Het Paleo dieet

Hollandse salade

Geschreven door Nico Oud

Paleo is bijzonder populair aan het worden. Daarom ben ik het dieet maar eens gaan proberen. Ik pretendeer dat ik bijna alle populaire diëten heb geprobeerd, dus dan mag deze zeker niet ontbreken. Maar laat ik alvast verklappen dat dit voor mij (en waarschijnlijk ook voor jou) het ultieme dieet is! Ik eet dan ook zoveel mogelijk volgens het Paleo dieet.

Mijn ervaring met Paleo

In eerste instantie was ik erg sceptisch over het Paleo dieet. De twee voornaamste redenen die ik hiervoor had waren dat ik ontzettend goede ervaringen had met koolhydraatarm eten (en bij Paleo mag je wel fruit, dus suikers) en vanwege de grondslag die gebaseerd is op een voedingspatroon van een paar miljoen jaar terug. In mijn beleving leven we nu langer dan toen, dus hoe kunnen we vaststellen dat het een gezondere lifestyle is?

Maar het bleef me toch fascineren. Enerzijds zag ik er mensen enorme successen mee behalen in termen van afvallen en anderzijds miste ik toch ook wel heel erg het fruit tijdens het koolhydraatarm eten. Als ik weer fruit mocht eten, zou het allemaal veel minder eenzijdig zijn. Kortom… het zou m’n dieet weer een stukje makkelijker vol te houden maken.
Dus ik deed wat research naar Paleo experts in Nederland en vond uiteindelijk Mitchel van Duuren. Hij is auteur van meerdere Nederlandse Paleo boeken en het lijkt erop dat hij boegbeeld van de Paleo wereld in Nederland begint te worden. Ik bestelde daarom twee van zijn meest populaire boeken om me te verdiepen in Paleo. Zijn boeken gaven me een goed beeld en het receptenboek was een must! Er staan namelijk recepten in die snel klaar kunt hebben. Ideaal als je ook op je werkdagen Paleo-proof wilt eten.

WTF?! Dit werkt idioot goed!

Toen ik begon een koolhydraatarm dieet maakte ik in een maand tijd een metamorfose door van ‘ernstig overgewicht’ naar ‘gezond slank’. Dit was voor het eerst dat een dieet zo snel resultaat opleverde en ook nog blijvend was. Toen ik het Paleo dieet wilden gaan testen hoefde ik dus ook eigenlijk niet af te vallen. Ik ben daarom opzettelijk een maand ongezond gaan eten om weer aan te komen. Laat me je dit vertellen… je voelt je beroerd als je ineens weer veel brood en geraffineerde suikers eet! En het ergste is dat  het ‘beroerd voelen’ heel snel went!

Anyway… ik was voldoende aangekomen om de impact van het Paleo dieet te meten. Het lukte me om binnen een maand weer op mijn ongezonde gewicht van 102,4 KG te komen. Ik wilde kijken of ook het Paleo dieet me weer terug kon krijgen naar die 96 KG die bij me past (ik heb een forse bouw, dus 92 KG is perfect en 96 KG is voor mij goed genoeg).

Met het Paleo boek van Mitchel bij de hand begon ik met het Paleo dieet… die eerste aardbeien bij mijn ontbijt… een goddelijke smaak! Dit kon wel eens een life-changer worden!

En inderdaad… binnen no-time (3 weken) was ik alle overtollige pondjes weer kwijt!! En ik voelde me beter dan ooit! Het zal je verbazen hoe lekker gezond eten kan zijn. De pure smaak van voedsel weer terug. Geen inkak-momentjes meer… nooit meer een opgeblazen gevoel na het eten. Je voelt je sterker en gezonder dan ooit.

THIS IS IT!!

Goed… Paleo voeding

Het mooie aan het Paleo dieet is dat je er geen bijzonder voedsel voor in huis hoeft te halen. Het is eigenlijk voeding dat je al heel goed kent en al dagelijks eet. Paleo voeding: vlees, vis, groente, fruit, noten. Niet eten bij Paleo: Brood, rijst, graan, pasta, Soya, pinda’s, Aardappels, suikers, enzovoorts. Bekijk ook deze Paleo cheatsheet op Pinterest. En ook dit boek: Paleo in 15 minuten helpt je goed op weg.

Paleo voeding lijst
Paleo dieet

Hoe begin je? En hoe hou je het vol?

Het eerste was je moet doen is mentaal afscheid nemen van brood, rijst en pasta. Ik weet het… je kunt en wilt het niet missen. Maar geloof me… probeer het eens 3 tot 4 weekjes. Als je na die tijd nog zin hebt in een van deze voedingsmiddelen, dan heb je waarschijnlijk gesmokkeld. Denk maar eens aan een van deze ingrediënten zonder iets erbij… dan blijft er weinig smaak over. Ze smaken namelijk naar niets en zijn puur ter vulling. En die vulling zorgt voor dat vetlaagje.

Het volhouden is alleen belangrijk voor de eerste 3 tot 4 weken. Daarna kost het je gegarandeerd geen moeite meer en wordt het een eetpatroon in plaats van een dieet. Heb je even een dipje? Zorg dat je altijd noten en water in de buurt hebt. Begin je trek te krijgen? Neem dan voordat je gaat fantaseren over een boterham snel een handje noten en een groot glas water en vervang de noten door aardbeien als je trek in zoet hebt. Daarmee versla je de trek.

Probeer vooral niet zelf alles uit te vinden en te kokkerellen op basis van wat internet recepten. Het is belangrijk dat je snap wat je eet en waarom je bepaalde zaken niet eet. Als je snapt wat je aan het doen bent, kun je ook je gevoelens (trek/vreetbuien/etc) beter voorkomen. Daarom adviseer ik je om dit boek en dit receptenboek te kopen. Het is een investering in je gezondheid, dus laat je niet afschrikken door de prijs. Het is goedkoper dan een sportschool abonnement.

Achtergrond van het Paleo dieet

De definitie van het Paleo dieet op Wikipedia.

“Het paleodieet is een modern dieetplan dat ook bekendstaat als het paleolithisch dieet of het jager-verzamelaardieet. Het is gebaseerd op de veronderstelde voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Het moderne paleodieet bestaat vooral uit vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, groenten, fruit, wortels en noten. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën. Er wordt aangenomen dat de moderne mens sinds de intrede van de landbouw genetisch nauwelijks is veranderd en dat een ideaal dieet lijkt op dat van onze voorouders die jager-verzamelaars waren.

Het paleodieet werd in de jaren 70 gepopulariseerd door de gastro-enteroloog Walter L. Voegtlin. Sindsdien is het concept overgenomen en aangepast door verschillende auteurs en wetenschappers. Sinds het einde van de jaren 90 hebben diverse artsen en diëtisten gepleit voor de terugkeer naar een paleolithische manier van eten. Zij hebben op basis van moderne voedselproducten dieetadviezen opgesteld die de karakteristieken van het paleolithische dieet dat onze voorouders aten nabootsen.” Bron: Wikipedia

De belangrijkste onderzoeken naar Paleo

De conclusie

Paleo werkt fantastisch en biedt veel variatie, waardoor het makkelijk vol te houden is. Je hoeft geen honger te lijden en je hoeft ook niet de hele dag bezig te zijn met wat je mag eten. En voor wat betreft het afvallen… hou het eens een maandje vol… de eerste twee weken gebeurt er niet zoveel, maar daarna gaat het los! Je zult niet weten wat je overkomt 😉 Succes! Stel je vragen gerust in de comments of stuur me een mail op evelina@gezondblog.nl

En er is ook een vegetarisch boek over Paleo! Je kunt hem hier inzien.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl