LIFE

Mindfulness beschermt tegen terugval na depressie

Relax

Last Updated on: 29th januari 2021, 05:16 pm

De meditatiechniek mindfulness beschermt tegen een terugval na genezing van een depressie, zo blijkt uit een nieuwe studie. De meditaties die mensen leren bij mindfulness zijn ongeveer net zo effectief als antidepressiva.

Mensen die na afloop van hun depressie een cursus mediteren volgen, worden in 44 procent van de gevallen opnieuw neerslachtig. Van de patiënten die medicijnen blijven slikken, valt 47 procent terug.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Inhoudsopgave

Afbouwen

Bij het onderzoek werden 424 volwassenen gevolgd die vanwege een depressie opgenomen waren geweest in een psychiatrische instelling. Ze slikten in eerste instantie allemaal antidepressiva om het risico op een terugval te verminderen.

Bij het experiment werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. In de eerste groep werd de medicatie afgebouwd en volgden de patiënten een gezamenlijke cursus mindfulness, waarbij ze leerden mediteren en ook visualisatie-oefeningen deden.

De proefpersonen in de tweede groep bleven alleen antidepressiva gebruiken. Ze volgden geen meditatietraining.

Keuze

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat mensen na een depressie niet per definitie medicijnen hoeven te blijven slikken.

“Deze studie bewijst weliswaar niet dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva die worden geslikt tegen een terugval”, aldus hoofdonderzoeker Willem Kuyken op nieuwssite ScienceDaily.

“Maar deze resultaten bieden wel een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die last hebben van terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken.”

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl