EAT MOVE

Wat is metabolisme en wat doet het voor je lichaam?

Metabolisme

Last Updated on: 29th januari 2021, 03:39 pm

In veel van mijn artikelen en in artikelen van andere auteurs die schrijven over fitness, voeding en sport, wordt het woord ‘metabolisme’ gebruikt. Kennelijk is het iets dat belangrijk voor ons is. Daarom even een artikel waarin ik het zo eenvoudig mogelijk probeer uit te leggen.

Metabolisme volgens wikipedia

Stofwisseling of metabolisme (uit het Grieks: μεταβολισμός “metabolismos” = verandering of omzetting) is het geheel van biochemische processen die plaatsvinden in cellen en organismen. Enzymen spelen bij de omzettingen een centrale rol. Er wordt gewoonlijk onderscheid gemaakt tussen de opbouw van stoffen met gebruik van energie (anabolisme) en de afbraak van complexere stoffen waarbij energie weer vrijkomt (katabolisme). Bron

Met andere woorden… het staat ook wel bekend als ‘stofwisseling’ en het zorgt ervoor dat onze voedingstoffen worden afgebroken en omgezet in energie. Energie die we vervolgens kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te bewegen, ademen en warm te houden. Eigenlijk zorgt het ervoor dat ons lichaam blijft functioneren.

Wat het doet voor je lichaam

Stofwisseling heeft onder meer de volgende functie:

  • De omzetting van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie
  • Het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle biologische processen
  • Het verwerken van afvalstoffen
  • De aanmaak en het gebruik van reserves

Het metabolisme zorgt dus voor energie, maar is zelf een van de grootste energie verbruikers. Je hoogte van je metabolisme is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is een deel erfelijk bepaald en bepalen je ‘vetvrije massa’ en je ‘Basaal Rust Metabolisme’ je energie verbruik. Je BRM verbruikt ongeveer zo’n 60-70% van al je energie (en dus kCal). 10% wordt verbruikt voor het verwarmen van je lichaam en de overige 20-30% wordt gebruikt voor activiteiten.

Als we willen afvallen, moeten we dus in ieder geval die 20-30% verbruiken door het doen van activiteiten, maar beter nog meer. Hoe je dat kunt doen lees in de meeste van mijn artikelen op dit blog.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl