EAT Gezondheid LIFE

Alles wat je wil weten over vitamine D

Alles wat je wil weten over vitamine D
Vitamines zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Ze helpen bij het normaal kunnen groeien en ontwikkelen van jouw lichaam.

Last Updated on: 10th januari 2023, 01:21 pm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vitamines komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken. Daarnaast maakt je lichaam vitamines in kleine hoeveelheden zelf aan. De hoeveelheden vitamines die het lichaam zelf aan kan maken zijn niet voldoende. Het is daarom belangrijk om vitamines aan te vullen om je lichaam te helpen. Dit kun je op 2 manieren doen. Door vitaminerijk voedsel of drinken tot je te nemen, of door het slikken van vitamine pillen. In totaal bestaan er dertien soorten vitamines. Deze vitamines hebben allemaal hun eigen functie. Hoewel alle vitamines belangrijk zijn voor het lichaam, zijn vitamines A, B6, B11, B12, C en D belangrijk voor de weerstand. Het is dus belangrijk vooral deze vitamines voldoende binnen te krijgen. In dit artikel leggen we de focus op Vitamine D waar op dit moment veel onderzoek naar gedaan wordt. We kunnen wel stellen dat vitamine D de populairste vitamine van het moment is.

Waar is Vitamine D goed voor

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine en heeft een aantal functies. Zo zorgt deze vitamine voor de opname van kalk en fosfaat uit voedsel. Deze stoffen zijn nodig voor het ontwikkelen van goede en sterke botten en gebit. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor de opbouw van een goede weerstand, en een goede werking van de spieren. Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het ontzettend belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen om de groei van botten en gebit te bevorderen.

 

Hoe krijg je Vitamine D binnen

Hoewel vitamine D een vetoplosbare vitamine is en deze dus te vinden is in vette voedingsmiddelen. Is de zon de belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D namelijk aangemaakt in de huid. In de zomer is het daarom aan te raden elke dag wat zonlicht mee te pakken. Dit kun je doen door even een half uurtje te relaxen in de tuin op een heerlijke tuin loungeset. Vaak staan deze onder een overkapping waar de zon naar binnen schijnt of lekker in de open lucht. Naast de vitamine D pak je hier ook gelijk je rust. Wil je wat actiefs doen in het buitenleven? Maak dan een lekkere wandeling. Let wel, een kwartier tot een half uur per dag zou voldoende moeten zijn. Teveel zon is namelijk niet goed voor de huid. Ook in de winter is het aan te raden tussen 11:00 – 15:00u een half uurtje buiten te komen. Het is hierbij wel belangrijk dat je haar, handen en hoofd vrij zijn voor de zon. Anders kan het lichaam de vitamine D niet opnemen.

 

Hoeveel vitamine D heb je nodig

Een gezond persoon heeft ongeveer 10 microgram vitamine D per dag nodig. Voor mensen boven de 70 jaar wordt het dubbele aanbevolen om de kans op botbreuken te verminderen. De meeste mensen krijgen deze hoeveelheid vitamine D voldoende binnen via zonlicht en gezonde voeding. Wanneer je dagelijks 15 minuten tot een half uur in de zon zit zou je deze hoeveelheid al moeten behalen.

 

In welke producten zit vitamine D

Vitamine D zit voornamelijk in vette producten. Hierbij kun je denken aan vette vis, visolie, rundvlees, kaas en eieren. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen zoals margarine en halvarine. Sommige oliën of vetten die je gebruikt voor bakken en braden. En aan flesvoeding voor baby’s.

 

Wanneer moet je extra bij slikken

Het is niet verstandig om de hele dag in de zon te gaan zitten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Hoewel de zon een positieve werking heeft op de hoeveelheid in ons lichaam is de zon niet altijd goed voor onze huid. Wanneer je lang buiten zit is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een fijne parasol. Er zijn een aantal groepen die geadviseerd worden om extra vitamine te slikken. Dit zijn kinderen tot hun 4 jaar. Zwangere vrouwen. Personen met een donkere of getinte huid (tot 70 jaar). Iedereen die niet dagelijks tussen 11:00 – 15:00u buiten komt. Iedereen die buiten zijn haar, handen en hoofd bedekt. Vrouwen boven de 50 jaar, en iedereen boven de 70 jaar.

 

Wat gebeurd er als je een tekort hebt

Vitamine D dragen bij aan de opbouw van sterke botten. Wanneer je te weinig vitamine D binnenkrijgt dan kan dit leiden tot verweking van botten of een skeletafwijking. Ook kan een tekort aan vitamine D osteoporose veroorzaken. Dit is botontkalking die vooral op latere leeftijd voorkomt en de kans op breuken vergroot. Daarnaast kan een vitamine D tekort zorgen voor spierkrampen en zwakke spieren.

Zoals je ziet is het ontzettend belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ga voor jezelf na of jij voldoende vitamines binnen krijgt. Anders is het aan te raden om je voedingspatroon aan te passen of vitamines bij te gaan slikken voor een betere gezondheid.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl