Speciale hardloop kleding
MOVE

Waarom hardlopen in een joggingbroek echt niet kan

Ik weet nog goed hoe ik me de eerste keer voelde toen mijn broertje me wilde overtuigen om voor het hardlopen een tight aan te trekken. Waarom? Vroeg ik me af. Ik ren prima in een joggingbroek of korte broek. Waarom zou ik zo’n ‘ballenknijper’ aan doen tijdens het rennen? Wat zijn de voordelen? Ik bedoel… er moeten wel voordelen zijn als ik zo met mijn ‘zaakje’ te koop ga lopen!

Laat ik daar maar even beginnen…

Die hardloopbroek kan prima! Ja, die hardloopbroek zit strak om je lichaam heen en je ziet de contouren van je lichaam. En als je hardloopt om af te vallen, dan zie je inderdaad die overtollige vetjes zitten. Maar ik kan je geruststellen… mensen kijken niet anders naar je lichaam dan ze daarvoor deden en ze zien ook niets anders dan daarvoor. Je kunt al deze zaken nog verder reduceren door te kiezen voor een zwarte hardloopbroek. Ik zeg het maar even, want …wat ik je hierna ga vertellen is dat hardlopen in speciale hardloopkleding wel degelijk voordelen heeft.

Nog een extraatje… een strakke, zwarte tight (hardloopbroek) kleedt juist af 😉

Voordelen speciale hardloopkleding

Ik heb me speciaal voor dit artikel verdiept in de gedachtegang achter deze speciale hardloopkleding. Want ik heb het verschil gevoeld tussen rennen in hardloopkleding en een joggingbroek, maar of het ook daadwerkelijk meer bijdraagt dan comfort… daar was ik nog niet over uit. Na mijn uitgebreide onderzoek naar hardloopkleding, ben ik tot volgende conclusies gekomen:

De gebruikte stoffen

De hardloopbroeken worden gemaakt met een bepaalde elasticiteit die wel meerekt tijdens het rennen, maar wel z’n structuur bewaart, waardoor de broek zijn pasvorm behoudt, zonder stug te worden. Meestal worden, met name de hardloopbroeken, gemaakt op basis van een mix van nylon en elasthaan.

Deze combinatie van stoffen en het feit dat de broek strak om je benen zit, zorgt ervoor dat je spieren warm blijven en goed bij elkaar gehouden worden. Dit zorgt ervoor dat je soepeler loopt en je spieren minder belast. Een joggingbroek of korte broek bieden dit niet.

Waarom een strakke hardloopbroek?

Het is dus niet bedacht vanuit een voyeuristisch standpunt, maar vanuit functioneel perspectief. Een strakke hardloopbroek zorgt er niet alleen voor dat je spieren warm en bij elkaar blijven, maar het voorkomt ook wrijving. Wrijving zorgt ervoor dat je stroever loopt en, niet op de laatste plaats, dat het je huid kan gaan irriteren. Niets zo vervelend dan halverwege stranden, omdat je last krijgt van schraalheid in je liezen.

Subjectief

Zelf ren ik nu zo’n 10 jaar met een speciale hardloopbroek (tights). En ik zweer bij speciale hardloopkleding. Het lijkt soms allemaal ‘heel commercieel’, maar ik kan je verzekeren dat de hardloopkleding van de bekende merken, zoals Nike, Asics en Craft beschikken over ongekende innovatieve eigenschappen. Ik adviseer je dan ook om liever te investeren in een heel goed setje (dat wat geld mag kosten) dan in meerdere setjes die je voor een prikkie koopt. Het is kwalitatief een wereld van verschil en uiteindelijk gaan de ‘duurdere’ setjes veel langer mee, waardoor ze uiteindelijk goedkoper zijn.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van hardloopkleding?

Begin met het nadenken over de condities waarin je dit setje gaat gebruiken. In de zomer heb je vooral een kort broekje nodig. Deze gebruik je als de temperaturen boven de 12/13 graden uit komen. Bij deze temperaturen kan het nog wel nodig zijn om je spieren op te warmen met een gel o.i.d.

Ga je vooral in de winter/herfst rennen? Koop dan een lange hardloopbroek… deze zul je in Nederland het meest gebruiken, dus uiteindelijk heb je deze nodig! Begin met een korte broek als de lente begonnen is.

Dit heb je nodig als wilt beginnen met hardlopen:

  • Hardloopschoenen
  • Hardloopbroek (lang)
  • Hardloopbroek (kort)
  • Hardloop shirt (lange mouwen)
  • Hardloop shirt (korte mouwen)
  • Hardloopjack
  • Hardloopsokken (niet onderschatten!!)

Ren jij ook in speciale hardloopkleding? En hoe bevalt dat? Reageer in de comments.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen
  • […] joggingbroek in hun klerenkast hangen. Tot voor kort werd er ook nog in hard gelopen. Maar hardlopen in een joggingbroek kan echt niet meer, want er zijn tegenwoordig steeds meer kledingbedrijven die ook jogging rokjes en jogging […]

Dit ben ik!

Diverse soorten ademwerk

ademworkshops Evelina zinger LCP

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet