Gezondblog
Cardio Fitness Foodfeiten MOVE

12 Etiquette regels in de fitnessclub

Je denkt er misschien niet veel over na, maar zelfs in de sportschool zijn er ongeschreven (of soms wel geschreven) regels hoe je met elkaar en de machines omgaat.
Begin je net met trainen dan is het zeker goed om daar even bij stil te staan als je niet meteen uit de toon wilt vallen bij een nieuwe club.
Gaat het er bij jou anders aan toe of heb je nog aanvullingen laat het me dan weten!

1. Snuf snuf

Train niet, bijvoorbeeld direct na je werk in de bouw, in een shirt wat je al de hele dag aan hebt. Je ruikt het zelf niet meer maar oud zweet wat weer opnieuw “warm” wordt gemaakt is zoooo goor. Hetzelfde geldt voor meteen uit je bed naar de sportschool zonder eerst te douchen. Je lichaam heeft ’s morgens een bepaalde geur die zeer herkenbaar is als je gaat transpireren. Spring even snel onder de douche en kom fris de gym binnen. Daarmee maak je iedereen om je heen ook blij!

2. Deo, deeeeeeo

Heb je geen allergie of iets dergelijk gebruik dan deodorant! Al ben je nog zo fris en fruitig van nature, het kan bij niemand kwaad.

3. Wow, kan jij zo zwaar tillen?

Het maakt natuurlijk vet indruk als je je hele stang vol heb met zware gewichten, maar denk ook even aan die ranke dame die na jou de stang wil gebruiken… Leg alle attributen zoals schijven en halters weer terug zodat iedereen lekker door kan met trainen.

Gezondblog

4. Ssssst

Goed trainen gaat samen met goed ademen, concentreer je op je ademhaling, hou je ogen gefocust en ga ervoor. Bewaar de kletspraatjes voor tussen de apparaten door of na  afloop met een lekker sapje.

5. He, die wou ik net gebruiken!

Op het spits uur zie je vaak meerdere mensen ongeduldig staan te wachten bij 1 bepaald apparaat. Overleg met een trainer of je een alternatieve oefening kan krijgen met bijvoorbeeld dumbells zodat je je tijd optimaal kan gebruiken. Ook fijn voor degene die nog 5 sets moet doen als hij of zij niet wordt opgejaagd…

6. Nee, niet gooien!

Uitgezonderd bij specifieke oefeningen zoals deadliften is het vaak niet de bedoeling dat je met gewichten gaat gooien. Ook zo onprettig voor de yoga les ernaast als de vloer steeds trilt.

Gezondblog

7. Handdoekje graag!

Gebruik op alle toestellen een handdoek om op te zitten. Super natuurlijk om je flink in het zweet te werken, daar ga je natuurlijk voor maar brrrr je wilt toch niet iemands anders zweet voelen als je op een apparaat gaat zitten! Meestal hangt er ook wel een rol papier en een spuitbus als stille hint om de apparaten even na te sprayen.

8. Wees op tijd

Zorg dat je bij een groepsles 5 minuten voor tijd binnen bent zodat je rustig een plekje kan zoeken, je matje klaar kan liggen en de les ook op tijd kan beginnen. Niets is irritanter dan net in de warming-up binnen komen rennen..

9. Wel of niet een kletspraatje?

Voor veel mensen is een sportschool ook een sociale gebeurtenis, je ziet elkaar een paar keer per week aan de gewichten hangen, of je doet steeds mee met dezelfde lessen, het lijken haast wel vrienden. En menig relatie begint ook in een fitnessclub, want wie hebben er nu meer tijd voor trainen dan vrijgezellen. In theorie vinden veel mensen het ook wel gezellig om een praatje te maken. Hou je er niet van doe dan een koptelefoon op, over het algemeen wordt dat door de meeste wel goed geïnterpreteerd als een “niet storen” bordje.

Gezondblog

10. Bezet

Hou geen twee apparaten tegelijk bezet omdat je wilt afwisselen, kan het dan is het mazzel, kan het niet dan pech. Dat geldt natuurlijk ook voor het reserveren voor een vriendin die altijd te laat komt.

11. To shave ore not to shave

Natuurlijk zal niemand je dwingen om je oksels te ontharen, maar als je in een hemdje traint is het wel zo fijn om gladde of (bij de mannen) wat korter oksel haar te hebben. Kijk even na of je er al vlechtjes in kan maken, zo ja, dan is het te lang…

12. Handig zo’n douche

Super fijn als je kan douchen na het sporten of zelfs naar de sauna, maar hou wat regeltjes in de gaten. Ga niet je nagels knippen of je benen ontharen, doe dat lekker thuis. En let ook op in de sauna, handdoekje mee en even douchen van te voren.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken