LIFE MOVE Sport feiten

Wat weet je over voedingssupplementen?

voedingssupplementen

Last Updated on: 25th februari 2020, 04:53 pm

Gezond leven is voor de meeste een belangrijk motto geworden. Toch is het voor veel mensen vaak een uitdaging om dat dagelijks vol te houden. Om gezond te blijven en voldoende energie te hebben is het van belang om de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen. Zeker als je ook nog eens een sport beoefent is dat belang nog veel groter. Maar in tijden van drukte, stress en tijdens het leven van alledag schiet het er soms bij in om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Het innemen van voedingssupplementen kan dan een welkome aanvulling zijn om toch de juiste en benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Het belang van voedingssupplementen

Zoals gezegd kun je de juiste voedingstoffen die jouw lichaam nodig heeft om energie op te bouwen en gezond te blijven uit voeding halen. Maar tegenwoordig bevat groenten en fruit minder voedingsstoffen dan in het verleden. Extra mineralen en vitamines in de vorm van voedingssupplementen zijn daarom ook niet overbodig. Ook kan het zijn dat je bepaalde vitamines te weinig binnenkrijgt. Er kan dan een tekort ontstaan van een bepaalde vitamine. Dit kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals moeheid, een futloos gevoel, hoofdpijn of zelfs haaruitval. Een voedingssupplement is niet alleen van belang als je een vitamine tekort hebt, maar kan ook werken om alvast de weerstand te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het innemen van extra vitamine C en vitamine D in de winter om te zorgen dat de weerstand wordt gestimuleerd. Maar ook voor sporters kunnen voedingssupplementen handig zijn.​

Waarom sporters voedingssupplementen gebruiken

Tijdens het sporten verbrand je veel energie, maar vaak ook een groot aantal vitamines, aminozuren en mineralen. Ook verlies je door te zweten tijdens het sporten meer mineralen. Al deze voedingstoffen, mineralen en vitamines moeten worden aangevuld nadien het sporten. Voor intensieve sporters kan het soms raadzaam zijn om naast gezonde voeding ook voedingssupplementen te gebruiken. De voedingssupplementen kunnen zorgen voor het opbouwen van weerstand, het sneller herstellen van de spieren en zorgen voor het versnellen van de energieproductie. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine B gebruiken voor het verhogen van de energieproductie. Vitamine B zorgt er namelijk voor dat er energie wordt vrijgemaakt uit koolhydraten. 

​Groter eiwitbehoefte

voedingssupplementenNaast dat het lichaam van een sporter vaak meer energie nodig heeft, heeft de sporter ook een groter eiwitbehoefte dan normale mensen. Eiwitten zorgen namelijk voor groei en behoud van de spiermassa. Doordat je sport worden je spieren extra belast en wordt er schade aangebracht aan de spiervezels. Deze kapotte cellen oftewel eiwitten worden door het lichaam zelf verwijderd en daarna bouwt het lichaam weer nieuwe eiwitten op. Bij veelvuldig trainen en sporten heeft een lichaam dus meer eiwitten nodig. Door het gebruik van voedingssupplementen kun je voldoen aan deze extra eiwitbehoefte. Kies voor  voedingssupplementen welke aminozuren en creatine bevatten. Aminozuren  zorgen  namelijk ervoor dat er meer eiwit wordt opgebouwd. Voedingssupplementen met aminozuren zijn nodig om je spieren sneller te laten herstellen na het sporten. Ook is creatine van belang voor sporters. Creatine helpt sporters om beter te presteren tijdens krachtinspanning.  Creatine is een energiebron voor de spieren en het lichaam maakt gebruik van creatine om krachtinspanningen zoals fitness en bodybuilding uit te kunnen voeren. Door extra creatine in te nemen kun je jouw sportprestaties verhogen. Wil je effectief sporten en goed zorgen voor je lichaam dan kunnen voedingssupplementen je hierbij ondersteunen.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl