Relax
LIFE

Mindfulness beschermt tegen terugval na depressie

De meditatiechniek mindfulness beschermt tegen een terugval na genezing van een depressie, zo blijkt uit een nieuwe studie. De meditaties die mensen leren bij mindfulness zijn ongeveer net zo effectief als antidepressiva.

Mensen die na afloop van hun depressie een cursus mediteren volgen, worden in 44 procent van de gevallen opnieuw neerslachtig. Van de patiënten die medicijnen blijven slikken, valt 47 procent terug.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Afbouwen

Bij het onderzoek werden 424 volwassenen gevolgd die vanwege een depressie opgenomen waren geweest in een psychiatrische instelling. Ze slikten in eerste instantie allemaal antidepressiva om het risico op een terugval te verminderen.

Bij het experiment werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. In de eerste groep werd de medicatie afgebouwd en volgden de patiënten een gezamenlijke cursus mindfulness, waarbij ze leerden mediteren en ook visualisatie-oefeningen deden.

De proefpersonen in de tweede groep bleven alleen antidepressiva gebruiken. Ze volgden geen meditatietraining.

Keuze

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat mensen na een depressie niet per definitie medicijnen hoeven te blijven slikken.

“Deze studie bewijst weliswaar niet dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva die worden geslikt tegen een terugval”, aldus hoofdonderzoeker Willem Kuyken op nieuwssite ScienceDaily.

“Maar deze resultaten bieden wel een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die last hebben van terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken.”

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet