verdoof jij jezelf?
Inspiratie LIFE Mindfulness

Waarmee verdoof jij jezelf?

Toen ik het plan om een maand niet meer te drinken aan het uitbroeden was, puur om te kijken wat het met mijn gezondheid zou doen, stuitte ik op het boek “de kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown. Hierin verteld Brené dat meer mensen dan ooit verslaafd zijn aan werk, alcohol, eten, sex, uitgeven etc. Verslaving komt in vele vormen en komt voor uit het willen verdoven van gevoelens.

Zoals de meeste mensen weten is het inzetten van één of meerdere van die dingen of activiteiten ook iets wat werkt. Ben je moe thuis van je werk of van een hele dag met dreinende kinderen, dan is het heel eenvoudig om een glas wijn te nemen, even de scherpe kantjes eraf. Of misschien ben jij iemand die zich juist heerlijk kan verstoppen in werk en dat gebruikt om gevoelens weg te stoppen. En die reep chocolade smaakt ook zo lekker als je net ruzie hebt gemaakt met je beste vriendin, al die suikers werken troostend en ook een gevulde maag.

Ik ben zelf niet zo’n shopper maar er zullen genoeg mensen zijn die zich herkennen in het fijne gevoel na een shop-expeditie. Met tassen vol thuiskomen en dan even dat gelukzalige moment vasthouden, vergeten dat je daarvoor heel verdrietig was, de reden dat je besloot te gaan winkelen.

Geheel nieuw in dit rijtje is ook de binge watching (serie na serie kijken, ook wel Netflixen genoemd). Het lijkt een ontspannen bezigheid maar ook hier is het goed om naar jezelf te kijken waarom je maar blijft hangen. Welke onvrede zit er in je waar je niet naar wilt kijken.

 “WE CANNOT SELECTIVELY NUMB EMOTIONS, WHEN WE NUMB THE PAINFUL EMOTIONS, WE ALSO NUMB THE POSITIVE EMOTIONS.” —BRENÉ BROWN, GIFTS OF IMPERFECTION

Het nadeel van verdoven van gevoelens van eenzaamheid, verdriet, falen, niet goed genoeg zijn etc. is dat je niet selectief kan verdoven. Verdoof je je verdriet dan zul je automatisch ook je geluk verdoven. De dingen hierboven die zo goed zijn in verdoven kun je niet sturen. De reden ook dat je in een vicieuze cirkel komt van je verdoofd voelen en de oplossing zoeken in een troostmiddel.

Verdoof jij jezelf?

Je hebt dus een keuze te maken, de minder leuke gedachtes en gevoelens op laten komen en ermee te handelen om ook de piekmomenten in je leven ten volle te mogen ervaren. Of alles wegstoppen en verdoven met overmatig eten, binge watching, teveel drinken etc.

Als ik heel eerlijk ben zie ik hiervan ook wel wat dingen bij mezelf terug. Bij mij zijn het koffie, wijn, series en werk waar ik me achter kan verstoppen en inzet als ik uit balans ben. Des te meer redenen om het project “mei, alcoholvrij” met volle kracht in te gaan en er meteen een megaplan van te maken. Dit betekend voor mij de maand mei géén koffie en alcohol en meer balans in werk en vrije tijd. Niet alle vrije tijd vullen met Netflix kijken en meer tijd nemen voor mezelf. Bij deze staat het zwart op wit dus spreek me gerust aan als je ziet dat ik afwijk van mijn plan!

Behalve dit onderwerp in het boek van Brené Brown staan er nog veel meer eyeopeners in over je kwetsbaar opstellen en jezelf zichtbaar maken, een aanrader! In de verschillende youtube filmpjes die er van Brené zijn kun je ook goed haar gevoel voor humor en zelfspot zien.
Op minuut 12 van dit filmpje gaat het over het verdoven van je emoties met genotsmiddelen.

Lees hier meer over de maand mei alcoholvrij.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken