Kinderen tv kijken
LIFE

Dagelijks uur tv kijken vergroot risico op overgewicht

Televisie kijken lijkt het risico op overgewicht bij jonge kinderen te vergroten. Zelfs als ze maar een uurtje per dag voor de tv zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Virginia, dat werd gepresenteerd bij de Pediatric Academic Society in San Diego.

De onderzoekers analyseerden gegevens over meer dan 11.000 kinderen die in 2011/2012 naar de kleuterschool gingen. Hun lengte en gewicht waren genoteerd, maar ook hoeveel uren ze wekelijks televisie keken en achter een computer zaten. Een jaar later werden ze weer gemeten en gewogen.

Drie uur

De kleuters bleken gemiddeld dagelijks drie uur tv te kijken. Kinderen die veel tv keken, bleken vaker een ongezond gewicht te hebben.

“Kinderen die één tot twee uur per dag tv keken, hadden 43 procent meer kans op overgewicht en 47 procent meer kans op obesitas vergeleken met kinderen die minder dan een uur per dag voor de tv spendeerden”, zegt onderzoeker Mark DeBoer.

Computergebruik

Hoe langer de tijd voor de tv, hoe hoger het risico was op overgewicht. De onderzoekers vonden geen verband tussen computergebruik en gewicht.

De American Academy of Pediatrics (AAP), een Amerikaanse beroepsvereniging waar zo’n 62.000 kinderartsen bij zijn aangesloten, adviseert ouders om kinderen vanaf 2 jaar maximaal 2 uur per dag tv te laten kijken. Volgens DeBoer moet dit advies mogelijk naar beneden bijgesteld worden.

Bron: Gezondheidsnet via Nu.nl
Foto: Flickr/Fabrizio Sciami

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken