EAT Foodfeiten

Maca, wat doet het voor je gezondheid?

Maca en je gezondheid
maca gezondheid

Last Updated on: 1st maart 2017, 01:46 pm

Maca, wat voegt het eigenlijk toe aan je gezondheid?

Maca is als superfood voor veel klachten in te zetten met name ook klachten die voortkomen uit je hormoonhuishouding. Hieronder een compleet overzicht over de verschillende voordelen van maca en wat het doet voor je gezondheid.

Een aantal voordelen van maca

 • Betere hormoonbalans

De bekendste eigenschap van maca is dat het je hormoonbalans verbeterd. Maca staat er ook wel bekend om dat het een adaptogeen is. Een adaptogeen is een stof Maca en je libidodie bepaalde eigenschappen met zich meedraagt. Zo regelt een adaptogeen onder andere dat je hormoonspiegel, bloeddruk en bloedsuikerspiegel weer in balans komen. Ook vermindert deze stof stress en brengt het je weerstand tot wel 15% omhoog. Met name is dit bijvoorbeeld van belang bij het ouder worden. Als de hormoonspiegel in balans is en blijft, weerhoud het je ervan om naar die snoeppot te grijpen.

 • Verhoging van het libido

De Peruaanse bioloog G. Chacon beweert dat maca onze hormoonklieren in de hersenen stimuleert, waardoor we onder andere meer libido krijgen. Hoe ouder we worden hoe meer het hormoongehalte in ons bloed en onze organen daalt en dus ook vaak het libidogehalte. Door maca te gebruiken wordt je lichaam gestimuleerd om de productie van hormonen op een natuurlijke manier weer te verhogen.

 • Meer energie

Al na een paar dagen dat je met maca begint, zul je merken dat je energieniveau al aan het stijgen is. Je gaat je fitter voelen wat de stimulans voor de dag weer verbeterd. Het staat er ook bekend om dat het je conditie verbetert. Het wordt daarom ook vaak door sporters gebruikt, want het zorgt er ook nog eens voor dat je uithoudingsvermogen stijgt.

 • Ondersteunt de schildklier

Vooral vrouwen boven de 40 hebben last van een traag werkende schildklier. Maca kan ervoor zorgen dat het je schildklierproblemen vermindert. Schildklierproblemen ontstaan vaak door overmatige stress. Omdat het een adaptogeen is en je weerstand kan verhogen wat ervoor zorgt dat je lichaam stress vermindert. Daardoor kan het een positieve invloed hebben op je schildklier.

 • Positief effect op botontkalking

Uit onderzoek van Dr. Hugo Malaspina Lima is gebleken dat het ook een positief effect heeft op botontkalking. dat komt met name door de mineralen die in maca zitten. Maca is de voorzorg van botontkalking bij het wegvallen van de aanmaak van oestrogenen. Vaak na de menopauze bij vrouwen krijgen ze een lange oestrogeenspiegel en de oorzaak daarvan is botontkalking.Maca en de overgang

 • Verhoogt de vruchtbaarheid

Dierstudies beweren dat maca de vruchtbaarheid kan verhogen. Ook zorgt het ervoor dat de de zaadcellen bij mannen toenemen. De pogingen om zwanger te worden zullen vaker succesvol zijn.

 • Prettigere menopauze voor de vrouwen

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat voor vrouwen die in de overgang zitten maca kan helpen voor het verminderen van diverse klachten zoals opvliegers en slaapproblemen.

 • Geeft je weerstand een boost

De wortel van de plant is een natuurlijke antioxidant. Dat betekent dat het vol met onder andere vitaminen zit. Dat zal je weerstand weer een boost geven.

 • Bevordert je algemene gezondheid

Maca kan op verschillende gebieden je gezondheid verbeteren. Het helpt bijvoorbeeld bij herstellen van rode bloedcellen wat gunstig is bij bloedarmoede en bij hart- en vaatziekten. Het houdt ook je tanden en botten gezond. Ook levert het ijzer en zorgt het voor een snellere wondheling. En als je het wilt gebruiken voor het sporten met behulp van een goed trainingsschema, dan zul je zien dat je spiermassa toeneemt.

 • Vermindert huidproblemen

Als je last hebt van huidproblemen zoals acne en onzuiverheden kan maca een goed bestrijdingsmiddel zijn. Ook vermindert het de gevoeligheid van je Maca en je humeurhuid wat voor iedereen wel fijn is. En als de temperaturen erg heet of juist koud zijn zorgt het ervoor dat je beter tegen zulke extreme temperaturen kan.

 • Verlicht humeur symptomen

Wanneer je erg vaak last hebt van overmatige stress, angst of misschien wel depressie of regelmatige stemmingswisselingen, kan maca helpen om de symptomen te verlichten. Het zal deze hevige emoties verlichten zodat er een toename te zien is in mentale energie.

 • Een sterker immuunsysteem

Als je maca dagelijks gebruikt kan het je immuunsysteem erg verbeteren. het bevat veel eiwitten en vezels. Als je voldoende eiwitten binnen krijgt verbetert je immuunsysteem en bevordert het weefselherstel.

Maca, wat is het precies?

Maca is een knolgewas van de kruisbloemenfamilie genaamd ‘Brassicaceae’. De plant groeit in het Andesgebergte in het Zuid-Amerikaanse land Peru en staat bekend onder verschillende namen. De bekendste benamingen zijn maca plant, Lepidium Meyenii, Andes Aphrodisiac, Peruviaanse ginseng en ginseng van de Andes.
De verbouwing van de plant vindt plaats op een hoogte van 2500 tot 4500 meter hoogte. In het Andesgebergte op zo’n hoogte wisselen de temperaturen regelmatig per dag. De temperatuur kan variëren tussen de 10 graden onder nul en 20 graden boven nul. De plant is tot nu toe de enige wereldwijde plant die op zo’n hoogte en met zulke weersomstandigheden kan worden verbouwd en kan blijven leven.
Hij bestaat uit de wortels en de bladeren die tot een maximale hoogte van 15 centimeter boven de grond kunnen groeien. En de plant zelf heeft een doorsnede van 6 centimeter. De wortels van deze plant zijn het belangrijkst. dat komt omdat de wortels vol met voedingsstoffen zitten en daarom worden ze al duizenden jaren gebruikt als voedselbron voor verschillende volkeren en stammen. Als de plant wordt geoogst dan wordt hij als eerste geplukt, want de bladeren dienen niet als voedselbron. Vervolgens worden de wortels gekookt en daarna langdurig gedroogd. Als ze lang genoeg gedroogd zijn, dan worden ze vermalen tot een poeder.

Wat zijn de voedingswaarde?

Maca is niet alleen meer voor de mensen in Peru een belangrijke voedingsbron, maar nu ook voor de westerse landen. Ook is het goed voor je gezondheid, want het bevat veel vitaminen, mineralen en vetzuren, onder andere vitamine B1, B2, C en E, mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium, en vetzuren zoals linolzuur en oliezuur.

Ook bevat het 5 keer meer eiwitten, 4 keer meer vezels en minder vet dan aardappelen. De eiwitten en de vezels zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt, dus je blijft langer verzadigd en dat vermijdt snaaigedrag. De vezels voeden ook je darmstelsel en dat zorgt er weer voor dat je bloedsuikerspiegel niet te veel schommelt. Dat heeft een positieve invloed op het voedingspatroon. Omdat het een rijke samenstelling heeft met allerlei goede eigenschappen is het een goed supplement voor als je wilt afvallen.

Hoe gebruik je het

Maca is een superfood en kan dagelijks gebruikt worden. Er wordt aangeraden om het op te bouwen. Begin met een halve theelepel per dag en dan je werken naar de dagelijkse dosis van 1 á 2 theelepel per dag. Als je het echt elke dag wilt gebruiken, dan kan je het beste 1 week per maand of 1 dag per week helemaal geen maca gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de werking wordt verbeterd.

Het heeft een lichte zoete nootachtige smaak en is lekker in combinatie met verschillende dingen zoals:

 • Groene smoothiesmaca in je smoothie
 • Fruitsappen
 • In combinatie met rauwe cacao
 • In combinatie met banaan
 • Yoghurt met vers fruit
 • Salade
 • Gekookt voedsel
 • Shakes
 • Soepen
 • Sauzen

Gebruik het niet in combinatie met hete dingen, want dan gaan alle goede eigenschappen verloren.

Je kunt maca ook in capsules innemen, zorg er altijd voor dat je een goed merk kiest, die geheel puur en natuurlijk is.

Wanneer vermijden?

 • Zwangere vrouwen
 • Bij het geven van borstvoeding
 • Hartkwalen
 • Hoge bloeddruk
 • Als je een hormoongerelateerde soort kanker hebt (bijv. teelbal- of eierstokkanker)
 • Leverproblemen

 Conclusie

Na al deze informatie kan je wel concluderen dat maca een fantastisch middel is met uitzonderlijk veel goede voordelen. Het werd vroeger al gebruikt als wondermiddel en dat is nu nog steeds zo. Het bevat veel goede voedingswaarde waardoor het echt een aanrader is bij een afslankdieet. Je krijgt meer energie, waardoor je je weer lekker in je vel gaat voelen. Maar het is ook goed voor je lichaam zelf zoals de huid en de botten. Al met al heeft het dus voor de geest en het lichaam een positieve invloed!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl