LIFE

Help, hooikoorts!

De lente staat weer voor de deur. Dit betekent mooi weer en de natuur die gaat groeien en bloeien. Er groeien weer bladeren aan de bomen, de bloembollen schieten uit de grond en het gras wordt groener.

Maar helaas is de lente niet ieders beste vriend. Dit jaargetijde zorgt voor een flinke toename van pollen en veroorzaakt daarmee een stijging van de hooikoortsklachten. Maar gelukkig kun je zelf iets doen om de klachten van hooikoorts te verminderen. Er zijn genoeg medicijnen en andere middeltjes verkrijgbaar, maar wat wordt er vergoed vanuit de basis- en aanvullende zorgverzekering?

Vergoeding vanuit de basiszorgverzekering

Indien jouw klachten zo erg zijn dat je naar de huisarts gaat, worden deze kosten en het eventuele onderzoek vergoed door de basiszorgverzekering. Je hoeft hiervoor ook geen eigen risico aan de ziektekostenverzekering te betalen. Als de huisarts een nader onderzoek voorstelt of medicijnen voorschrijft, kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht, namelijk:

  • Eigen bijdrage: in sommige gevallen betaal je een eigen bijdrage voor een bepaald geneesmiddel. Dit komt vaak voor bij medicatie die niet pre-ferent zijn (geen voorkeur hebben) bij de zorgverzekering. In de meeste gevallen wordt het preferente geneesmiddel voorgeschreven waardoor er geen eigen bijdrage betaalt hoeft te worden.
  • Eigen risico: de ziektekostenverzekering zal het verplichte eigen risico (en eventueel  het vrijwillige eigen risico) bij je in rekening brengen. Dit geldt in principe alleen voor geneesmiddelen die je bij de apotheek haalt. Ook voor een bloedonderzoek is het eigen risico van toepassing.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Sommige aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding aan voor zelfzorgmiddelen. Iedere ziektekostenverzekering heeft eigen voorwaarden omtrent deze vergoeding. Daarnaast is het zo dat medicatie voor hooikoorts die vrij verkrijgbaar is, meestal niet zo duur is. Je kunt je daarom afvragen of het nodig is om een aanvullend verzekering af te sluiten enkel voor de vergoeding voor zelfzorgmiddelen.

Bij het grootste deel van de aanvullende verzekeringen bestaat de mogelijkheid om  wel een vergoeding te krijgen voor de eigen bijdrage die voor sommige geneesmiddelen van toepassing is. In dit geval betaal je dan alleen nog maar het eigen risico. De eigen bijdrage wordt dan door jouw aanvullende pakket gedekt. Daarnaast zijn er ook alternatieve geneeswijzen die hooikoortsklachten behandelen, zoals homeopathie en halotherapie. Bij veel zorgverzekeraars krijg je hier een vergoeding voor vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering en kom niet voor onaangename verassingen te staan.

Dit is een infotorial van UnitedConsumers

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Inspirerende workshops

Inspirerende workshops

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet