EAT Gezondheid

Van deze 7 mineralen dient het lichaam voldoende te hebben

Van deze 7 mineralen dient het lichaam voldoende te hebben
Mineralen zijn essentieel voor de gezondheid van het lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij vele processen, zoals het reguleren van de bloeddruk en het helpen om energie te produceren.

Last Updated on: 14th februari 2023, 11:18 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zo zijn er 7 mineralen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren: calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, natrium en zwavel. Elk mineraal speelt een unieke rol in onze gezondheid; leer in deze blog meer over hoe elk mineraal je dagelijkse leven kan verbeteren zodat je ook dit aspect van je gezondheid volledig onder controle zult hebben.

Calcium

In de eerste plaats dient je lichaam over voldoende calcium te beschikken. Calcium is een mineraal dat veel voorkomt in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas. Het is ook aanwezig in bonen, groenten (zoals boerenkool en broccoli) en een assortiment aan noten. Calcium is belangrijk voor de sterkte en gezondheid van onze botten en tanden en helpt bij het reguleren van verschillende processen, zoals zenuw transmissie, bloedstolling en spiersamentrekkingen. Bovendien helpt calcium om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit mineraal zou dan ook stipt op nummer 1 staan als je het over essentiële mineralen hebt.

Fosfor

Ook zou je meer dan genoeg fosfor in je lichaam moeten hebben qua mineralen. Fosfor is vooral te vinden in vis, eieren, gedroogd fruit en peulvruchten. Ook in voedsel zoals noten en granen is fosfor aanwezig. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van onze botten en is essentieel voor de energieproductie. Fosfor helpt ook bij het transport van zuurstof door het lichaam, waardoor het helpt om veel processen zoals bloedstolling, zenuwprikkels en spiercontractie te reguleren.

Magnesium

Als derde mineraal is magnesium van groot belang. Magnesium is bijvoorbeeld te vinden in noten, volkoren granen, banaan en spinazie. Het is essentieel voor het goed laten functioneren van de hersenen en de bloedvaten, en het helpt bij het verlagen van cholesterol gehalte. Magnesium helpt ons ook bij het handhaven van een goede nachtrust. Best veel mensen beschikken over een tekort aan magnesium, waardoor ze meer last hebben van slapeloosheid of een rusteloze slaap. Gelukkig is dit simpel op te lossen door voor magnesium voeding te kiezen en zo de juiste hoeveelheden van dit materiaal in je lichaam te hebben.

IJzer

Op de vierde plaats komt ijzer. Het is van groot belang dat je lichaam over genoeg ijzer beschikt. Het is te vinden in eten zoals vlees, volkoren granen en appels. IJzer helpt bij het transport van zuurstof door het lichaam en is essentieel om energieniveaus te behouden. Een lage ijzerwaarde in het bloed kan ervoor zorgen dat je moe en futloos voelt, waardoor het van cruciaal belang is dat je ijzer inneemt voor een optimale gezondheid. Bovenal is ijzer essentieel voor het verminderen van het risico op aandoeningen zoals bloedarmoede.

Kalium

Tevens speelt kalium een belangrijke rol bij het behouden van een gezond lichaam. Kalium is vooral te vinden in bananen en groentesoorten zoals spinazie, bonen en kool. Kalium is belangrijk bij het reguleren van de vochtgehaltes in het lichaam en helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Ook helpt kalium om spiersamentrekkingen te reguleren en voorkomt het zwakte en krampen.

Natrium

Een minder bekende soort mineraal dat desondanks zeer belangrijk is, is natrium. Natrium helpt bij het reguleren van de vochthuishouding in het menselijk lichaam, wat essentieel is voor de stroom van verschillende stoffen door het lichaam. Natrium is te vinden in verschillende soorten voedsel zoals kaas, komkommer, brood en vis. Het is een veel voorkomend bestanddeel van ons dieet, waardoor het gemakkelijk kan worden ingenomen om de juiste hoeveelheden natrium in je lichaam te krijgen. Hoewel mineralen als natrium dus minder bekend zijn vergeleken met andere mineralen, is het een cruciaal bestanddeel van ons lichaam en moeten we er dus voor zorgen dat er genoeg in ons systeem aanwezig is.

Zwavel

Tot slot is ook zwavel essentieel voor een optimale gezondheid. Zwavel is onder andere te vinden in eieren, vis, kaas en diverse soorten vlees. Het helpt bij het verminderen van het risico op infecties, reguleert de cholesterol balans en helpt bij het behouden van een gezond hart. Ook heeft zwavel een positief effect op de kwaliteit van je haar en huid, waardoor het essentieel is om voldoende te consumeren.

Al met al is het van essentieel belang dat je voldoende mineralen binnenkrijgt. Calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, natrium en zwavel spelen allemaal een essentiële rol in het behouden van een optimale gezondheid. Zorg er daarom voor dat je de juiste hoeveelheden van deze mineralen binnenkrijgt door gevarieerd te eten met voldoende groenten, fruit en eventuele supplementen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl