Hoe lang moet je rozijnen wellen en waar kun je het inleggen
EAT Foodfeiten Gezondheid

Hoe lang moet je rozijnen wellen en waar kun je het inleggen?

In het verleden heb ik me vaak afgevraagd waarom je rozijnen eigenlijk moet wellen.

En ook in de kersttijd kreeg ik vaak vragen over dit onderwerp. In dit artikel geven we je alle informatie over het wellen van rozijnen. Daarnaast geven we ook enkele lekker tips waarin je de rozijnen kunt leggen.

 

Rozijnen

Rozijnen wellen in rum is erg populairRozijnen mogen tijdens het bakken niet uitdrogen. Als je de rozijnen niet zou wellen, zouden ze wat vocht aan het deeg onttrekken. Hierdoor krijg je enigszins droge rozijnen en een iets droger deeg dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Als je de rozijnen laat wellen, nemen ze bovendien vloeistof op die je zelf hebt gekozen. Naast water zijn sap (bijvoorbeeld appelsap of sinaasappelsap) of alcohol (bijvoorbeeld rum of likeur) hiervoor geschikt. Ze nemen dan de gekozen smaak aan en worden aromatischer.

Je kunt de rozijnen gewoon een nacht in de koelkast laten staan of ze een kwartier tot een half uur in vloeistof laten koken.

 

Waarom rozijnen wellen?

Sultanarozijnen worden geweekt zodat ze niet uitdrogen tijdens het bakken. geweekte rozijnen blijven sappiger tijdens het bakken. En ze onttrekken niet zoveel vocht aan het deeg. Zo blijft de hele taart wat sappiger.

 

Hoe lang moet ik de rozijnen wellen?

  • Laat de sultanarozijnen minstens 30 minuten wellen.
  • Het is beter om één tot twee uur te wellen.
  • Je kunt de sultanarozijnen ook een nacht laten wellen in de koelkast.
  • Doe ze dan in een zeef en laat ze uitlekken.

 

Wat kan ik gebruiken?

Water: Je kunt de rozijnen gewoon in heet water laten wellen.

Sap: bijvoorbeeld appelsap of sinaasappelsap.

Alcohol: Rozijnen met rum zijn het populairst. Maar amaretto is ook erg lekker.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken