Waarom zijn PVC vloeren een duurzame keuze
Duurzaamheid LIFE

Waarom zijn PVC vloeren een duurzame keuze?

PVC vloeren zijn in eindeloos veel kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar en kunnen in diverse patronen worden gelegd. Bovendien zijn PVC vloeren slijtvast en zijn ze goed bestand tegen vocht.

PVC vloeren zijn bezig met een opmars in Nederland. Steeds meer huishoudens kiezen voor een PVC vloer in plaats van parket of laminaat. Maar de kritische consument wil natuurlijk ook rekening houden met het milieu. En de verduurzaming van woningen wordt steeds belangrijker. Is een PVC vloer duurzaam? Jazeker! Hieronder leggen we je uit waarom.

Zijn PVC vloeren een goede keuze voor het milieu?

Een PVC vloer is gemaakt van kunststof. De grondstof van PVC is aardolie. En dat is gelijk het enige niet-duurzame aan PVC, want aardolie zal een keer opraken. Maar vergelijk je een PVC vloer met ‘natuurlijke’ vloeren zoals een linoleum- of kurkvloer, dan heeft PVC een relatief voordeel. Want bij het verbouwen het biologisch materiaal waaruit de natuurlijke vloeren worden gemaakt, heb je te maken met de negatieve milieugevolgen van landbouw. Dat nadeel heeft PVC niet. Wanneer je een kunsstofvloer in je woning wilt, kun je het beste voor PVC kiezen. Want in vergelijking met de bestaande alternatieven, zoals vinyl is PVC de milieuvriendelijkste soort kunststof om te gebruiken voor vloeren. PVC levert geen gezondheidsrisico op voor mens en dier. Ook zitten er geen schadelijke stoffen in die vrijkomen als gevolg van materiaalveroudering. Bovendien is PVC volledig recyclebaar en hygiënisch.

De langere levensduur van PVC vloeren speelt een grote rol

Een groot voordeel van een PVC vloer is dat deze een bijzonder lange levensduur heeft. PVC vloeren van goede kwaliteit kunnen wel 20 tot 30 jaar meegaan zonder te slijten. Door hun hoge slijtvastheid zijn PVC vloeren niet alleen geschikt voor gebruik in huishoudens, maar ook in kantoren en publieke ruimtes. Die lange levensduur maakt de PVC vloer duurzaam. En dat is een van de redenen dat deze vloer zo populair is. Let wel op dat er grote verschillen in kwaliteit tussen PVC vloeren zijn en daarmee ook grote verschillen in levensduur. Bij gebruik van hoogwaardige materialen worden PVC vloeren duurzamer. Bovendien moet een PVC vloer goed gelegd worden op een gladde ondergrond om onnodige slijtage te voorkomen.

Geschikt voor het verduurzamen van je woning

We zien dat in nieuwbouwwoningen vrijwel standaard voor PVC vloeren wordt gekozen. Maar ook bij renovaties van bestaande woningen kiezen steeds meer mensen een vloer van PVC. Want een PVC vloer vormt een goede basis voor het verduurzamen van je woning. Dat een pvc vloer duurzaam is, komt niet alleen door de lange levensduur, maar ook door het feit dat deze de warmte eenvoudig doorlaat. Daarom is een PVC vloer de beste vloer in combinatie met vloerverwarming. PVC vloeren zijn namelijk zo dun dat er nauwelijks energie van de vloerverwarming verloren gaat. Want de warmte wordt direct doorgelaten; je hebt vrijwel geen energieverlies aan het verwarmen van de vloer zelf. Zo heb je snel een aangenaam warme kamer met niet meer dan de hoogst noodzakelijke stookkosten.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken