LIFE

Vragen rondom verkoudheid beantwoordt

verkoudheid tips

Last Updated on: 27th september 2022, 12:42 pm

Verkoudheid: een bekend kwaaltje voor velen. Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad. Vooral rond de wisseling van seizoenen kan een verkoudheid met onze gezondheid aan de haal gaan. Ondanks de bekendheid van deze ontsteking roept verkoudheid vaak toch nog wat vragen op. Daarom hebben we de meest gestelde vragen én de antwoorden daarop voor je op rijtje gezet, zodat je een verkoudheid gauw de baas kunt zijn.

Wat is verkoudheid?

Je hebt een verkoudheid te pakken wanneer de slijmvliezen van de neus en keel ontstoken zijn. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een besmetting met, jawel: het verkoudheidsvirus. Een verkoudheid is dan ook erg besmettelijk en gemakkelijk door te geven aan de mensen om je heen, bijvoorbeeld door te niezen, hoesten of te praten. Een verkoudheid is te herkennen aan klachten zoals een (verstopte) loopneus, hoesten, hoofdpijn en heesheid.

Hoe lang duurt verkoudheid?

Een gemiddelde verkoudheid is na een week tot uiterlijk 10 dagen voorbij. Zorg je extra goed voor jezelf om zo je immuunsysteem een boost te geven dan kan het zomaar zijn dat je er al enkele dagen eerder vanaf bent. Dit verschilt per persoon.

Hoe lang is verkoudheid besmettelijk?

Een verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat je klachten ervaart. Gedurende de hele verkoudheid blijf je dan ook besmettelijk. Ben je getroffen door het virus dan is het belangrijk om naast jezelf en je eigen gezondheid, ook aan je medemens te denken. 

Dit doe je door onder andere voldoende afstand te houden van elkaar, de handen regelmatig te wassen en gebruiksvoorwerpen niet met elkaar te delen. Een kusje of een knuffel is tijdens een verkoudheid ook helaas even af te raden. 

Wat helpt tegen verkoudheid?

Waar veel mensen gauw denken aan het gebruik van medicijnen zoals antibiotica, heeft dit bij verkoudheid geen enkele zin. Het lichaam herstelt zich namelijk vanzelf van een virus. Natuurlijk kan wat extra zorg voor jezelf geen kwaad. Daarom hierbij een aantal tips bij verkoudheid:

  • Voldoende water te drinken en gezond te eten. Extra vitamines zijn zeer welkom, eet dus voldoende groente en fruit.
  • Een zoutoplossing voor de neus te gebruiken om deze vrij te maken en gemakkelijker te kunnen ademen.
  • Voldoende frisse lucht: ga er dus lekker op uit in de buitenlucht.

Lees ook: Oorzaken van een droge neus

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl