Last Updated on: 14th november 2022, 09:42 am
[vc_row][vc_column][vc_column_text]En ook in de kersttijd kreeg ik vaak vragen over dit onderwerp. In dit artikel geven we je alle informatie over het wellen van rozijnen. Daarnaast geven we ook enkele lekker tips waarin je de rozijnen kunt leggen.
Rozijnen
Rozijnen mogen tijdens het bakken niet uitdrogen. Als je de rozijnen niet zou wellen, zouden ze wat vocht aan het deeg onttrekken. Hierdoor krijg je enigszins droge rozijnen en een iets droger deeg dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Als je de rozijnen laat wellen, nemen ze bovendien vloeistof op die je zelf hebt gekozen. Naast water zijn sap (bijvoorbeeld appelsap of sinaasappelsap) of alcohol (bijvoorbeeld rum of likeur) hiervoor geschikt. Ze nemen dan de gekozen smaak aan en worden aromatischer.
Je kunt de rozijnen gewoon een nacht in de koelkast laten staan of ze een kwartier tot een half uur in vloeistof laten koken.
Waarom rozijnen wellen?
Sultanarozijnen worden geweekt zodat ze niet uitdrogen tijdens het bakken. geweekte rozijnen blijven sappiger tijdens het bakken. En ze onttrekken niet zoveel vocht aan het deeg. Zo blijft de hele taart wat sappiger.
Hoe lang moet ik de rozijnen wellen?
- Laat de sultanarozijnen minstens 30 minuten wellen.
- Het is beter om één tot twee uur te wellen.
- Je kunt de sultanarozijnen ook een nacht laten wellen in de koelkast.
- Doe ze dan in een zeef en laat ze uitlekken.
Wat kan ik gebruiken?
Water: Je kunt de rozijnen gewoon in heet water laten wellen.
Sap: bijvoorbeeld appelsap of sinaasappelsap.
Alcohol: Rozijnen met rum zijn het populairst. Maar amaretto is ook erg lekker.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]