Als mens hebben we een sterke band met eten. Voedingsmiddelen zijn immers onlosmakelijk met ons welzijn en onze gezondheid verbonden. Toch kunnen ze ons ook ziek maken en bijdragen aan overgewicht. Daarom is het belangrijk dat onze relatie met voeding een gezonde relatie is. Dit zijn drie tips om hieraan te werken. Want net zoals met iedere relatie, gaat de relatie met eten niet vanzelf.
1. Maak onderscheid tussen honger en emoties
Iedere dag hebben we de keuze tussen wat, hoe vaak en hoeveel we eten. Als onze relatie met voedsel gezond is, dan hebben we hier zelf wat over te zeggen en maken we voedselkeuzes die bijdragen aan ons welzijn en onze gezondheid.
Toch hebben we allemaal wel eens meegemaakt dat we hunkerden naar minder gezonde snacks. Soms bezwijken we voor de verleiding en eten we in één keer een zak chips leeg of verorberen we een hele chocoladereep.
Als dit jou wel eens gebeurt, sta je dus niet alleen. Het is heel natuurlijk om af en toe eens een eetbui te hebben en hieraan toe te geven. Vooral als we te maken hebben met stress. De stresshormonen die dan vrijkomen maken dat we verlangen naar koolhydraatrijke en vette snacks.
Vaak zijn we ons er echter niet bewust van de reden dat we eten. De eerste stap op weg naar een gezonde relatie met voedsel is daarom onderscheid maken tussen honger en emoties als spanning, nervositeit en verdriet.
Hebben we helder voor ogen dat we eten omdat we troost of ontspanning zoeken, dan kunnen we bewuster kiezen hoe we deze behoeften willen vervullen. Troost of ontspanning ervaren kan namelijk ook op andere manieren dan met eten.
2. Zet je behoefte om in een gezonde actie
Als we zien waar het ons bij emotie-eten werkelijk om gaat, kan het zomaar zijn dat we het verlangen krijgen om goed voor onszelf en ons lichaam te zorgen. Mogelijk hebben we nog steeds trek in vet en zoet, maar dit zetten we bijvoorbeeld om in een schaaltje romige Griekse yoghurt met gezonde granola.
Op dezelfde manier kunnen we ons verlangen naar zout en vet omzetten in het klaarmaken van een paar zadencrackers met hummus. Op deze manier krijgen we enkel gezonde voedingsstoffen binnen die ons lichaam nodig heeft om te gedijen.
We voelen ons daarna niet alleen lichamelijk voldaan, maar ook tevreden over onszelf. We hebben immers niet toegegeven aan ongezond voedsel, maar juist iets gezonds gegeten. Dat besef geeft kracht en versterkt ons zelfvertrouwen.
De volgende keer dat we spanning of verdriet ervaren, is het gemakkelijker om tot een gezonde voedingskeuze te komen als we troost of ontspanning zoeken in eten.
3. Leer de signalen van je lijf interpreteren
Ons lichaam is ontzettend intelligent. Wanneer het brandstof nodig heeft, stuurt het een hongersignaal. Als het uitgedroogd raakt, geeft ons brein een dorstsignaal en krijgen we een droge mond. Soms komen die signalen niet helemaal duidelijk door en verwarren we dorst met honger.
Het kan daarom helpen om eerst wat te drinken als je op een ongebruikelijk tijdstip honger krijgt. Heb je 20 minuten later geen honger meer, dan kun je er vanuit gaan dat het dorst was. Op dezelfde manier kun je gaan zien dat een verlangen naar suiker een signaal is dat je lichaam brandstof nodig heeft om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Als je deze signalen van je lichaam steeds beter leert interpreteren, is het gemakkelijker om hier adequaat op te reageren en iets gezonds te eten in plaats van een zoete snack. Zo kun je stap voor stap een gezonde relatie met voedsel opbouwen.
Bron
Newman, E. et al. (2007). Daily hassles and eating behaviour: the role of cortisol reactivity status. Psychoneuroendocrinology, 32(2),125-32.
Reageer