EAT Foodfeiten

Gezonde vetten en ongezonde vetten

Gezonde vetten

Last Updated on: 3rd februari 2021, 09:00 pm

Gezonde / ongezonde vetten. Wat is het nu? Wel of geen vet eten? Sommige diëten zijn gericht op minder vet inname, terwijl andere diëten zeggen dat het juist noodzakelijk is om af te vallen. Om maar snel ter zaken te komen… het menselijk lichaam functioneert niet goed als het geen vetten binnenkrijgt. Maar je moet dan wel de gezonde vetten eten. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van VET.

Vet is gezond

Vet is een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Het bevat vitamine A, D en E, maar ook belangrijke vetzuren die ons lichaam nodig heeft. Met name onze hersenen, ogen, spieren en immuunsysteem hebben vetten of vetzuren nodig.

Een deel van deze vetten wordt door ons lichaam voor een deel zelf aangemaakt, maar een aantal belangrijk vetzuren kunnen alleen via voedselinname verkregen worden. Onlangs gaf een wereldberoemde hartchirurg toe dat hij en zijn collega’s  jarenlang de verkeerde adviezen hebben gegeven. Vetarme diëten lijken juist hartkwalen in de hand te werken. Lees het originele artikel hier.

Gezonde vetten

Gezonde vetten in notenOnverzadigde vetten hebben een positief (verlagend) effect op ons cholesterol gehalte. Onverzadigde vetten verhogen het goede” HDL-cholesterol en verlagen het slechte LDL-cholesterol. Deze onverzadigde vetten zitten in zowel plantaardige producten (zoals noten, olijven en olie), als in dierlijke vetten (zoals vlees).

Deze onverzadigde vetten zijn niet alleen gezond voor ons, ze zijn zelfs essentieel. Ze bevatten vetzuren die ons lichaam niet aanmaakt, maar wel nodig heeft. En sterker nog… je hebt zelfs onverzadigde vetten nodig om af te vallen. Ze stimuleren de hormoonaanmaak die nodig is om de vetverbranding op gang te brengen en houden.

Welke producten kun je dan het beste eten? Heel simpel… producten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Denk aan noten, vis, zonnebloem- en olijfolie en ga zo maar door. Ik zou je ook willen aanraden om biologisch te eten. Ik weet het… het is wat duurder, maar zie het dan maar als een goedkope levensverzekering en een besparing op je ziektekosten. Doe je het in combinatie met een koolhydraatarm dieet, dan bespaar je sowieso al op de boodschappen.

Toch wel gezonde vetten

Ongezonde vettenZe staan te boek als ‘minder gezonde vetten’… de verzadigde vetten. Ze zitten vooral in de dierlijke vetten zoals in volvette kaas en vlees en ook in kokosvet. Ik schreef aan het begin van deze alinea bewust “ze staan te te boek…”. De reden dat de verzadigde vetten een slecht imago hebben, is het cholesterol-gehalte. Recente onderzoeken wijzen echter uit dat de verzadigde vetten helemaal niet zo problematisch zijn. Sterker nog… sinds we ze minder zijn gaan eten, is het aantal mensen met obesitas met 100% toegenomen. Lees mijn artikel over het misverstand van de verzadigde vetten.

Voel je dus niet schuldig als je een lekker stuk vlees eet. En eet voortaan vooral ‘vette producten’ in plaats van ‘light’ of 0% vet producten. In die laatste zit zoveel rotzooi om het lekker te laten smaken dat het juist de aanmaak van lichaamsvet versnelt.

Ongezonde vetten

gezonde ongezonde vettenVerreweg het minst gezond zijn transvetten. Vermijd deze zoveel als je kunt. Het zijn vetten die vooral ontstaan in de fabrieken bij het bewerken van voedsel. Ze zijn cholesterol verhogend en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Transvetten zijn enkelvoudig onverzadigde vetten met een zogeheten trans-structuur. Transvetten hebben de nare eigenschap om het LDL-cholesterol in je lichaam te verhogen en het HDL-cholesterol te verlagen. Een mooi overzichtje van producten met veel transvetten vind je hier.

Mijn favoriete (vet)gerecht

gezonde ongezonde vetten
gezonde ongezonde vetten

Als ik niet weet wat ik moet eten kies ik standaard voor een lekkere salade met tonijn, mayonaise (zonder suiker, te vinden bij de natuurwinkel), komkommer, 10 amandelen,  pijnboompitjes en een ei. Eet dit voor de grap eens een week elke middag in combinatie met een ontbijt van 3 eieren in de ochtend en het buikvet smelt als sneeuw voor de zon. Hou je niet van tonijn? Vervang de tonijn dan voor kipreepjes of kalkoen. Echt heerlijk! 🙂

Hoe is jouw ervaring met het eten van vetten en eiwitten? Ben je afgevallen? Hoe voelde je je?

Als je niet afvalt eet je te weinig vet

Ken jij ook van die mensen die alles volgens het boekje doen, maar altijd overgewicht blijven houden? Of ben je er misschien zelf een van? Grote kans dat je vooral ‘light’ producten en weinig vet eet. Vet speelt namelijk een belangrijke rol bij het verbranden van vet. Dus als je ontzettend gezond eet, veel koolhydraten laat staan, voldoende water drinkt en sport, maar je valt niet af… eet dan gewoon twee weken wat meer (gezonde) vetten en het vet smelt als sneeuw voor de zon. Goede vetten wel te verstaan.

Je lichaam kan niet zonder vet

Je lichaam heeft vet nodig om te kunnen functioneren. We hebben vet nodig voor onze huid, ogen, hersenen, spieren en immuunsysteem hebben vetten nodig. Sommige vitaminen zoals A, D, E en K kan ons lichaam niet zelf produceren. En deze vitamine haalt het lichaam uit vet. Het resultaat als je te weinig vet eet is dat je lichaam om eten blijft vragen omdat het nog niet voorzien is van alle benodigde bouwstenen. Bijkomend voordeel van vet is dat het een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel trek krijgt. Steeds meer onderzoeken wijzen nu zelfs uit dat het eten van voldoende vet diabetes en hart- en vaatziekten helpt voorkomen.

Vet eten om vet te verbranden

Als 25-30% van je voeding uit vet bestaat, verhoogt het zelfs je testosteron niveau en testosteron is een van de belangrijkste hormonen voor de groei van spieren. En hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je metabolisme is. En hoe hoger je metabolisme is, hoe meer vet je lichaam standaard verbrand.

Vermijd trans vetten

Verzadigd, onverzadigd en meervoudig onverzadigd… het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Vette voeding is namelijk altijd samengesteld uit al deze vetten. Vermijd vooral de transvetten. Dat zijn de echte boosdoeners.

Dossier: Koolhydraatarm

Op dit blog schrijven we veel over koolhydraatarm eten en koolhydraatarme diëten. Wil je hier meer over weten. dan kun je via het dossier “koolhydraatarm eten” eenvoudig je weg vinden binnen dit onderwerp. Zo vind je er de basics, maar ook alle artikelen die dit onderwerp raken. Lees meer over het koolhydraatarm dieet.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl