Gezondheid Inspiratie LIFE

Hoe decompensatio cordis je leven kan beïnvloeden (hartfalen)

Veel ziektebeelden zijn zowel de oorzaak als het gevolg van hartfalen. Het Latijnse woord voor hartfalen is decompensatio cordis.

Er zijn verschillende oorzaken die hartfalen kunnen veroorzaken en er zijn verschillende gradaties van decompensatio cordis. We leggen je alles uit in dit artikel.

Dit is een informatief artikel. Neem voor medisch advies altijd contact op met een medisch specialist.

Oorzaken van hartfalen

Een gezond menselijk hart ontspant en trekt bijna 100.000 keer per dag samen. Het pompt meer dan 2.000 liter bloed door het lichaam. Het cardiovasculaire systeem omvat ook een netwerk van slagaders en aders. Dit samenstel heeft als functie om zuurstofarm en zuurstofrijk bloed van en naar het hart te transporteren. Als een deel van het systeem hapert, kan dit de bloedstroom naar vitale organen verstoren.

Bij hartfalen is de functie van het hart verstoord. Een reden is dat de pompcapaciteit verzwakt is zodat het hart niet genoeg bloed naar het lichaam kan pompen. Een andere oorzaak is dat het hart niet genoeg kan rekken en ontspannen. Deze decompensatio cordis ontstaat meestal als gevolg van een hoge bloeddruk, een hartaanval of een ontsteking van de hartspier. Soms leidt ook een stofwisselingsziekte, een genetische aanleg of een verandering van de hartklep tot hartfalen.

 

Wat gebeurt er bij congestief hartfalen?

Hartfalen wordt gekenmerkt door een progressieve afname van het vermogen van het hart om bloed rond te pompen. Wanneer dat gebeurt, ondergaat het hart een reeks structurele veranderingen (bekend als cardiale remodellering). Het hart gaat het sneller kloppen om meer bloed rond te pompen.

Ook vernauwen de bloedvaten zich om de bloeddruk te stabiliseren. Om de bloedtoevoer naar niet-kritieke organen zoals de huid en de nieren te beperken. Wanneer de bloedtoevoer naar de nieren afneemt, dwingt dit het lichaam om meer vocht en natrium vast te houden.

Al deze kortetermijnoplossingen leiden tot meer schade en veroorzaken nog meer stress voor de hartspier. Dat resulteert op zijn beurt in een verdere verslechtering van de pompwerking van het hart.

 

Verschillende gradaties van decompensatio cordis

Als het pathologische proces van deze systemische ziekte eenmaal is begonnen, dan kunnen medicijnen de voortgang vertragen, maar niet stoppen. Afhankelijk van de mate van ernst wordt hartfalen onderverdeeld in vier stadia, gepubliceerd door de New York Heart Association (NYHA). De stadia zijn voornamelijk gebaseerd op de fysieke capaciteit van de patiënt:

  • De cardiale output is verminderd, maar heeft geen effect op de algemene inspanningscapaciteit.
  • Uitputting en kortademigheid treden op bij zware lichamelijke inspanning.
  • Zelfs geringe fysieke inspanning leidt tot aanzienlijke beperkingen. Twee volle trappen oplopen zonder te stoppen is niet meer mogelijk.
  • De symptomen treden al op bij de geringste inspanning, vaak zelfs in rust.

 

 Symptomen van hartfalen

Signalen van Decompensatio cordisHoe verder het stadium van hartfalen gevorderd is, hoe duidelijker de symptomen worden. Het wordt voor het lichaam steeds moeilijker om de organen van voldoende bloed en zuurstof te voorzien. Dat komt omdat de pompfunctie van het hart vermindert, waardoor kortademigheid en vermoeidheidsverschijnselen als belangrijkste symptomen optreden. Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn:

  • Het vasthouden van water in de benen
  • Plotselinge en overmatige gewichtstoename
  • De drang om ’s nachts te plassen

Zelfs een milde nieuwe sensatie kan een belangrijk teken zijn van decompensatio cordis. Ongemak tijdens rust is vooral zorgwekkend en is een teken dat je contact moet opnemen met jouw arts.

 

Signalen van Decompensatio cordis

Let op de signalen die je lichaam afgeeft. Als je een van de onderstaande signalen ervaart, dan is het wellicht verstandig om je te laten onderzoeken:

• Extreme vermoeidheid en duizeligheid

Aanhoudende vermoeidheid en duizeligheid die jouw dagelijkse routine beïnvloeden, kunnen een teken zijn van een dreigende hartaanval. Als die vermoeidheid toeneemt met fysieke activiteit, kan dit een aanwijzing zijn voor hartfalen.

• Lichaamspijn

Afhankelijk van waar de pijn is, kan dit het gevolg zijn van een hartaandoening. Pijn in het bovenlichaam, inclusief de armen, rug, schouders, nek, kaak of buik, zijn vaak waarschuwingssignalen van een hartaanval.

• Misselijkheid of hevig plotseling zweten

Als je last hebt van misselijkheid of hevig plotseling zweten in combinatie met andere symptomen, kan dit een teken zijn.

• Onverklaarbare kortademigheid

Als je merkt dat je kortademig bent bij normale activiteit, kan dit duiden op vernauwde kransslagaders. Dit kan leiden tot een hartaanval of congestief hartfalen.

• Zwelling in het onderlichaam

Congestief hartfalen zorgt ervoor dat de bloedstroom uit het hart vertraagt. Hierdoor kan zich vocht ophopen in de benen, enkels, voeten of buik.

• Aanhoudend hoesten of piepende ademhaling

Bloed dat zich ophoopt in de aderen door congestief hartfalen kan er ook voor zorgen dat er vloeistof lekt. Dit hoopt zich op in de longen. Aanhoudend hoesten of piepende ademhaling, vooral bij platliggen, vaak opgemerkt bij het naar bed gaan, kan wijzen op hartfalen.

• Familiegeschiedenis van hartaandoeningen

Bepaalde soorten hart- en vaatziekten zijn erfelijk. Het is belangrijk om de feiten over de gezondheid van ouders, grootouders en broers en zussen te krijgen. Om je te helpen het risico op hartaandoeningen te beheersen.

• Pijn of ongemak op de borst

Dit omvat alle nieuwe gevoelens van zwaarte, benauwdheid of beklemming op de borst. Dit zou het gevolg kunnen zijn van cholesterolophoping die de vernauwing veroorzaakt.

 

Hoe beginnend hartfalen te identificeren

Naast het lichamelijk onderzoek hebben artsen nog twee andere belangrijke hulpmiddelen om de aanwezigheid van hartfalen op te sporen. De eerste is een echocardiogram (vaak een echo genoemd). Dit is een eenvoudige, niet-invasieve test waarbij ultrageluid wordt gebruikt om beelden van jouw hart te maken terwijl het klopt. Als de echo een lager percentage bloed toont wanneer de linker ventrikel samentrekt, kan er schade zijn aan de hartspier. Andere bevindingen die wijzen op hartfalen zijn abnormale verdikking en ballonvorming van de hartwand en slecht functionerende hartkleppen.

De volgende stap bij het identificeren van beginnend hartfalen is het zoeken naar biomarkers in het bloed. Zoals B-type natriuretisch peptide, dat vrijkomt wanneer het hart onder stress staat. Zodra de eerste diagnose is bevestigd, kunnen verdere tests nodig zijn. Om erachter te komen wat de disfunctie van het hart veroorzaakt en om de beste behandelmethode te bepalen.

 

Geneesmiddelen die je moet vermijden bij decompensatio cordis

Mensen met hartfalen gebruiken vaak meerdere medicijnen. Verschillende veelgebruikte geneesmiddelen op recept, zelfzorggeneesmiddelen en supplementen kunnen gevaarlijk op elkaar inwerken en de symptomen van hartfalen versterken. Zorg er voor dat al jouw medische zorgverleners een volledige lijst hebben van alle medicijnen die jij gebruikt. Bijzondere verbindingen om op te letten zijn onder meer deze:

  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Deze pijnstillers, waaronder ibuprofen, kunnen symptomen van hartfalen verergeren door ervoor te zorgen dat het lichaam natrium en vocht vasthoudt.
  • Medicijnen tegen brandend maagzuur en middelen tegen verkoudheid. Deze vrij verkrijgbare hulpmiddelen bevatten vaak grote hoeveelheden natrium, wat vochtoverbelasting kan veroorzaken.
  • Kruiden remedie. In veel natuurlijke supplementen zitten stoffen als ephedra, sint-janskruid, ginseng, meidoorn, zilverkaars en groene thee. Ze kunnen allemaal slecht reageren met verschillende veel voorkomende hartmedicatie.

 

Hoe verklein je risico op hartfalen?

Je kunt jouw risico op hartfalen verkleinen door de aandoeningen die tot hartfalen kunnen leiden onder controle te houden. Acties zoals stoppen met roken, gezond eten en regelmatig sporten worden hierbij aanbevolen. Als je klachten hebt moet je jouw bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk regelmatig laten controleren.

 

Wat zijn de vier stadia van congestief hartfalen?

Fase A

Tijdens stadium A loop je een hoog risico om congestief hartfalen te ontwikkelen. Je hebt dan nog geen symptomen of abnormale veranderingen van het hart. Tijdens deze fase is het belangrijk om veranderingen in levensstijl aan te brengen. Om zo het risico op het ontwikkelen van hartfalen te verkleinen.

In dit stadium kunnen acties die jouw arts worden aanbevolen de volgenden zijn:

  • Stoppen met tabaksgebruik
  • Behoud van een goed cholesterolgehalte
  • Beheersing van hoge bloeddruk
  • Alcoholgebruik verminderen
  • Regelmatig sporten

Fase B

Tijdens fase B heeft het hart abnormale veranderingen, maar voel je nog geen symptomen.

In dit stadium kunnen medische acties zijn:

  • Medicijnen voor je hart starten
  • Controleren op blokkades in jouw hartslagaders
  • Controleren op problemen met jouw hartkleppen

Fase C

Tijdens fase C heeft het hart abnormale veranderingen en begin je symptomen te voelen.

In dit stadium kunnen medische acties zijn:

  • Medicijnen starten om vocht in het lichaam te verminderen
  • Beperking van zout en andere veranderingen in het dieet
  • Controle op zwelling en gewichtsveranderingen
  • Geavanceerde harttesten en procedures
  • Pacemakers of defibrillatoren

Fase D

Tijdens stadium D heb je zeer vergevorderd hartfalen en reageer je niet op een normale behandeling.

In dit stadium kunnen medische acties zijn:

  • Verwijzing naar een centrum voor geavanceerde hartfalenzorg
  • Gespecialiseerde hartfalenprocedures

We hopen dat je de juiste informatie uit dit artikel hebt kunnen halen. Neem in ieder geval contact op met een specialist als je je zorgen maakt.

Een hogere hartslag na het eten? We geven je informatie over de redenen hiervoor.

 

Image by brgfx on Freepik
 Image by Freepik

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken