Keuzevrijheid zorg
LIFE

Keuzevrijheid in de zorg de moeite waard?

Het lijkt logisch: als je naar de fysiotherapeut of het ziekenhuis moet, ga je gewoon naar de zorgverlener die het dichtst bij jou in de buurt is. Maar afhankelijk van je ziektekostenverzekering kan dat soms betekenen dat de rekening hoger uitvalt. Hoe zit dat nou precies?

Wat is keuzevrijheid in de zorg?

Keuzevrijheid in de zorg gaat over de mate waarin je zelf kan bepalen bij welke zorgverlener jij aanklopt voor zorg. In principe ben je helemaal vrij om te kiezen waar jij je zere schouder laat behandelen of een blindedarmoperatie laat uitvoeren. Hoeveel je daarvan vergoed krijgt, hangt weer af van je zorgverzekering.

Zoals je weet zijn er verschillende soorten zorgverzekeringen. Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering, waarmee de belangrijkste zorg vergoed wordt. Er zijn twee soorten basisverzekeringen: je kunt kiezen tussen een restitutiepolis en een naturapolis.  

Het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis

Het verschil tussen deze twee soorten verzekeringen zit in de mate van keuzevrijheid. Zo ben je bij een restitutiepolis helemaal vrij om te kiezen waar je voor je zorg aanklopt. De verzekeraar heeft met sommige zorgverleners afspraken gemaakt. 

In dat geval komt de rekening direct bij de verzekeraar terecht. Je kunt ook naar zorgverleners waar geen afspraken mee zijn gemaakt. In die gevallen kan het zo zijn dat je de rekening eerst zelf betaalt en daarna declareert bij je verzekeraar. Een restitutiepolis is meestal duurder dan een naturapolis. 

Bij een naturapolis krijg je alleen zorg vergoed als je daarvoor naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit is een ziekenhuis, therapeut of andere behandelaar waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Over de kwaliteit van de zorg, maar ook over de prijs.

De rekening van je behandeling gaat direct naar de verzekeraar, dus daar heb je geen omkijken naar. Wil je toch naar een andere zorgverlener? Dan betaal je een deel van de rekening zelf.

Keuzevrijheid de extra kosten waard?

Zoals je hebt gelezen betekent een grotere keuzevrijheid meestal ook een hogere prijs. Of je dat de moeite waard vindt, is helemaal aan jou. Je kunt bij je verzekeraar bijvoorbeeld eens nagaan met welke zorgverleners bij jou in de buurt zij contracten hebben.

Zijn dat aanbieders waar jij je prettig bij voelt? Dan kan een naturapolis een heel logische en voordelige keuze zijn. Ga je liever toch naar andere aanbieders, dan voel je je waarschijnlijk beter met een iets duurdere restitutiepolis.

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Diverse soorten ademwerk

ademworkshops Evelina zinger LCP

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet