EAT Foodfeiten

Waar komt die trek in junkfood vandaan?

Gezondblog

Last Updated on: 1st december 2021, 01:32 pm

Snaaien en een onweerstaanbare trek hebben in ongezond voedsel en junkfood overkomt bijna iedereen wel eens, maar waarom is dat eigenlijk? En hoe komt het dat we niet hunkeren naar gezonde dingen zoals wortelen en appels? En waarom kunnen sommige mensen veel beter de verleidingen weerstaan dan andere?

Het geheim: De Junkfood industrie veroorzaakt zelf deze cravings!

Het eerste wat je moet weten is dat veel van de ongezonde voorverpakte levensmiddelen speciaal zijn vervaardigd om verslavend te zijn. Het is zelfs zo dat bedrijven miljoenen besteden aan het uitzoeken van het perfecte recept waardoor je steeds maar weer meer wilt eten.

Wat zorgt ervoor dat we hunkeren naar ongezonde voeding?

Ten eerste speelt de structuur contrast in voedsel een grote rol, hiermee worden de verschillende gevoelssensaties bedoelt in een product. Bij bijvoorbeeld pizza is dat de zachte gesmolten kaas met de knapperige korst. Of zoals bij een Snicker de knapperige pinda’s, daarnaast de kleverige karamel en dan nog de gladde chocolade. Hoe meer verschillende smaaksensaties hoe meer je smaakpapillen en hersenen genieten.

Ten tweede speelt ook de smeuïgheid een grote rol. Ooit afgevraagd waarom je gek bent van dingen bedekt met veel glazuur of vet? Hoe meer speeksel je ontwikkelt bij het eten van bepaalde levensmiddelen, hoe beter het in je mond “glijdt”, en hoe makkelijker het is om te eten. Dus als er in voedsel veel vet wordt gebruikt,  dan geeft je mond een seintje naar je hersenen dat het makkelijk te eten is en dus een goede zaak! En wil je dus steeds meer!

Voedingsmiddelen die “smelten in je mond” zijn dan ook een trucje om meer te eten. Omdat ze vaak super snel door je mond gaan en worden afgevoerd, geven zij het signaal naar je hersenen dat je minder eet dan je denkt. Veel voorverpakte levensmiddelen en junk foods, zitten vaak vol met calorieën en vet, maar omdat het vet snel wegsmelt hebben we de neiging te veel te eten en geeft het ons geen vol gevoel.

Het moraal van het verhaal is hier duidelijk

Als je ooit hebt het gevoel dat er een soort van monstertje in je lichaam huist dat je die zak chips laat opeten dan zit daar een kern van waarheid in! Maar het is geen hekserij maar wetenschap, wetenschap met maar 1 doel: jou veel te veel troep te laten eten!

Maar hoe kom je van die cravings af!

Veel mensen zullen, in een poging om gewicht te verliezen of krijgen van een goede gezondheid, overgaan op het totaal vermijden van alles wat ongezond is. Er is ons immers altijd gezegd dat dat de manier is. Maar als een dieet te beperkend is en je daarbij moet vertrouwen op je wilskracht dan hoeft er maar iets te gebeuren en je kan je zelfbeheersing verliezen om weer compleet los te gaan.

Teveel focus breekt je juist op!

Een zeer streng dieet waarbij je niets meer mag werkt vaak alleen maar averechts. Maar het is wel gebleken dat als je jezelf gezonde alternatieve toestaat met bijvoorbeeld gezonde suikers of vetten dat je dan op lange termijn niet meer hunkert naar de ongezondere varianten.  Omdat we onze smaak kunnen veranderen, door maar genoeg betere alternatieve te consumeren voor een langere periode, is het ook niet meer nodig om op een streng dieet te gaan.

Wat natuurlijk ook helpt is om de ongezonde snacks niet in huis te halen. Ben je gek op chips of vind je het moeilijk om van de koekjes af te blijven haal ze dan niet in huis. En wil je graag wat in huis hebben voor als er visite komt haal dan een soort die je zelf niet lekker vindt! Zelf heb ik nooit meer koek e.d. in huis maar als ik van te voren weet dat er iemand langskomt die dat wel waardeert dan haal ik de dag zelf even wat lekkers. Of ik zorg voor voldoende lekkere gezonde alternatieven. Want je gunt eigenlijk iedereen toch een leven en lichaam zonder troep!

Het is niet eerlijk!

Dat de voedingsindustrie het moeilijk voor ons maakt en ons laat verlangen naar hun junkfood lijkt oneerlijk en haast onmogelijk om er tegen in te gaan. Maar natuurlijk hebben we altijd onze eigen wil nog en kan je zeker van ze winnen! Mijn eigen hunkering naar snacken is in de laatste 2 jaar zo goed als helemaal afgenomen. Als ik trek heb dan is het in lekker noten of wat kaas, de gezondere alternatieven. Niet dat dit altijd zo is geweest maar puur door het steeds maar kiezen voor een beter alternatief is mijn smaak veranderd. Mij maak je echt niet meer blij met een slagroomgebakje! En zelfs mijn kinderen gaan hier al zo in mee dat ze mijn veel minder zoete havermout/banaan cake super lekker vinden en niet klagen dat het niet zoet genoeg is.

Intussen hebben we een eigen programma ontwikkeld met kh-arme recepten en weekmenu’s. Hier kan je er meer over lezen.

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

3 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Omdat we onze smaak kunnen veranderen, door maar genoeg betere alternatieve te consumeren voor een langere periode, is het ook niet meer nodig om op een streng dieet te gaan.

    • Helemaal mee eens! En hoe meer je gezond eet hoe minder ruimte je over hebt in je dagelijks leven voor ongezond eten!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl