EAT Foodfeiten

Zo help je je nieren ontgiften op een gezonde manier 

nieren ontgiften

Last Updated on: 21st december 2020, 01:30 pm

Heb je er wel eens aan gedacht om je nieren te ontgiften? Dit kan een goed idee zijn als je wel eens een infectie hebt gehad, zoals blaasontsteking. Ook kan een detox voor je nieren behulpzaam zijn als je vocht vasthoudt. 

Je nieren hebben een belangrijke functie als het gaat om ontgiften van je lichaam, het reguleren van je vochtbalans en het aanmaken van hormonen. Als je gezonde nieren hebt, is voldoende water drinken in principe voldoende om deze organen gezond te houden. Om ze eens extra te ondersteunen bij hun belangrijke werk, kun je eens een tijdje extra aandacht besteden aan bepaalde voedingsmiddelen en dranken die je nieren goed doen. We zetten er acht voor je op een rijtje: 

Inhoudsopgave

Cranberrysap 

Cranberry’s staan bekend om hun heilzame invloed als het gaat om het voorkomen van infecties aan de urinewegen. Drink cranberrysap gedurende de dag of voeg verse of bevroren cranberry’s aan een onbijtsmoothie. 

Brandnetelthee 

Brandnetels worden in Guatamala, Mexico en Peru gebruikt om aandoeningen aan de nieren en nierstenen te behandelen. Er zijn daarnaast aanwijzingen uit onderzoek dat de plant een stimulerend effect heeft op de nieren.  

Een kopje brandnetelthee kan dan ook zeker een goed idee zijn als je je nieren wilt ontgiften. Bovendien bevat deze plant zeer veel mineralen, waaronder magnesium. Op deze manier voed je je lichaam met veel gezonde stoffen. 

Asperges 

In zowel de oude Oosterse als Griekse geneeskunde gebruikte men extracten van asperges om de gezondheid van de nieren te ondersteunen. Asperges zijn heerlijke en gezonde groenten, dus zet deze vooral vaker op het menu. Een beproefde combinatie is asperges met ham en ei, maar ook asperges met zalm mag er zijn. 

Blauwe druiven en blauwe bessen 

Een handje blauwe druiven of blauwe bessen als snack of gezonde topping over je ontbijt of dessert, mag ook niet ontbreken tijdens het ontgiften van je nieren. Net als deze gezonde muffins trouwens. Deze fruitsoorten bevatten namelijk de antioxidant resveratrol. 

Resveratrol is één van de belangrijkste verbindingen voor de gezondheid van de nieren. Er zijn aanwijzingen dat deze stof de nieren beschermt en hun werking verbetert bij een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk, hoge suikerspiegel en hoog cholesterol. 

Broccoli 

Broccoli is een gezonde groente voor je hele lichaam, maar ook voor je nieren kun je deze groente inzetten. Uit onderzoek blijkt dat deze en andere kruisbloemige groenten, zoals kool en radijsjes, het risico op nierfalen kunnen helpen verminderen.  

Wetenschappers vonden dit effect van broccoli vooral bij deelnemers met een bepaald type genen (de zogenoemde GSTM1 nulvariant). Profiteer van deze groente met heerlijke broccolisoep of maak een ovenschotel met kip en broccoli.  

Sesamzaad 

Je hebt vast wel eens gehoord dat te veel oxalaat kan zorgen voor nierstenen. Het mineraal calcium kan helpen om de opname van oxalaat te verminderen doordat calcium zich bindt aan deze stof.  

Dagelijks heb je 950 milligram calcium nodig, wat je kunt halen uit calciumrijke voedingsmiddelen. Sesamzaad is daar een goed voorbeeld van, maar ook chiazaad, sardines en amandelen zijn rijk aan dit mineraal. 

Ook andere voedingsmiddelen kunnen helpen om de vorming van nierstenen te helpen voorkomen en de nieren op deze manier gezond te houden. We hebben het dan over grapefruitcitroenwater en thee 

Bietjes 

Bietjes bevatten stikstofoxide en deze stof is belangrijk voor goed werkende nieren. Bovendien zijn bietjes rijk aan betalaïnen. Deze stoffen geven bietjes hun rode kleur en daarnaast hebben ze een zuiverende invloed op de nieren.  

Zet dus vaker bietjes op het menu om je nieren op een natuurlijke manier te ontgiften. Bijvoorbeeld met deze rode bietenschotel of deze rode bietensalade. 

Zeewier 

Zeewier kan je lichaam helpen om zich van zware metalen te ontdoen. Op deze manier ontgift je eveneens je nieren. Vooral bruin zeewier, ook wel bekend als Sargasso zeewier, zou een reinigende invloed hebben op zowel de nieren als de lever.  

Strooi zeewiervlokken over je salade of soep of voeg een schepje zeewierpoeder toe aan je smoothie voor een reinigend effect. 

Bronnen:
Nair, A.,R. et al (2014). A Blueberry-Enriched Diet Improves Renal Function and Reduces Oxidative Stress in Metabolic Syndrome Animals: Potential Mechanism of TLR4-MAPK Signaling Pathway. PLOSONE, November 5.

Reddy, Y. S. (2015). Nitric oxide status in patients with chronic kidney disease. Indian J Nephrol. Sep-Oct; 25(5): 287–291. 

Motshakeri, M. (2014). Effects of Brown Seaweed (Sargassum polycystum) Extracts on Kidney, Liver, and Pancreas of Type 2 Diabetic Rat Model. Evid Based Complement Alternat Med. 2014:379407. 

John M. Eisenberg Center for Clinical Decisions and Communications Science (2013) Lowering the Chance of Getting Another Calcium Kidney Stone. Comparative Effectiveness Review Summary Guides for Consumers. A Review of the Research for Adults. August 8. 

Joshi, B.C. et al (2014). Pharmacognostical review of Urtica dioica L. International Journal of Green Pharmacy 8(4):201-209. 
Gigliotti, J.C., et al. (2019) GSTM1 Deletion Exaggerates Kidney Injury in Experimental Mouse Models Yet Confers the Protective Effect of Cruciferous Vegetables in Mice and Humans. Journal of the American Society of Nephrology. 
Pegiou,E. (2020). Green and White Asparagus (Asparagus officinalis): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue. Metabolites. Jan; 10(1): 17. 

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl