Foodfeiten Inspiratie LIFE

1 maand alcoholvrij, wat doet dat met mij?

Een maand alcoholvrij, waarom zou iemand dat gaan doen? Heeft het zin om slechts een maand te stoppen? Ik ben de laatste tijd zomaar veel bezig met dit thema. Vorige maand kwam er op het nieuws en in de kranten een bericht voorbij wat betreft alcoholinname en gezondheid. Nieuwe onderzoeken gaven aan dat één glas alcohol per dag al schadelijk is voor je lichaam en je levensduur kan verkorten.

Nu was ik altijd erg in mijn sas met de onderzoeken die aantoonde dat 1 á 2 glazen rode wijn per dag goed zijn voor je gezondheid. En dit bericht heb ik daarom ook niet meteen omarmd, ik heb het zelfs compleet genegeerd en niets mee gedaan.

Tot ik er echt niet meer omheen kon want het onderwerp komt steeds weer op mijn pad. Kennissen die opeens een maand niet meer gaan drinken. Boeken die ik lees over hoe wij mensen tegenwoordig zo goed zijn in het wegdrukken van emoties met alcohol en dat soort tekens zet me aan het denken over mijn eigen alcoholgebruik.

Er zijn vanaf mijn 16e levensjaar denk ik maar 2 periodes geweest waarin ik langer dan 2 weken niet heb gedronken. Dat zijn de zwangerschappen van mijn kinderen geweest. De jongste is al ruim 12 dus dat is best lang geleden. Zelfs in de borstvoedingsperiode was ik zo clever om een voorraad aan te leggen zodat ik af en toe weer eens een wijntje kon nemen bij het eten. Hoe belangrijk het voor me is om sociaal mee te doen en ook hoe gek ik het vind als mensen niet drinken houd me de laatste tijd erg bezig. Daarom heb ik nu de stap genomen om er voor te gaan! Mei alcoholvrij!

Maar eerst nog even terug naar het onderzoek gepubliceerd in The Lancelot en de krantenberichten van begin april met als grote headlines:

Gezond drinken bestaat toch echt niet….

Dit blijkt uit nieuwe internationale overzichtsstudies op basis van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers in negentien landen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat met elk glas alcohol je de kans op een beroerte, hartfalen en een hoge bloeddruk  verhoogd.

Heel wat anders dat wat er eerder werd verteld. Natuurlijk zijn niet alle onderzoeken even betrouwbaar maar het kan je wel aardig in de war brengen! Dit waren onder anderen de eerdere berichten over alcohol en gezondheid:

1986 (ik was 15 jaar, toen nog de leeftijd dat je in West-Friesland kon meedoen met flink indrinken voor het uitgaan) Hoogleraar Ruud Hermus stelt dat matig alcoholgebruik, maximaal vier glazen per dag, een positief effect heeft op de gezondheid en het risico op een hartinfarct verlaagt.

2006, 20 jaar later, de gezondheidsraad adviseert alcoholgebruik te matigen. Mannen hooguit twee glazen per dag, vrouwen één glas per dag.

2007 Een jaar later wordt dat alweer terug gedraaid. Een glaasje meer kan best: drie glazen per dag voor de man en twee voor de vrouw. Er wordt nu weer beweerd dat matig alcoholgebruik juist beschermt tegen hart- en vaatziekten. Pfff dat valt weer mee, hier kan ik weer mee verder op 36 jarige leeftijd. Mijn kinderen zijn al geboren en gevoed dus niets staat meer in de weg voor een wijntje of 2 per dag. Alleen niet elke dag, want dan ben je verslaafd en het moet natuurlijk wel leuk blijven.

2015, net 3 jaar geleden, het wordt nog leuker! Uit een groot Deens onderzoek komt dat matige wijndrinkers langer en gezonder leven dan niet-drinkers en langer dan innemers van bier en sterke drank. Dus ik neem nog een lekker glas rode wijn bij het eten.

2017, deze heb ik even gemist zie ik nu ik er verder induik. Volgens Brits onderzoek zijn er geen positieve gezondheidseffecten bij matig alcoholgebruik. Zelfs matige drinkers lopen verhoogde kans op hersenschade en vrouwen hebben zelfs een verhoogde kans op borstkanker.

Deze laatste samen met de nieuwe onderzoeksuitslagen geven aan het dat het tijd is om het nieuwe advies te omarmen:

Niets drinken is het beste…

Voordelen van 1 maand niet drinken

Volgens onderzoeken kan 1 maand geen alcohol drinken al heel veel doen voor je gezondheid.

 • Je lever kan herstellen; alcohol krijgt altijd voorrang bij het ontgiften dus andere gifstoffen moeten wachten. Drink je een poosje niet dan kan je lever herstellen en zijn andere taken weer oppakken.
 • Je immuunsysteem wordt sterker.
 • Buikvet en het opgeblazen gevoel neemt af.
 • Cholesterol wordt verlaag en het werkt bloeddruk verlagend; na 7 dagen alcoholvrij gaat je bloeddruk al omlaag!

Daarnaast zijn er nog meer extra’s die ik even wil benoemen (niet in de laatste plaats voor mijn eigen motivatie):

 • Beter slapen; met een glaasje alcohol slaap je vaak sneller in (het bekende slaapmutsje) maar in de tweede helft van de nacht kun je er juist weer last van krijgen. Daarnaast word je ook minder uitgerust wakker na een avondje met alcohol.
 • Minder brandend maagzuur; 1 maand niet drinken geeft je lichaam rust waardoor klachten verdwijnen.
 • Gewichtverlies; niet alleen zorgt het voor minder loze calorieën maar je alcohol bevordert ook de eetlust en vooral vaak de lekkere trek in zout en vet
 • Minder kans op gewenning en/of verslaving; met enige regelmaat een alcoholpauze maakt dat je minder snel in de valkuil trap van dagelijks drinken.
 • Bewustwording; wanneer drink je nu omdat je het lekker vindt en wanneer is verdriet, moeheid, onvrede etc de oorzaak. Stop je dingen weg met alcohol, verdoof je jezelf of ga je het aan…

Wat is het plan?

Ik ga nu niet verkondigen dat ik helemaal nooit meer ga drinken daarvoor ken ik mezelf te goed. Maar wetende dat het echt niet goed is voor je lichaam zal wel mijn keuze beïnvloeden waneer ik ga drinken. Net als dat een ander op zijn tijd heerlijk kan genieten van een slagroompunt is een glas wijn voor mij een echte traktatie en associeer ik het met gezelligheid. De maand mei staat daarom bij mij in het teken van alcohol vrij! Ik ga onderzoeken wat het met mij doet qua energie en gezondheid en ook hoe ik omga met de sociale aspecten die ermee samen gaan.

Een omslag als dit vereist wel een plan. Door een echt plan te maken blijf ik goed gemotiveerd en zie ik ook sneller resultaat. Ik doe het altijd goed op grote uitdagingen en pas daar dan meteen alles op aan dus mijn plan is niet alleen alcoholvrij maar ook geen koffie en wellicht dat ik meteen nog wat andere dingen ga aanpakken.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

 • Wat goed om te beginnen met een maand alcoholvrij. Ik zal je wat verklappen. Ik was er al mee begonnen en ja…..al twee maanden alcoholvrij. Ik dronk daarvoor 2/3 glazen rode wijn per dag. Nu ik geen alcohol dronk voel in mij fitter, slaap beter, pieker minder en ben wat kilootjes kwijt. Alleen maar voordelen voor mij. Ik houd nog even vol en wie weet word alcohol verleden tijd hoor mij ?gr. Joyce

  • Wat goed Joyce!
   Ik ga er nu ook helemaal voor, jouw ervaring stimuleert mij ook weer! Wie weet zeg ik straks hetzelfde 🙂

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken