LIFE Werk

Burn-out onder medewerkers voorkomen dankzij slimme software voor automatisering

Burn-out onder medewerkers voorkomen dankzij slimme software voor automatisering
Je kent vast wel iemand in jouw kring die een burn-out heeft gehad, of iemand die momenteel kampt met een burn-out. Een burn-out komt helaas bij veel mensen, steeds vaker, voor.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]En het herstel van zo’n burn-out is niet mals. Hier gaat vaak een lange tijd overheen voordat diegene weer volledig is hersteld. Het is daarom belangrijk om als werkgever genoeg aandacht te besteden aan jouw medewerkers, om zo een burn-out te voorkomen. Zo is er slimme software ontwikkeld die jou daar een handje bij kan helpen. Hieronder geven we je wat meer informatie.

Een burn-out: wat is het eigenlijk en hoe herken je het?

Wanneer iemand langdurig te veel stress ervaart kan dat op een gegeven moment te veel worden. Het lichaam kan het niet meer aan en dat resulteert erin dat diegene een burn-out krijgt. Als iemand overspannen is, wordt dat ook wel aangeduid met een burn-out. Een burn-out kan zowel het gevolg zijn van situaties op de werkvloer of van het privéleven.

Het is belangrijk om als werkgever de signalen van een burn-out te herkennen, zodat je hierop in kan spelen. Zo zijn enkele signalen van een burn-out een verminderde motivatie en concentratie van de werknemer. Ook merk je dat diegene minder energie heeft, gauw gepikeerd raakt en zich minder iets van iemand aantrekt. Diegene zit niet lekker in zijn of haar vel en ook is diegene vaak oververmoeid.

Deze software kan helpen om een burn-out te voorkomen

Er zijn dus redenen genoeg waarom je als werkgever wil voorkomen dat jouw medewerkers kampen met een burn-out. Gelukkig zijn er enkele softwares ontwikkeld die jou hiermee kunnen helpen.

1. Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Tevreden medewerkers zijn de drijfveer van de organisatie. Medewerkers die het naar hun zin hebben, zijn namelijk gemotiveerder, energieker en voeren hun werk beter uit. Bovendien heerst er een fijnere sfeer als jouw medewerkers tevreden zijn. Het is dus van groot belang dat jouw medewerkers tevreden zijn met de werkzaamheden en met de organisatie. Wanneer ze dit níet zijn, kan dat misschien wel een van de voortekenen zijn van een burn-out.

Als jij niet goed weet of jouw medewerkers tevreden zijn, is een medewerkerstevredenheidonderzoek uitvoeren een van de eerste stappen die je kunt ondernemen. Zo’n onderzoek kan jou inzichten geven op welke punten de medewerkers tevreden zijn en aan welke punten er juist gewerkt kan worden. Vaak wordt een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd in de vorm van een vragenlijst. Een erg laagdrempelige en eenvoudige manier dus om erachter te komen hoe de medewerkers van jouw organisatie zich voelen.

2. Maak gebruik van automatisering en workflowmanagement software

Naast dat medewerkers met een tevreden gevoel moeten rondlopen, is het ook belangrijk dat processen binnen je organisatie onder de loep genomen worden. Wat kan geautomatiseerd worden, en welke processen kunnen efficiënter? Met de juiste kwaliteitsmanagement software kun je efficiënter werken en tijd besparen dankzij automatisering. Bovendien kunnen medewerkers, wanneer er ook een module voor incidentmeldingen in deze software zit, ook op een laagdrempelige manier hun ei kwijt. Mocht er een incident zijn voorgevallen, dan kan de medewerker gebruik maken van deze kwaliteitsmanagementsoftware.

Nog meer tips hoe je een burn-out kunt voorkomen

Daarnaast zijn er nog meer tips hoe je een burn-out bij de medewerker kunt voorkomen. Voer bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een gesprekje met de medewerker om te vragen hoe het gaat. Zorg er ook voor dat de medewerker een goede privé-werkbalans heeft. Daarnaast is het ook leuk om eens op de werkvloer te kunnen ontspannen. Organiseer bijvoorbeeld eens een teamuitje, zodat de medewerkers elkaar ook op een andere manier kunnen leren kennen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl