Inspiratie LIFE

Ademhalingsoefeningen, 5 verschillende oefeningen

Ademhalingsoefeningen

Last Updated on: 21st januari 2022, 03:24 pm

In deze blogpost deel ik 5 verschillende ademhalingsoefeningen met je die je gewoon thuis kunt doen. Er kan een specifieke reden zijn waarom je met je adem aan de slag wilt gaan, de meest voorkomende en de manier waarop je ze kunt uitvoeren heb ik hieronder voor je uitgewerkt.

Waarom ademhalingsoefeningen?

Waarom ademhalingsoefeningen
Waarom ademhalingsoefeningen?

Medische klachten. Ben je astmatisch, heb je last van benauwdheid, kortademig, slijmvorming, kleine longinhoud etc. dan zijn ademhalingsoefeningen de eerste stap naar meer lucht oftewel letterlijk opluchting. Ademhalingsoefeningen werken slijmoplossend en vergroten je longinhoud.

Onverwerkte emoties. In emoties houden we vaak onze adem in (bij bv angst of pijn) of gaan oppervlakkig ademen (verdriet, niet willen voelen) Dit zorgt ervoor dat de emotie wordt opgeslagen in je lichaam en geeft een blokkade voor je energiestroom. Ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat de spanning van opgekropte emoties wordt losgeademd zonder de bijkomende emotionele pijn.

Hyperventilatie. Heb je last van hyperventilatie dan adem je te snel of te diep je ademhaling is dan niet in verhouding met de inspanning die je levert. Door ademhalingsoefeningen onder begeleiding van een ademcoach krijg je weer vertrouwen in je eigen lichaam en leert om te gaan met periode van paniek.

Burnout en stress. In stressvolle situaties, bij overspannenheid en burnout is je ademhaling ook van slag. Meestal resulteert dit in een vicieuze cirkel. Je ademt kort en snel omdat je stress hebt maar als je deze korte, snelle ademhaling niet naar beneden krijgt geeft je lichaam steeds weer een seintje aan je hersenen dat er stress is. Met eenvoudige kalmerende ademhalingsoefeningen kun je dat proces doorbreken.

Persoonlijke ontwikkeling. Wil je meer contact met je innerlijke wereld, verder kijken dan je ego, op zoek gaan naar je patronen, belemmerende overtuigingen, valkuilen etc. dan kan een intensieve verbonden ademsessie je hiermee helpen.

Adem in, Adem uit, Adem in, Adem uit en herhaal…

Ademhalingsoefening medische klachten

Deze ademhalingsoefening is zeer geschikt op momenten wanneer je benauwd bent of last hebt van kortademigheid. Ook bij deze oefening gaat het om het langer uitademen dan inademen. Maar hierbij zetten we door middel van je lippen tuiten een extra rem op het uitademen.

De ademoefening: Ga rechtop zitten op een rechte stoel met he voeten op de grond en je armen steunend op je bovenbenen. Adem rustig in door je neus, let op dat je niet te diep inademt. Adem dan langzaam uit met getuite lippen. Je spieren worden ontspannen, je ademhaling vertraagd en het zuurstof blijft langer in je lichaam.

Ademhalingsoefening onverwerkte emoties

Word je snel getriggerd en emotioneel geprikkeld bij relatief kleine gebeurtenissen dan is het heel goed mogelijk dat je onverwerkte emoties hebt opgeslagen in je lichaam. Omdat het niet voor niets is dat je iets in het verleden niet hebt willen voelen is het vaak fijner om hier samen met een ademcoach in te duiken.

De ademoefening: In een veilige omgeving met iemand naast je die je begeleid is kun je met een verbonden adem op een relatief eenvoudige manier de zware emotionele lading wegademen. Het is hierbij niet nodig om dingen op te rakelen of eindeloos te bespreken, je hoeft alleen maar te ademen!

Ademhalingsoefeningen hyperventilatie

Op het moment dat je een aanval van hyperventilatie voelt opkomen is het belangrijk je te realiseren dat de symptomen komen doordat je teveel zuurstof inademt. Dat is alles…. wat er verder gebeurt komt door je gedachten. Dit betekent niet dat dat niet heel angstig kan voelen maar wel dat je er iets aan kunt doen. Gedachten zijn nml niet echt!

De ademoefening: Zodra de gedachten opkomen van angst en stress (die gedachten die je adem alleen nog maar meer gaan versnellen) blijf je bij jezelf herhalen “dit komt omdat ik te veel zuurstof inadem” Ga als het kan rustig liggen, leg je handen op je buik en adem rustig in naar je handen in 2 a 3 tellen. Adem dan uit in 6 tellen. Lukt dat nog niet meteen neem dat dan als streven maar adem wel langer uit dan in. Wacht na het uitademen nog even tot de inademing als vanzelf weer op komt. De focus van deze oefening ligt op de lange uitademing die je weer rustig maakt.

Deze oefening kun je zelfstandig doen tijdens een opkomende hyperventilatieaanval, Daarnaast is het aan te raden om dit elke dag 1 of 2 keer te oefenen. Dit zorgt ervoor dat je bij een aanval het makkelijker oppakt. Daarnaast kun je met behulp van een ademcoach ook een 1 op1 intensieve verbonden ademsessie gaan doen. Hierbij leer je om het vertrouwen te krijgen in je lichaam als je de symptomen krijgt als tintelingen, duizeligheid etc. En hoe je jezelf weer tot rust kan krijgen.

Ademhalingsoefeningen ontspanning bij burnout & stress

Tijdens een burnout ervaar je vaak dezelfde verhoogde ademhaling als bij kortdurende stress. Deze oefening gebruik je om rustiger te ademen tijdens een stressvolle situatie maar ook als je merkt dat je ook in een ontspannen situatie een hoge en korte ademhaling hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat je hartslag versnelt en er stresshormonen vrijkomen, gevolg is een opgejaagd en onrustig gevoel terwijl er geen daadwerkelijke stress is.

De ademoefening: Leg je handen op je buik. Adem rustig en diep in richting je handen zodat je buik wordt opgebold. Adem weer rustig uit en voel je buik weer naar beneden gaan en ontspan je lichaam helemaal. Herhaal deze manier van ademen tot je voelt dat je ontspannen bent en rustig kunt ademen (meestal een paar minuten).

Ademhalingsoefening persoonlijke ontwikkeling

Je adem is een super tool om helemaal naar binnen te keren, voorbij je ego, je gedachten, je opvoeding etc. Hiervoor heb gebruik je een verbonden ademsessie. Dit kan je zelf doen als je al een beetje ervaren bent met behulp van een opname op YouTube, maar om te starten kun je beter eerst naar een ademcoach gaan.

Die zijn er in vele soorten en maten, zoals o.a. de Wim Hof methode. Het belangrijkste is dat je je bij de persoon veilig voelt omdat je tijdens het ademen niet moet bezig zijn met “wat de ander van je zal denken”. Je kunt deze manier van ademen in een privé ademsessie ervaren (dan ga je in een voorgesprek wat dieper in op de thema’s die spelen) of in een groep ademworkshop. Dat laatste kan ook heel goed werken omdat de groep elkaar meetrekt in de intense adem.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl