooibosthee aantonen.

3. Helpen bij hart- en vaatziekten?

Hartaandoeningen kunnen allerlei oorzaken hebben. Ze worden vaak veroorzaakt door stress of een ongezonde levensstijl. Vooral het cholesterolgehalte speelt een grote rol bij hartaandoeningen. Een hoog niveau van LDL (het “slechte” cholesterol) bevordert hart- en vaatziekten, terwijl een hoog niveau van HDL (het “goede” cholesterol) ertegen beschermt.

In een onderzoek met 40 deelnemers met een hoog risico op hart- en vaatziekten konden onderzoekers aantonen dat Rooibosthee het LDL-cholesterolgehalte verlaagde en het HDL-gehalte minimaal verhoogde. De deelnemers moesten echter zes weken lang zes koppen Rooibosthee per dag drinken.

4. Met antioxidanten tegen het risico op kanker?

Teststudies (zonder proefdieren of mensen) hebben aangetoond dat sommige antioxidanten in Rooibosthee, vooral quercetine en leteoline, kankercellen kunnen doden en de groei van tumoren kunnen remmen.

Helaas is de hoeveelheid van deze antioxidanten in een kopje thee miniem en daarom wordt de betekenis van dergelijke tests ook betwist. Om dit effect echt te kunnen bevestigen, zouden er verdere onderzoeken met mensen moeten worden uitgevoerd waarbij de werkelijke hoeveelheid antioxidanten in Rooibosthee wordt geobserveerd.

5. Rooibosthee als wondermiddel?

Op internet circuleren nog veel meer toepassingen voor rooibosthee. In de meeste gevallen zijn er echter geen studies die deze claims ondersteunen. We beschrijven een aantal (niet altijd bewezen) effecten.

Botdichtheid:

er wordt vaak beweerd dat rooibosthee de botdichtheid en gezondheid onderhoudt en bevordert – er is echter geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Spijsvertering:

Er zijn ook geen onderzoeken die het spijsverteringseffect van rooibosthee ondersteunen.

Allergieën en slaapproblemen:

Hoewel vaak wordt beweerd dat rooibos een natuurlijke anti-allergische werking heeft, is er weinig bewijs dat dit ondersteunt. Hetzelfde geldt voor slaapproblemen. Er kan echter wel gezegd worden dat rooibosthee veel beter is dan zwarte of groene thee als je last hebt van slaapproblemen, omdat het geen cafeïne bevat.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken