EAT Gezondheid LIFE MOVE

Tips om je mentale gezondheid te verbeteren

Tips om je mentale gezondheid te verbeteren
Hoewel het gebruikelijk is om je te concentreren op het bereiken van een optimale lichamelijke gezondheid, is een goede geestelijke gezondheid net zo belangrijk voor je algehele welzijn.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mentale gezondheid verbeteren vormt de basis van een gezond leven, omdat het bepaalt hoe je alles ervaart: van dagelijkse taken tot fysieke kwalen. Studies tonen zelfs aan dat er mogelijk verband bestaat tussen mentale gezondheid en hartaandoeningen.

In deze blog onderzoeken we wat goed mentaal welzijn inhoudt, hoe je de toestand van je mentale gezondheid kunt identificeren en tips om je dagelijkse mentaliteit te verbeteren en welke positieve effecten je zult genieten als gevolg van een betere mentale gezondheid.

 

De componenten van mentale gezondheid

In een staat van goede mentale gezondheid verkeren, betekent dat je in de juiste gemoedstoestand bent om succesvol te zijn in elk aspect van je leven. Het betekent niet dat alles perfect is of dat er geen conflicten zijn; het is precies het tegenovergestelde, echt waar.

Een goede mentale gezondheid betekent dat wanneer er zich problemen voordoen, je daar op een constructieve manier mee om kunt gaan. Problemen herkennen en er actief aan werken om ze te overwinnen in plaats van toe te geven aan stress, is ook een element van mentale gezondheid.

 

Hoe je jouw mentale welzijn kunt beoordelen

Als je ziek bent, zal je eerste gedachte hoogstwaarschijnlijk zijn om je temperatuur op te nemen en te kijken of je koorts hebt. Dat is geweldig voor het beoordelen van fysieke aandoeningen, maar hoe screen je op mentale gezondheid?

Het beste wat je kunt doen, is zoeken naar veelvoorkomende symptomen die erop wijzen dat jouw mentale gezondheid aandacht nodig heeft. Deze symptomen kunnen zijn:

 • Ongerustheid
 • Stemmingswisselingen
 • Eetlustveranderingen (verlies of toename van)
 • Apathie
 • Overgevoeligheid
 • Moeilijkheden in concentratie
 • Slapeloosheid
 • Sociale terugtrekking
 • Verbreken van vriendschappen
 • Onkarakteristiek gedrag
 • Prikkelbaarheid
 • Verdriet (zonder een triggerende traumatische gebeurtenis)
 • Verslavingen

Als je een of meer van deze symptomen gedurende langere tijd ervaart, zoek dan hulp bij een medische professional. Op dezelfde manier dat het acceptabel en noodzakelijk is om behandeld te worden voor lichamelijk letsel, is het geen schande om hulp te zoeken voor psychische problemen.

 

Manieren om jouw mentale gezondheid te verbeteren

Het goede nieuws is dat als je eenmaal je aandoening zelf hebt gediagnosticeerd of een psycholoog je aandoening heeft vastgesteld, er veel manieren zijn om je mentale gezondheid te verbeteren.

Maak een plan voor geestelijke gezondheid. De eerste manier van handelen is het in kaart brengen van acties die zullen leiden tot een gezonde mindset: als je eenmaal een plan hebt, kan het in de praktijk brengen ervan minder overweldigend aanvoelen.

 

Verhoog je fysieke activiteit

Verhoog je fysieke activiteit voor een betere mentale gezondheidBewegen is belangrijk, je kent vast het gezegde een gezonde geest in een gezond lichaam wel. Lichamelijk actief zijn brengt voordelen op ieder niveau mee.

Gewichtsverlies, spierversterking en meer energie kunnen allemaal het gevolg zijn van regelmatige lichaamsbeweging. Zorg er wel voor dat je een activiteit kiest die je graag doet, zodat je meer gemotiveerd bent om eraan vast te houden.

 

Pas je dieet aan

Een element dat kan bijdragen aan een slechte mentale gezondheid, is het gebrek aan voeding dat jouw lichaam krijgt door het te onthouden van gezond voedsel. In plaats van te kiezen voor verwerkt of junkfood, focus je op meer natuurlijke keuzes. Volle granen, fruit, groenten, vis en noten dragen allemaal bij aan een betere levensstijl om je mentale gezondheid te verbeteren.

 

Begin een dankbaarheidsdagboek

Zelfs als je niet het type persoon bent dat een dagboek bijhoudt, kan het een wereld van verschil maken om elke dag een paar dingen op te schrijven die goed gaan in je leven. Je kunt zoiets kleins vastleggen als de heerlijke smaak van een stuk fruit dat je hebt gegeten tot zoiets groots als een belangrijke mijlpaal, zoals het bereiken van een bepaald aantal dagen dat je voelt dat je mentale kracht is gegroeid.

 

Mediteren

Ongeacht je spirituele of religieuze overtuigingen, kan meditatie een effectieve, vreugdevolle manier zijn om stress te minimaliseren en je mentale gezondheid te verbeteren. Of je er nu voor kiest om een ​​persoonlijke gids te volgen tijdens een les of workshop of een app op je telefoon downloadt, er zijn veel bronnen die je kunnen trainen om op deze bewuste manier te ontspannen en te ademen.

 

Zoek aansluiting

Hoewel je instinct misschien is om je terug te trekken in de sociale omgang omdat je worstelt, is het belangrijk om jezelf niet te isoleren. Stel doelen voor interactie met familie of vrienden, minstens een paar keer per week of neem deel aan een meer formele bijeenkomst (zoals een boekenclub of teamsport) om te genieten van de voordelen van sociale interactie.

 

Help anderen

Een van de beste manieren om je mentale gezondheid te verbeteren is door je op anderen te concentreren. Vrijwilligerswerk kan een krachtige manier zijn om je eigenwaarde te verbeteren en echt een verschil te maken in je gemeenschap. Kies een activiteit of organisatie die aansluit bij je passies en bied je tijd aan. De voldoening die je voelt is onmeetbaar.

 

Hoe het verbeteren van jouw mentale gezondheid jouw leven kan verbeteren

Wanneer jouw mentale gezondheid verbetert, kunnen er positieve veranderingen optreden in elk aspect van jouw leven. Het projecteren van een positieve sfeer zal jouw dierbaren dichter bij je brengen en jouw band met hen versterken.

Lichamelijk zal jouw immuunsysteem sterker worden en zul je minder vatbaar zijn voor lichamelijke aandoeningen. Met een betere focus en helder denken zullen jouw prestaties op jouw werk ongetwijfeld beter worden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl