Wil jij een bijzonder stuk vlees op het menu? Dan kies je voor picanha. Picanha is een mals en smaakvol stuk vlees dat zich op verschillende manieren laat bereiden. Bovendien is het door de puurheid van het vlees ook nog eens gezond en bevat het goede vitamines en mineralen. Een absolute must-have dus in iedere professionele- en thuiskeuken.
Pincanha vlees wordt veel gegeten in Zuid-Amerika. In Europa staat het nog weinig op het menu. En dat is jammer, want dit mooie stukje vlees heeft veel te bieden en is relatief eenvoudig te bereiden.
Wat is picanha
Pincanha wordt in het Nederlands ook wel 'staartstuk' genoemd. De naam is overgewaaid uit Zuid-Amerika, waar het regelmatig op het menu staat. Het vlees is gesneden uit het verlengde van de platte bil van een rund, op de rug en vlak voor de staart. Wat betreft malsheid zit het tussen de rosbief en de dikke lende in.
Kenmerkend voor picanha is de vetlaag ('ook wel 'vetkap' genoemd) die aan de bovenkant over het vlees ligt. Dit laagje vet zorgt er voor dat het vlees niet uitdroogt maar juist lekker sappig blijft. Bovendien geeft vet smaak aan het vlees. Omdat het vetlaagje er niet later opgelegd is maar al op het vlees zit vanaf het snijden, is het vlees dus goed doortrokken van de smaak. De vetlaag hoort mooi wit te zijn, het vlees is donkerrood.
Picanha wordt gesneden van verschillende soorten runderen. Je hebt onder meer de keuze uit Wagyu picanha, Angus picanha en USA grain-fed picanha. Verschillen zitten vooral in de dikte van de vetlaag, de malsheid van het vlees en kracht van de smaak.
De bereiding van picanha
Picanha vlees is veelzijdig als het gaat om de bereiding. Het is een uitstekend stuk vlees om te grillen, te garen in de oven of te bakken in een pan. Ook leent het vlees zich goed voor sous-vide garen (vacuümgaren). Dankzij het vetlaagje blijft het vlees altijd sappig en mals, voor welke bereiding je ook kiest.
Waarom is picanha gezond
Picanha is een gezond stukje vlees. Omdat het veel smaak van zichzelf bevat, hoef je er weinig aan toe te voegen om het een lekker stuk vlees te maken. In principe heb je niet meer nodig dan wat olie of margarine om in te bakken. Dankzij de vetlaag op het vlees heb je daar zelfs niet veel van nodig, het vet houdt het vlees mals.
In picanha vlees zit relatief veel vitamine B2 en B3. Ook bevat het veel mineralen, waaronder fosfor en magnesium. Kies je voor een bereidingswijze waarmee het vlees op een lage temperatuur snel dichtgeschroeid wordt, dan lekken de sappen niet uit het vlees en houdt de picanha zijn gezonde eigenschappen.
Bron: inamood.nl
Picanha vlees is veelzijdig als het gaat om de bereiding. Het is een uitstekend stuk vlees om te grillen, te garen in de oven of te bakken in een pan. Ook leent het vlees zich goed voor sous-vide garen (vacuümgaren). Dankzij het vetlaagje blijft het vlees altijd sappig en mals, voor welke bereiding je ook kiest.
Waarom is picanha gezond
Picanha is een gezond stukje vlees. Omdat het veel smaak van zichzelf bevat, hoef je er weinig aan toe te voegen om het een lekker stuk vlees te maken. In principe heb je niet meer nodig dan wat olie of margarine om in te bakken. Dankzij de vetlaag op het vlees heb je daar zelfs niet veel van nodig, het vet houdt het vlees mals.
In picanha vlees zit relatief veel vitamine B2 en B3. Ook bevat het veel mineralen, waaronder fosfor en magnesium. Kies je voor een bereidingswijze waarmee het vlees op een lage temperatuur snel dichtgeschroeid wordt, dan lekken de sappen niet uit het vlees en houdt de picanha zijn gezonde eigenschappen.
Overtuigd van de mooie dingen die picanha te bieden heeft? Picanha bestellen doe je snel en eenvoudig online bij diverse (keur)slagers.