Gezondheid

Het effect van frisse lucht op onze gezondheid?

Frisse lucht. We ademen het dagelijks in zonder er al te veel bij stil te staan. Maar wist je dat de kwaliteit van de lucht die we inademen een grote invloed kan hebben op onze gezondheid? In dit artikel gaan we dieper in op de positieve effecten van frisse lucht en waarom het zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat we voldoende schone lucht binnenkrijgen. Daarnaast vertellen we je ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je een stuk meer frisse lucht binnen krijgt, simpelweg door bijvoorbeeld een wat vaker de fiets te pakken in plaats van auto.

Frisse lucht zorgt voor extra energie

Frisse lucht heeft de kracht om ons weer helemaal op te laden. Wanneer we buiten zijn en diep kunnen ademen, voelen we ons vaak energieker en vitaler. Ken je dat gevoel dat wanneer je in het bos loopt, je het gevoel hebt dat je ineens een stuk meer energie hebt? Logisch, want bomen geven zuurstof af, wat wij vervolgens weer inademen, een stuk beter dan wanneer we in de stad lopen bijvoorbeeld. Ons lichaam heeft zuurstof nodig om optimaal te functioneren en bij gebrek daaraan kunnen we ons lusteloos en vermoeid voelen. Het is dus ook niet zo gek dat veel mensen op kantoor een welbekende ‘inkakker’ krijgen vanaf een bepaald tijdstip.

Pak wat vaker de fiets

Fietsen is ontzettend gezond en zorgt er ook direct voor dat we een stuk meer frisse lucht en dus zuurstof binnenkrijgen. Te vaak zien we dat mensen wel een goede fiets hebben, maar voor de kleine ritjes naar de supermarkt toch de auto pakken. Ontzettend zonde. Dus waarom niet wat vaker op de fiets? Heb je nu (nog) geen fiets, dan is het tijd om hier snel verandering in te brengen. Maak vrijblijvend een afspraak zodat je vrijblijvend kunt fietsen op een elektrische fiets van Amslod en zelf kunt ervaren hoe fijn dit is. Ze komen bij je thuis, zodat je verschillende type fietsen kunt uittesten. Als dat geen service is.

Verbeterde concentratie en productiviteit

Wist je dat frisse lucht ook onze concentratie en productiviteit kan verbeteren? Binnenhuis kan de luchtkwaliteit soms te wensen overlaten, vooral in slecht geventileerde ruimtes. Dit kan leiden tot een afname in cognitieve prestaties, verminderde focus en zelfs hoofdpijn. Door regelmatig naar buiten te gaan en diep adem te halen, kunnen we ons concentratievermogen verhogen en efficiënter werken. Daarom is het ook belangrijk dat er bijvoorbeeld op kantoren goed geventileerd wordt. Gebeurt dit niet, dan merk je dat vaak aan je vermoeidheid richting het einde van de dag.

Een gezonde dosis vitamine D

Niet alleen de zuurstof in frisse lucht is goed voor onze gezondheid, ook de aanwezigheid van zonlicht heeft positieve effecten. Zonlicht bevat vitamine D, een belangrijke voedingsstof die ons lichaam helpt calcium op te nemen en onze botten gezond te houden. Door regelmatig lekker een eind te gaan wandelen of te gaan fietsen, krijg je ook direct een flinke dosis vitamine D binnen, mits de zon schijnt natuurlijk.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken