Gezondheid LIFE

Boost je herfst en winter met B12: essentieel voor vitaliteit!

Last Updated on: 25th juni 2024, 12:56 pm

Een belangrijke vitamine voor ons zenuwstelsel is vitamine B12, ook bekend onder de wetenschappelijke naam cobalamine. B12 maakt deel uit van het vitamine B-complex, samen met onder meer vitamine B2, B6 en B11. Vitamine B12 is goed voor je zenuwstelsel, geheugen, concentratie, weerstand en kan het helpen om bloedarmoede te voorkomen. En daarom is de B12 vitamine heel goed om te nemen tijdens de herfst- en wintermaanden!

Vermoeidheid in het najaar

Iedereen kan zich meer vermoeid voelen in het najaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de dagen korter zijn en dat de opgedane voorraad vitamine D van de zomer wordt aangesproken om vrolijk door de herfst en winter te gaan. Een andere vorm van vermoeidheid kan ontstaan doordat we minder bewegen en minder buiten zijn. Hierdoor pompt er minder zuurstof door je lichaam. Daarnaast eten we vaak anders in het najaar en in de winter. Dagelijks gezond eten is niet moeilijk en het helpt je lichaam van vitaminen en mineralen te voorzien, om gezond, vrolijk en fris door de wat donkere dagen van het jaar heen te komen. Daarnaast is het aan te raden om een voedingssupplement te nemen die het lichaam daar extra bij ondersteunt. B12 helpt bijvoorbeeld bij het vormen van de rode bloedcellen en vermindert daardoor vermoeidheid.

Vlees, vis en zuivel

Vitamine B12 vind je zeker in voedsel. Deze in wateroplosbare vitamine komt alleen van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Denk hierbij aan vlees (rund, lam, varken), vis  (bijvoorbeeld kabeljauw), zuivel (melk, kaas, kwark) en eieren. Wist je dat er aan veel producten voor vegetariërs en veganisten onder meer extra vitamine B12 wordt toegevoegd, omdat deze groepen sneller kans maken op een vitamine B12-tekort. Ben je vegetariër of veganist kies dan zeker voor een goed B12-supplement. Deze worden ook speciaal voor vegetariërs en veganisten gemaakt.

Dagelijks weinig nodig

Wist je dat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 helemaal niet zo hoog is? Het moet dus goed te doen zijn om via je voeding of een supplement voldoende vitamine B12 binnen te krijgen, aldus het Voedingscentrum. Volwassenen mannen en vrouwen hebben dagelijks 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Om je op weg te helpen; een plak kaas bevat 14% van de ADH en 100 gram kabeljauw al 79%. Geen fan van vis? In magere zuivelproducten kun je soms al 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 terugvinden. Via je voeding kun je het dus al snel op peil brengen.

Een tekort aan vitamine B12

Hoewel het gemakkelijk is om via gezonde en gevarieerde voeding je dagelijkse hoeveelheid benodigde vitamine B12 binnen te krijgen, wil dat niet zeggen dat het onmogelijk is om een vitamine B12-tekort te krijgen. En daar hoef je echt geen veganist of vegetariër voor te zijn. Misschien heb je wel pernicieuze anemie. Dit is een vorm van bloedarmoede waarbij vitamine B12 moeilijk kan worden opgenomen door het lichaam. Ook bepaalde darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie, bacteriële groei of een parasiet, kunnen ervoor zorgen dat je geen vitamine B12 uit je voeding opneemt.

Symptomen van een tekort

Een tekort aan vitamine B12 uit zich in bloedarmoede (te weinig rode bloedcellen), problemen met het zenuwstelsel en er kunnen problemen met het geheugen ontstaan. Vermoeidheid is tevens een veel gehoorde klacht, wat weer samenhangt met het tekort aan rode bloedcellen. De huisarts dient bij deze klachten een bloedtest te doen om te achterhalen of je echt een vitamine B12 tekort hebt. Een B12 tekort ontstaat geleidelijk, daarom kan het even duren voor je echt last kan krijgen van een tekort.

Behandeling van B12-tekort

Wordt er vastgesteld dat je een tekort hebt aan deze B-vitamine dan kan men via voedingssupplementen proberen het peil weer op te krikken. Daarnaast zal er gekeken worden of er een onderliggende oorzaak is, waardoor de opname wordt belemmert. Er kan zelfs als behandeling overgegaan worden tot vitamine B12-injecties. Dit laatste wordt vooral toegepast bij een ernstig tekort.

Hou het op peil

Gebruik je weinig of geen vlees, vis, eieren of zuivelproducten? Neem dan voor het najaar gewoon lekker vitamine B12 supplementen. Het helpt je lichaam om rode bloedlichaampjes aan te maken, waardoor je meer zuurstof en dus energie in je lichaam helpt. Het kan je zo gemakkelijk door het meer vermoeiende weer helpen. Je kan ervoor kiezen om alleen vitamine B12 te slikken, te kiezen voor een supplement van het B-complex waar ook de andere 7 B-vitamines inzitten (dit is een goed advies, aangezien deze vitaminen met elkaar samenwerken in je lichaam) of je gaat voor een compleet voedingssupplement met vitaminen en mineralen. Hou je daarbij wel aan de voorschriften van het supplement en blijf lekker gevarieerd eten. Boost je lichaam en help jezelf vitaler door de herfst en winter met vitamine B12 supplementen.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl