EAT

Dit is waarom groen sap goed voor je is

waarom groen sap goed is

Last Updated on: 14th mei 2024, 07:39 am

Groen sap van groenten, kruiden en diverse fruitsoorten is ontzettend gezond. Hoewel het geen vervanging is van een gezonde maaltijd, levert het veel van de voordelen op die het eten van meer groenten en fruit met zich meebrengt. We zetten zes voordelen voor je op een rij:

1. Het bevat belangrijke vitamines en mineralen

De groenten en het fruit in groen sap leveren essentiële vitamines en mineralen. Bevat je sapje bijvoorbeeld boerenkool, mango, banaan en tarwegras, dan krijg je veel eiwitten, vitamine A, C, K, kalium, fosfor en foliumzuur binnen.

Zitten er groene thee bladeren, peterselie en broccoli in je sapje, dan levert dat een grote hoeveelheid vitamine A, K en ijzer op, naast krachtige antioxidanten en ontgiftende stoffen.

2. Gunstig voor je brein

Kenmerkend voor groen sap is de groene kleur. Deze komt onder andere van groene groenten, zoals selderij, spinazie en komkommer. Deze ingrediënten zijn bijzonder goed voor je hersenen.

Volgens onderzoekers komt dat door de ruime aanwezigheid van bepaalde vitamines en andere plantenstoffen in groene groenten. Denk aan:

  • Vitamine K 
  • Vitamine E
  • Bètacaroteen
  • Nitraat
  • Folaat (natuurlijke vorm van foliumzuur)
  • Kaempferol 
  • Luteïne

Er is onderzoek gedaan onder 960 deelnemers in de leeftijd van 58 tot 99 jaar. Bij de mensen die groene bladgroenten aten, zagen de onderzoekers dat de achteruitgang van de hersenen langzamer verliep. Dagelijks een portie groene bladgroenten zou al kunnen zorgen voor dit effect.

3. Goed voor je hart

Groene groenten dragen bij aan de gezondheid van je hart. Zo bevat spinazie alle voedingsstoffen die je hart ondersteunen. Het hoge gehalte aan antioxidanten vermindert oxidatieve stress, wat goed is voor zowel je aders als je hart. 

Nitraat in groene groenten verbetert de bloedtoevoer naar het hart, vitamine K en vezels dragen bij aan schone aders en calcium bevordert een goede werking van de hartspieren. Dat blijkt ook uit onderzoek.

Toen onderzoekers 50.000 mensen 23 jaar lang volgden, ontdekten ze dat degenen die iedere dag 75 gram gekookte of 150 gram rauwe nitraatrijke groenten aten, niet alleen een lagere bloeddruk hadden.

De deelnemers aan het onderzoek hadden ook 12 tot 26 procent minder risico op hartziekten. Een ander onderzoek ondersteunt dit effect van groene bladgroenten op het hart.

4. Je kunt veel gezonde vezels binnenkrijgen

Groenten, fruit en kruiden bevatten veel vezels. Deze voedingsstoffen zorgen niet alleen voor een gezonde stoelgang (en een betere stoelgang voorkomt ook aambeien), maar ondersteunen eveneens de gezondheid van je hart. Ze helpen namelijk om je bloeddruk en cholesterol op een gezond niveau te houden.

Voor het binnenkrijgen van vezels heb je trouwens hele vruchten en groenten nodig, dus niet alleen het sap. Een sapcentrifuge gaat je dus niet helpen om vezels binnen te krijgen. Een oplossing daarvoor is een green juice mix. Deze bevat wél vezels uit groenten en fruit. Wil je weten wat de ervaringen zijn met zo’n mix, lees dan dit artikel.

5. Het is voeding voor je darmflora

Veel groenten- en fruitsoorten bevatten prebiotica, die het voedsel vormen voor de gunstige bacteriën in je darmen. Een gezonde darmflora levert belangrijke voordelen voor je gezondheid op, zoals een gezond gewicht en een sterk immuunsysteem.

6. Groene groenten zijn rijk aan chlorofyl

Chlorofyl is de kleurstof die groene planten hun kleur geeft. Met een groen sapje krijg je lekker veel van deze gezonde stof binnen. Chlorofyl ondersteunt je lever bij zijn ontgiftende werk, draagt bij aan gezonde cellen en is ook nog eens ontstekingsremmend. Bovendien zou het helpen bij bloedarmoede en het verkrijgen van een gezond gewicht.

Chlorofyl is vooral te vinden in de alg chlorella. Ook spirulina en kelp zijn trouwens goede bronnen. Deze producten kunnen dus interessant zijn om aan je groene sapje toe te voegen. Bij sommige green juice mixes zijn deze ingrediënten al toegevoegd, zoals in die van Nutribites. Hier lees je hoe je alles uit deze Green Juice haalt.

2 waarschuwingen

Sommige groene sapjes uit de winkel bevatten toegevoegde suiker. Dit heeft effect op je suikerspiegel, wat eveneens kan leiden tot vetopslag. Let ook op of groene sapjes uit de winkel gepasteuriseerd zijn. Door het proces van verhitting kunnen belangrijke voedingsstoffen verloren zijn gegaan.

Bronnen:

Zwaan, J. (2017). De Voedingswijzer, uitgeverij Succesboeken.

Morris, M.C. et al. (2018). Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology;90(3):e214-e222.

Pollock, R.L. (2016). The effect of green leafy and cruciferous vegetable intake on the incidence of cardiovascular disease: A meta-analysis. JRSM Cardiovascular Disease;5:2048004016661435.

Bondonno, C.P. et al. (2021). Vegetable nitrate intake, blood pressure and incident cardiovascular disease: Danish Diet, Cancer, and Health Study. European Journal of Epidemiology;36:813–825.

Schwarz, K. (1977). Silicon, fibre, and atherosclerosis. Lancet;1(8009):454-7.

Kurnatowska, I. et al. (2015). Effect of vitamin K2 on progression of atherosclerosis and vascular calcification in nondialyzed patients with chronic kidney disease stages 3-5. Polskie Archiwum Medycyny Wewnetrznej;125(9):631-40.

Terrar, D.A. (2020). Calcium Signaling in the Heart. Advances in Experimental Medicine and Biology;1131:395-443.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl